Πρόσφατες τροποποιήσεις της Οδηγίας ΦΠΑ ως προς τον κατώτατο κανονικό φορολογικό συντελεστή

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ December 19, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Πρόσφατες τροποποιήσεις της Οδηγίας ΦΠΑ ως προς τον κατώτατο κανονικό φορολογικό συντελεστή

ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

Πρόσφατες τροποποιήσεις στην Οδηγία ΦΠΑ ως προς τον κατώτατο κανονικό φορολογικό συντελεστή και τον συντελεστή για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις

Σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/912 του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 2018 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά την υποχρεωτική εφαρμογή κατώτατου κανονικού συντελεστή, ο κανονικός συντελεστής δεν είναι κατώτερος του 15 %.
- Η εν λόγω Οδηγία τροποποίησε σχετικά το άρθρο 97 της Οδηγίας ΦΠΑ.
- Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την ως άνω οδηγία το αργότερο έως την 1η
Σεπτεμβρίου 2018.

-Στις 2 Οκτωβρίου 2018, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο πρόταση για την εφαρμογή από τα κράτη μέλη μειωμένων, υπερ-μειωμένων ή μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

-Με την πρόταση αυτή ευθυγραμμίζονται οι κανόνες ΦΠΑ για τις έντυπες και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, στο γενικότερο πλαίσιο του σχεδίου για την «ψηφιακή ενιαία αγορά» της ΕΕ, την «ψηφιακή οικονομία», που αποτελεί κομβικό σημείο δράσης τόσο του ΟΟΣΑ, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Δράσης για τα BEPS όσο και της ΕΕ, που προωθεί πακέτο μέτρων για την υιοθέτηση ψηφιακού φόρου (“digital tax”) .
- Η οδηγία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 6 Νοεμβρίου 2018

Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το σύστημα ΦΠΑ και προσαρμόζεται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ εξομοιώνεται η φορολογική μεταχείριση, από την άποψη της έμμεσης φορολογίας, των εκδόσεων, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικές/ψηφιακές εκδόσεις είτε για έντυπες.
- Με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο, η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (τουλάχιστον 15%), ενώ για τις έντυπες εκδόσεις μπορούν να ισχύουν διάφοροι συντελεστές.
- Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι ηλεκτρονικές εκδόσεις υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ οι έντυπες σε μειωμένο συντελεστή (6% για συγκεκριμένες δασμολογικές κλάσεις).
- Στην από 7 Απριλίου 2016 ανακοίνωση της Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός Σχεδίου Δράσης για τον ΦΠΑ, κατέστη σαφές ότι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις θα πρέπει να επωφελούνται από το ίδιο προνομιακό καθεστώς ΦΠΑ και τους ίδιους προνομιακούς
συντελεστές ΦΠΑ όπως και οι φυσικές εκδόσεις.

-Η οδηγία υιοθετήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασηςτου ΔΕΕ στην υπόθεση C-390/151 (Judgment of the Court of Justice of 7 March 2017, RPO, C-390/15 ECLI:EU:C:2017:174). Το ΔΕΕ στην απόφασή του αυτή (παράγραφος 49) έκρινε ότι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακών εκδόσεων (“digital publications”) ηλεκτρονικά (“e-publications”) και με φυσικά μέσα αποτελούν συγκρίσιμες καταστάσεις. Συνεπώς, θα πρέπει να εισαχθεί για τα κράτη μέλη η δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην προμήθεια βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, ανεξαρτήτως του εάν παρέχονται με φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο.

-Για τις έντυπες εκδόσεις (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά) τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν «μειωμένο» συντελεστή ΦΠΑ (τουλάχιστον 5%), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής υπερ-μειωμένου συντελεστή (κάτω του 5%) ή και μηδενικού συντελεστή (με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ).

-Η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (ηλεκτρονικά βιβλία, audiobooks, ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά κλπ.). Εξαιρετικά μειωμένοι και μηδενικοί συντελεστές θα επιτρέπονται μόνον στα κράτη μέλη που τους εφαρμόζουν επί του παρόντος στις έντυπες εκδόσεις

Η εφαρμογή των εν λόγω κανόνων θα είναι προσωρινή, μέχρι την υιοθέτηση του «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ. Με βάση τις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής, διευρύνεται η ευελιξία των κρατών μελών ως προς τη θέσπιση συντελεστών ΦΠΑ.

Επικοινωνία:
Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κάτοχος της Έδρας, ADIT
Βασιλική Αθανασάκη, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου, ADIT, Ερευνήτρια της Έδρας

E-mail: jeanmonnetchair.eutaxpolicy@gmail.com
Website:
https://jean-monnet-chair-eu-tax-policy-administration.webnode.gr/

Η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (ηλεκτρονικά βιβλία, audiobooks, ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά κλπ.)



Source/ Author:TAX FLASH | Download PDF

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom