CCBE: Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - «Υπεράσπιση των Συνηγόρων» (Defense of the Defenders)

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 01, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

CCBE: Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - «Υπεράσπιση των Συνηγόρων» (Defense of the Defenders)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Λιλ, 28.11.2018 (14:00 – 16:00)

1- Στα πλαίσια των δράσεων «Υπεράσπιση των Συνηγόρων» (Defense of the Defenders) ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε για τα εξής:

-   ο εκπρόσωπος της CCBE Patrick Henry συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης (7-9 Σεπτεβρίου 2018) με τίτλο «η σκοτεινή πλευρά της σελήνης» περί των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία ως προς την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος συνεπεία του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο 2016.

Στην Κωνσταντινούπολη, εξάλλου, συνάντησε τους δικηγόρους που βράβευσε η CCBE το 2016, Ramazan Demir και Ayse Acinikli, στους οποίους δεν είχε επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα για να παραλάβουν το βραβείο τους, δεδομένου ότι διώκονται για την υπεράσπιση συνηγόρων «τρομοκρατών», σύμφωνα πάντα με το καθεστώς – η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 11.12.2018.

Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10.09.2018 συζητήθηκε η υπόθεση 21 τούρκων δικηγόρων, που τελούν υπό κράτηση και διώκονται με την κατηγορία συμμετοχής σε παράνομη ανατρεπτική οργάνωση. Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών κοινωνικών ομάδων τόσο στην Τουρκία όσο και την Ευρώπη, με στόχο την διασφάλιση του δικαιώματος δίκαιης δίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μετά την τριήμερη απεργία πείνας των κατηγορουμένων επετράπη η αυτοπρόσωπη απολογία τους, ενώ το δικαστήριο είχε αρχικά αποφανθεί ότι θα συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη από τα επιμέρους σωφρονιστικά καταστήματα όπου κρατούνταν.

Εν όψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι οι τούρκοι δικηγόροι (και ιδίως στην κουρδική περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ) βάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η CCBE χάριν αλληλεγγύης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση.

-   Στις 15.10.2018 οι εκπρόσωποι της CCBE συναντήθηκαν με δικηγόρο από το Αζερμπαϊτζάν (το όνομα δεν κοινοποιήθηκε κατόπιν παρακλήσεως δικής του), ο οποίος τιμωρήθηκε με αφαίρεση της άδειας άσκησης δικηγορίας με την αιτιολογία ότι δεν είχε εξοφλήσει την ετήσια συνδρομή του. Ο συνάδελφος ενημέρωσε ότι βαίνει επιδεινούμενη η κατάσταση των νομικών στο Αζερμπαϊτζάν και οι πραγματικά ανεξάρτητοι δικηγόροι είναι μόλις 7, κατά την εκτίμησή του. Η αρμόδια επιτροπή για τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (PECO) έχει ενημερωθεί και θα επιδιώξει να τεθεί το ζήτημα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρθηκε επίσης η συμμετοχή του δεύτερου Αντιπροέδρου της CCBE, Ranko Pelicaric, στο διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν στις 15-16/11 στο Μπακού το Συμβούλιο της Ευρώπης η Διεθνής Ένωση Νομικών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αζερμπαϊτζάν.

-   Στις 29 και 31.10.2018 έλαβε χώρα στο Παρίσι η παγκόσμια συνδιάσκεψη δικηγόρων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνέπεσε με την 20η επέτειο της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνεργασία με 8 διεθνείς οργανώσεις (μεταξύ των ομιλητών η Michelle Bachelet – Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Σταύρος Λαμπρινίδης – Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και Michael Forst – Ειδικός Ανταποκριτής ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Παρά την πρόοδο σε επιμέρους τομείς, κοινή διαπίστωση ήταν ότι το περιβάλλον παγκοσμίως έχει γίνει πολύ επικίνδυνο για τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση σε κράτη όπως η Κίνα, το Καζακστάν, οι Φιλιππίνες, το Ιράν, το Μεξικό και η Ονδούρα. Σημειώνεται αύξηση της πολιτικής διαφθοράς, των ανισοτήτων, των πρακτικών διακριτικής μεταχείρισης, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και των εξτρεμιστικών πολιτικών, ενώ καταγράφονται συγκροτημένες απόπειρες να υπονομευτούν, απαξιωθούν – έως και να εξολοθρευτούν – οι συνήγοροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων (312 δολοφονίες συνηγόρων εντός του 2017 – διπλάσιες από το 2015) και μάλιστα με απόλυτη σχεδόν ατιμωρησία των αυτουργών.

-   Η CCBE επίσης συμμετείχε στην 20η Σύνοδο ΜΚΟ της ΕΕ με θέμα την επιδεινούμενη θέση των υπέρμαχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τοποθέτηση της CCBE εστίασε στις αυξανόμενες επιθέσεις (αλλά και δολοφονίες) με θύματα συνηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και σε ευρωπαϊκά κράτη, και υπερθεμάτισε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο επεξεργάζεται πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί του Δικηγορικού Λειτουργήματος.


2- Η ως άνω πρωτοβουλία συνδέεται με τον εορτασμό στις 10.12.2018 της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις 24.01.2019 της Παγκόσμιας Ημέρας του Διακινδυνεύοντος Δικηγόρου. Προτάθηκε να οργανωθεί διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες και να επιδοθεί ψήφισμα στην Πρεσβεία της Τουρκίας ή και να γίνει μια συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο (δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης) για την καταγγελία των πρακτικών των τουρκικών αρχών όσον αφορά τους δικηγόρους. Για το 2020 προτάθηκε από τη CCBE να εστιάσει σε κάποια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής.


3- Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι το 2018 η CCBE απηύθυνε 53 επιστολές σε 29 κράτη καταγγέλλοντας περιπτώσεις δυσμενούς μεταχείρισης δικηγόρων και καλώντας σε συμμόρφωση με τις αρχές του κράτους δικαίου, ενώ επίσης αναφέρθηκε ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 δολοφονίες δικηγόρων. Επί των εξελίξεων όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών οργάνων με στόχευση στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία


4- Ακολούθως της πρότασης της Επιτροπής CCBE για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διαρκής Σύνοδος του Σεπτεμβρίου αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2018 στον Πολωνό δικηγόρο MikolajPietrzak. Ο εν λόγω είναι μαχόμενος δικηγόρος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας, Πρόεδρος του Εθελοντικού Ταμείου για τα Θύματα Βασανιστηρίων, ενεργό μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων, έχοντας αναπτύξει πολυετή δράση στην υπεράσπιση διωκόμενων πολιτικών, δικηγόρων αλλά και δικαστικών λειτουργών. Ο κ. Mikolaj Pietrzak συμμετείχε στις εργασίες της επιτροπής και ανέφερε υποθέσεις που χειρίζεται εντολέων του (δικηγόρων & δικαστών), που προδήλως φανερώνουν κάμψη του κράτους δικαίου και συνειδητή στόχευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά: πειθαρχική δίωξη του τ. Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, Jerzy Stepien, για απόψεις που εξέφρασε περί της παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κατά την ποινική δίωξη του τ. ευρωβουλευτή, Jozef Pinior, ο δικαστής που αρνήθηκε την προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου υπέστη δυσμενή μετάθεση με απόφαση του (διοριζόμενου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης) Προέδρου του Δικαστηρίου. Η απονομή έγινε στην Ολομέλεια CCBE στις 29.11.2018, όπου ο βραβευθείς μίλησε διεξοδικά για τις δύσκολες συνθήκες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και τις προσπάθειες να χειραγωγηθούν ή και εκφοβιστούν οι δικαστικοί λειτουργοί.

ΜΑΡΙΑ Π. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ

Σύμβουλος ΔΣΠ

Η απονομή έγινε στην Ολομέλεια CCBE στις 29.11.2018, όπου ο βραβευθείς μίλησε διεξοδικά για τις δύσκολες συνθήκες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος



Source/ Author:dsa.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom