Απουσία νομικής συνδρομής κατά την προκαταρκτική εξέταση

January 04, 2019: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Απουσία νομικής συνδρομής κατά την προκαταρκτική εξέταση

Ο προσφεύγων συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, στις 22 Δεκεμβρίου 2001, φερόμενος ως μέλος της παράνομης οργάνωσης Hizbullah. Κατά τους ισχυρισμούς του, έπεσε θύμα κακής μεταχείρισης από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που ακολούθησε, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ο προσφεύγων ομολόγησε τη συμμετοχή του στην οργάνωση. Στη συνέχεια, με αίτηση του στον εισαγγελέα, αρνήθηκε την απολογία του και ισχυρίστηκε πως αυτή αποκτήθηκε κατόπιν της ως άνω άσκησης βίας και υπό καθεστώς πίεσης. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει τον προσφεύγοντα υπό προσωρινή κράτηση, ενώ στις 9 Ιανουαρίου 2002, του απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης. Η ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για την τέλεση των βασανιστηρίων έπαψε λόγω έλλειψης αποδείξεων. Στις 12 Ιουνίου 2008 ο προσφεύγων καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, μειωμένης σε 20 έτη διότι ο προσφεύγων ήταν ανήλικος κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης. Η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου, μετά την ακύρωση της για διαδικαστικούς λόγους, και το αρμόδιο δικαστήριο καταδίκασε τον προσφεύγοντα σε κάθειρξη 16 ετών. 

Ο προσφεύγων παραπονέθηκε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα του σε δίκαιη δίκη λόγω της απουσίας συνδρομής δικηγόρου κατά το προδικαστικό στάδιο, ότι η διάρκεια της ποινικής ερευνάς ξεπέρασε το εύλογο όριο, σύμφωνα με το άρθρο 6§1. 

Το ΕΔΔΑ επισήμανε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν προσκόμισε στοιχεία που να δικαιολογούν τη νομιμότητα του περιορισμού, με βάση τον οποίο ο προσφεύγων στερήθηκε νομικής βοήθειας, ούτε απέδειξε ότι η απουσία νομικής συνδρομής δεν ήταν ικανή να θίξει ανεπανόρθωτα τα αμυντικά δικαιώματα του κατηγορουμένου. Επιπλέον, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν εξέτασε το παραδεκτό των αποδεικτικών στοιχείων ενώ το ακυρωτικό δικαστήριο αντιμετώπισε το ζήτημα με μία φορμαλιστική μέθοδο, αποτυγχάνοντας να διορθώσει την επίμαχη πλημμέλεια. Συνεπώς, το Δικαστήριο δέχτηκε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 §§ 1 και 3γ.

Όσον αφορά τη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας, το Δικαστήριο έκρινε πως αφορά το διάστημα από τις 22 Δεκεμβρίου 2001, με τη σύλληψη του προσφεύγοντος, μέχρι τις 17 Ιουνίου 2014 με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η φύση της υπόθεσης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το εύρος της διαδικασίας, ενώ το Δικαστήριο επισήμανε πως η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε μετά από 6 χρόνια και 2 μήνες. Λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη δικαιολόγησης της καθυστέρησης στη διαδικασία και το γεγονός πως δεν προκύπτει ευθύνη του προσφεύγοντος για την διάρκεια αυτής, το ΕΔΔΑ έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6§1, καθώς η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας ήταν υπερβολική και δεν περατώθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη δικαιολόγησης της καθυστέρησης στη διαδικασία και το γεγονός πως δεν προκύπτει ευθύνη του προσφεύγοντος για την διάρκεια αυτής, το ΕΔΔΑ έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6§1, καθώς η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας ήταν υπερβολική και δεν περατώθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται.



Source/ Author:echr.coe.int
LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom