Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς»

November 19, 2018: Νομοθεσία

posts


ethemis

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς»

Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (EE) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/455/ΕΟΚ του Συμβουλίου, σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου επιχειρούν να επιφέρουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον ν. 2168/1993 (Α΄ 147) προκειμένου οι διατάξεις αυτού να προσαρμοστούν τόσο στο πνεύμα της ανωτέρω οδηγίας όσο και στις νέες προκλήσεις στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας. Εκτός των άλλων, θεσπίζονται τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων.

Επιπλέον, με το εν λόγω σχέδιο νόμου εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο και τη συγκεκριμένη οδηγία. Συγκεκριμένα, με την Οδηγία 2008/51/ΕΚ επιχειρήθηκε η τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ με σκοπό την ισχυροποίηση των σχετικών με την ασφάλεια πτυχών και την ευθυγράμμιση με το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, το οποίο επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Η ως άνω τροποποίηση ενσωματώθηκε, επίσης, στην ελληνική νομοθεσία με το ν. 3944/2011 (Α΄ 67).

Ωστόσο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των Υπουργών Εσωτερικών ή/και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., ενέκρινε το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια , το οποίο τόνισε, εκτός από τις προκλήσεις που δημιουργεί η παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων και τις διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών που παρεμποδίζουν τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων της Ε.Ε. και ζήτησε, κατά προτεραιότητα, την αναθεώρηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ, καθώς και τη θέσπιση κοινής προσέγγισης σχετικά με την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων για την αποτροπή της απενεργοποίησης και της χρήσης τους από εγκληματίες.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχει από σήμερα 16 Νοεμβρίου 2018 στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 (Α΄ 147) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου νόμου. Λόγω του ότι, όπως προκύπτει από τις παρ.1 και 2 του άρθρου 2 της οδηγίας, η χώρα μας οφείλει να θέσει σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και κατά παρέκκλιση, έως τις 14 Δεκεμβρίου 2019, για την ενσωμάτωση των όσων ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθ. 4 της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί της 26 Νοεμβρίου 2018.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Δείτε περισσότερα εδώ

μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, η Επιτροπή, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των Υπουργών Εσωτερικών ή/και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., ενέκρινε το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια



Source/ Author:Σχέδιο νόμου| PDF Download

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom