Εξέταση κατηγορουμένου χωρίς την παρουσία δικηγόρου

December 08, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Εξέταση κατηγορουμένου χωρίς την παρουσία δικηγόρου

Ο προσφεύγων, ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο ήταν ανήλικος, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε τα αδικήματα της κλοπής και της ανθρωποκτονίας. Προτού του αποδοθούν οι ως άνω κατηγορίες είχε οδηγηθεί ενώπιον των αρχών και εξετάστηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Κατά τη διεξαγωγή αναπαράστασης των γεγονότων, ο προσφεύγων ομολόγησε ότι την ενοχή του. Κατά το στάδιο της ανάκρισης, αφού του αποδόθηκαν οι κατηγορίες, αρνήθηκε τις προηγούμενες καταθέσεις του και ισχυρίστηκε ότι αυτές αποτέλεσαν προϊόν κακής μεταχείρισης του από τις αστυνομικές αρχές, καθώς και ότι δεν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα του για εξέταση με την παρουσία δικηγόρου. Οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτή και καταδικάστηκε από το δικαστήριο ανηλίκων. 

Ο προσφεύγων διαμαρτύρεται ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του σε παροχή νομικής βοήθειας όπως προβλέπεται στο άρθρο 6§3, περ. γ της ΕΣΔΑ.

Με βάση τα πραγματικά περιστατικά, οι αρμόδιες αρχές ενημέρωσαν τον προσφεύγοντα για τα δικαιώματα του ως κατηγορουμένου μόνο αφού είχε ήδη εξεταστεί, ενώ δεν προκύπτει ότι είχε γνώση των βασικών δικαιωμάτων του, πριν ομολογήσει ότι τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις. Επιπλέον, προέκυψε ότι την επίμαχη χρονική περίοδο δεν προβλέπονταν από τον ποινικό κώδικα η διαδικασία της ανασυγκρότησης του εγκλήματος. Συνεπώς, το δικαστήριο ανηλίκων έλαβε υπόψη του τις καταθέσεις αυτό-ενοχοποίησης του προσφεύγοντος χωρίς να εξετάσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα τους και το γεγονός ότι ελήφθησαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ενώ αξιοποιήθηκαν ως καθοριστικό στοιχείο περί της ενοχής. 

Κατά την κρίση του ΕΔΔΑ, οι προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης θίχτηκαν ανεπανόρθωτα λόγω του περιορισμού που υπέστη ο προσφεύγων ως προς την πρόσβαση σε νομική βοήθεια κατά το στάδιο της ανάκρισης, και ιδίως στο σκέλος της αναπαράστασης της τέλεσης του εγκλήματος. Συνεπώς, παραβιάστηκε το άρθρο 6§3, περ. γ. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Κατά την κρίση του ΕΔΔΑ, οι προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης θίχτηκαν ανεπανόρθωτα λόγω του περιορισμού που υπέστη ο προσφεύγων ως προς την πρόσβαση σε νομική βοήθεια κατά το στάδιο της ανάκρισης, και ιδίως στο σκέλος της αναπαράστασης της τέλεσης του εγκλήματος.Source/ Author:echr.coe.int
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom