ΣτΠ: Καταγγελία συμβάσεως εργασίας εγκύου εργαζόμενης

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ January 03, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

ΣτΠ: Καταγγελία συμβάσεως εργασίας εγκύου εργαζόμενης

Συνήγορος του Πολίτη

Εργοδότης κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας εγκύου εργαζόμενης χωρίς να υπάρχει σπουδαίος λόγος καταγγελίας και χωρίς να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση.

Ιστορικό

Κατά την τριμερή συμφιλιωτική συζήτηση που έλαβε χώρα την 28.2.2018 ενώπιον της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας και στην οποία παρέστη εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, προσήλθε τόσο η πληρεξούσια δικηγόρος της εργαζόμενης, κυρία ****, όσο και ο εργοδότης με την πληρεξούσια δικηγόρο του κυρία ****.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της κυρίας ****, η κυρία **** προσελήφθη την 7.6.2016 ως κομμώτρια στο κομμωτήριο του κυρίου **** και απασχολείτο στο κατάστημα επί της οδού ****, στην Αθήνα. Η σύμβαση εργασίας της προσφεύγουσας καταγγέλθηκε την 5.1.2018 και ενώ η εργαζόμενη ήταν έγκυος, χωρίς να της καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση και χωρίς να υπάρχει σπουδαίος λόγος καταγγελίας.

Η πληρεξούσια δικηγόρος του εργοδότη αρνήθηκε ότι την προσφεύγουσα συνέδεε με τον εργοδότη της σύμβαση εξηρτημένης εργασίας, διότι στην πραγματικότητα υπήρχε η εξής συμφωνία συνεργασίας: η προσφεύγουσα και ο σύντροφός της θα διαχειρίζονταν εξ ολοκλήρου το κομμωτήριο επί της οδού **** στην Αθήνα. Η πληρεξούσια δικηγόρος του εργοδότη αναφέρθηκε επίσης στην μήνυση που έχει ασκήσει ο εργοδότης κατά την προσφεύγουσας εργαζόμενης. Τέλος, ανακάλεσε την από 5.1.2018 γενομένη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της προσφεύγουσας εργαζόμενης, προκειμένου η εργαζόμενη να έχει τη δυνατότητα χρήσης των παροχών μητρότητας από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Η εκπρόσωπος της εργαζόμενης δεν αποδέχθηκε την ανάκληση της από 5.1.2018 καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, την οποία θεώρησε προσχηματική, αλλά επανέλαβε ότι η προσφεύγουσα προτίθεται να επανέλθει στη θέση εργασίας της, εφ’ όσον της καταβληθούν τα οφειλόμενα και ο εργοδότης της απέχει από οποιαδήποτε άδικη πράξη, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της.

Στην ίδια συμφιλιωτική συζήτηση η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη δήλωσε ότι η από 5.1.2018 πάσχει ακυρότητας, διότι δεν μνημονεύθηκε σπουδαίος λόγος καταγγελίας ούτε κατεβλήθη η νόμιμη αποζημίωση.

Στις από 6.3.2018 (με αριθμ. πρωτ. 79023/8.3.2018) συμπληρωματικές εξηγήσεις τις οποίες απέστειλε ο εργοδότης στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας αναφέρεται ότι η από 5.1.2018 καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της προσφεύγουσας εργαζόμενης δεν κοινοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, διότι ο εργοδότης δεν είχε ενημερώσει τον λογιστή της επιχείρησης ότι η εργαζόμενη ήταν έγκυος. 

Σύνοψη Διαμεσολάβησης 
Απόλυση εγκύου χωρίς να υπάρχει σπουδαίος λόγος

Εργοδότης κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας εγκύου εργαζόμενης χωρίς να υπάρχει σπουδαίος λόγος καταγγελίας και χωρίς να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση.



Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom