Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ January 29, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδοµάτων 

Την προστασία από την κατάσχεση και τον συµψηφισµό των προνοιακών επιδοµάτων σε άτοµα µε αναπηρία, τη µη ένταξή τους σε καµία κατηγορία εισοδήµατος και τον µη υπολογισµό τους στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή άλλων κοινωνικών ή προνοιακών παροχών, αποφάσισαν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονοµικών (άρθρο 11 της υπ’αρ ∆12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 - ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018). Με τη ρύθµιση αυτή υλοποιούνται οι αντίστοιχες προτάσεις του Συνηγόρου, τις οποίες είχε υποβάλει ήδη από το 2017 στα αρµόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονοµικών και αφορούσαν µεγάλο αριθµό συµπολιτών µας που ανήκουν σε ευάλωτες οικονοµικές οµάδες. 

Συγκεκριµένα, η προστασία των αναπηρικών προνοιακών επιδοµάτων από την κατάσχεση και τον συµψηφισµό για χρέη προς το ∆ηµόσιο αποτελούσε πάγια θέση της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε τεθεί επανειληµµένα εγγράφως υπόψη των Υπουργών Εργασίας και Οικονοµικών, είχε τονιστεί σε δηµόσιες παρεµβάσεις του Συνηγόρου, αναρτηµένες στην επίσηµη ιστοσελίδα της Αρχής https://www.synigoros.gr/resources/20170804-dt.pdf και έχει συµπεριληφθεί στην πρόσφατη Ειδική Έκθεση «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών για οφειλές προς το ∆ηµόσιο» https://www.synigoros.gr/resources/docs/eidiki-ekthesi-katasx-traplogar-gia-ofeil-pros-to-dim.pdf

Ο Συνήγορος είχε επίσης παρέµβει προς τους αρµόδιους Υπουργούς ζητώντας τη µη προσµέτρηση των ανωτέρω επιδοµάτων στο συνολικό εισόδηµα και στα εισοδηµατικά όρια για τη χορήγηση άλλων κοινωνικών παροχών, δεδοµένης της φύσης τους και του πραγµατικού σκοπού τους, ήτοι της ενίσχυσης των ατόµων µε αναπηρία για τον οποίο και προβλέφθηκαν από τον νοµοθέτη.

Οι ρυθµίσεις αυτές διατυπώθηκαν στο άρθρο 11 της εν λόγω Απόφασης για τις προνοιακές παροχές σε άτοµα µε αναπηρία ως ακολούθως: «Τα χρηµατικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήµα σε άτοµα µε αναπηρία, σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρούσας, δεν εµπίπτουν σε καµία κατηγορία εισοδήµατος και εποµένως δεν φορολογούνται. Επιπλέον το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήµα σε άτοµα µε αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήµου, δεν κατάσχεται, ούτε συµψηφίζεται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς το ∆ηµόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τόσο ο ΟΠΕΚΑ κατά τη συνεργασία του µε τις Τράπεζες για τη χορήγηση των επιδοµάτων αυτών, όσο και οι λοιπές συναρµόδιες Υπηρεσίες, θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρµογή των παραπάνω διατάξεων στην πράξη. Επιπλέον τονίζει ότι οι παρεµβάσεις του για την προστασία όλων των κοινωνικής φύσεως επιδοµάτων και βοηθηµάτων θα συνεχιστούν.

Πληροφορίες: 213 1306600, press@synigoros.gr

Έγγραφο Σ.τ.Π.- ακατάσχετο προνοιακών επιδομάτων

Έγγραφο Σ.τ.Π.- φορολογική αντιμετώπιση προνοιακών επιδομάτων

Υ.Α. Δ12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 - ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018

Οι δράσεις αυτές στόχο έχουν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης, την αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσων οφειλών, τη μείωση του χρόνου εξέτασης εκρεμών αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α και  και την εμπρόθεσμη πληρωμή τους.



Source/ Author:synigoros.gr - διαβάστε περισσότερα

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom