Επιβολή πειθαρχικής ποινής παρά την ύπαρξη αθωωτικής απόφασης

November 09, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Επιβολή πειθαρχικής ποινής παρά την ύπαρξη αθωωτικής απόφασης

Ο κ. Güç, εργαζόμενος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, συνελήφθη, κατηγορούμενος για ασέλγεια, σεξουαλική επίθεση και παράνομη κατακράτηση ανηλίκου. Το Πρωτοβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο απάλλαξε τον κατηγορούμενο, καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις περί της ενοχής του. Παράλληλα με την ποινική δίκη εξελίχθηκε πειθαρχική έρευνα αναφορικά με τις επίμαχες πράξεις, και αποφασίστηκε η απόλυση του αιτούντος, με την αιτιολογία ότι η συμπεριφορά που επέδειξε είναι παντελώς ασυμβίβαστη με την δημόσια υπηρεσία όπου και εργαζόταν. Έπειτα από μία σειρά δικαιοδοτικών κρίσεων, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του αιτούντος, υιοθετώντας την απόφαση στον πρώτο βαθμό, χωρίς, ωστόσο, να λάβει υπόψη την απαλλακτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που είχε ήδη εκδοθεί. Ο αιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο Προσφυγής 15374/11), υποστηρίζοντας ότι η απόφαση περί απόλυσης του και οι μετέπειτα διοικητικές αποφάσεις που την επικύρωσαν, παραβίασαν το τεκμήριο υπέρ της αθωότητας, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 6§2 της ΕΣΔΑ. 

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, προέκυψε ότι κατά την πειθαρχική διαδικασία, οι αρμόδιοι διεξήγαγαν μία ξεχωριστή έρευνα, ανεξάρτητη από την ποινική που εξελισσόταν παράλληλα. Επιπροσθέτως, η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου αναφέρθηκε στον ευρύτερο πυρήνα της παρενόχλησης, νοούμενης ως παρέμβασης στην ιδιωτική σφαίρα ενός προσώπου χωρίς τη συναίνεση του. Επομένως, το πειθαρχικό όργανο δεν παραβίασε το δικαίωμα του κατηγορούμενο να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την οριστική κρίση του ποινικού δικαστηρίου. Όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η αναφορά σε κατάθεση εις βάρος του κατηγορουμένου μπορεί να θεωρηθεί, καταρχάς, αδικαιολόγητη, ωστόσο μπορεί να γίνει ανεκτή, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις της υπόθεσης, ενώ δεν είναι καθεαυτή ασυμβίβαστη με το άρθρο 6§2 της ΕΣΔΑ, εφόσον δεν καταλήγει στην εξαγωγή συμπερασμάτων περί της ποινικής ευθύνης του κατηγορουμένου. 

Συνεπώς, το ΕΔΔΑ έκρινε πως τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες εγγυήσεις και δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6§2. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Η αναφορά σε κατάθεση εις βάρος του κατηγορουμένου μπορεί να θεωρηθεί, καταρχάς, αδικαιολόγητη, ωστόσο μπορεί να γίνει ανεκτή, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις της υπόθεσης, ενώ δεν είναι καθεαυτή ασυμβίβαστη με το άρθρο 6§2 της ΕΣΔΑ, εφόσον δεν καταλήγει στην εξαγωγή συμπερασμάτων περί της ποινικής ευθύνης του κατηγορουμένου, κατά το στάδιο της πειθαρχικού ελέγχου.



Source/ Author:echr.coe.int
LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom