Ψηφιακή ενιαία αγορά: έναρξη ισχύος νέων κανόνων για τα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα

ΔΙΕΘΝΗ/ December 19, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ψηφιακή ενιαία αγορά: έναρξη ισχύος νέων κανόνων για τα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα

Σήμερα τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού  ο οποίος προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2017.

19.12.2018

Ο κανονισμός εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου 2018 και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Νοεμβρίου 2018. Θα επιτρέψει στους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα οπουδήποτε στην ΕΕ με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, καθώς και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο υπολογιστικό νέφος και να διευκολύνουν την αλλαγή ή τον τερματισμό των συμβάσεων υπολογιστικού νέφους για τους πελάτες. Επιπλέον, από τώρα και στο εξής, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν πλέον να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν δεδομένα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Όταν τα δεδομένα αποθηκεύονται στην ΕΕ (είτε σε νέφος είτε σε τοπικό επίπεδο), οι αρμόδιες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη διατηρούν  κάθε δικαίωμα που ήδη διαθέτουν για να ζητήσουν πρόσβαση για ρυθμιστικό και εποπτικό έλεγχο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς κ. Άντρους Άνσιπ και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσαν: «Από σήμερα, θα υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο λιγότερο στην ψηφιακή ενιαία αγορά: τυχόν νέοι περιορισμοί εντοπισμού δεδομένων απαγορεύονται. Όλοι οι αδικαιολόγητοι υφιστάμενοι περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν σταδιακά εντός 2 ετών. Ο νέος κανονισμός για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα θα συμβάλει στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά. Η βελτίωση της ροής των δεδομένων θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες δημιουργίας νέων υπηρεσιών από τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ.» Ο νέος κανονισμός δημιουργεί επίσης μια διαδικασία αυτορρύθμισης μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι φορείς στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (πάροχοι υπηρεσιών και χρήστες) αναπτύσσουν κώδικες δεοντολογίας που θα επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάζουν ευκολότερα παρόχους. Ο νέος αυτός κανονισμός ουδόλως επηρεάζει την εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR), δεδομένου ότι δεν καλύπτει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Οι δύο κανονισμοί θα λειτουργούν από κοινού για να επιτρέψουν την ελεύθερη ροή όλων των δεδομένων στην ΕΕ, δημιουργώντας έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο για δεδομένα. 

Ο νέος αυτός κανονισμός ουδόλως επηρεάζει την εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)Source/ Author:Δείτε περισσότερα εδώ

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom