Συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα και έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής

November 04, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικό κατάστημα και έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής

Οι αιτούντες διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες κράτησης, αναφερόμενοι στο ζήτημα του υπερπληθυσμού των κελιών, στην έλλειψη υγιεινής και επαρκούς σίτισης, στην ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη και στον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση. Ειδικότερα, επικαλέστηκαν το άρθρο 3, ισχυριζόμενοι ότι η υφιστάμενη κατάσταση συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, ο προσωπικός χώρος που διέθεταν θεωρείται αποδεκτός με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια, ενώ δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία, αναφορικά με το ζήτημα της σίτισης και της υγιεινής, που να αποδεικνύουν υπέρβαση των ανεκτών ορίων ταλαιπωρίας που περιλαμβάνει κάθε κράτηση. Επομένως δεν προέκυψε, κατά το σκέλος αυτό, παραβίαση του άρθρου 3.

Όσον αφορά την επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 13, το Δικαστήριο διαπίστωσε πως τα προβλεπόμενα μέσα που διέθεταν οι κρατούμενοι προκειμένου να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησης τους (άρθρο 6 Ν. 2776/1999 και 572 ΚΠΔ) δε είχαν ουδεμία χρησιμότητα και, κατ’ επέκταση, δεν εκπλήρωναν την προϋπόθεση της «αποτελεσματικότητας» τόσο κατά τον νόμο όσο και κατά την πράξη, εφόσον οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι βλάπτονται προσωπικά από τις γενικές συνθήκες κράτησης. Συνεπώς υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13.

Επιπλέον, ένας εκ του αιτούντων επικαλέστηκε παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, καθώς η τοποθέτηση του σε πειθαρχικό κελί δεν του επέτρεψε να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Το Δικαστήριο διαπίστωσε πως η εν λόγω τοποθέτηση δεν αποτελούσε κύρωση, ενώ μετά την λήξη της παραμονής ο κρατούμενος δεν επέδειξε ενδιαφέρον για συνέχιση των μαθημάτων. Για τον λόγο αυτό, δεν υπήρξε παρέμβαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και δεν παραβιάστηκε το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Tο Δικαστήριο διαπίστωσε πως τα προβλεπόμενα μέσα που διέθεταν οι κρατούμενοι προκειμένου να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησης τους (άρθρο 6 Ν. 2776/1999 και 572 ΚΠΔ) δε είχαν ουδεμία χρησιμότητα και, κατ’ επέκταση, δεν εκπλήρωναν την προϋπόθεση της «αποτελεσματικότητας» τόσο κατά τον νόμο όσο και κατά την πράξη, εφόσον οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι βλάπτονται προσωπικά από τις γενικές συνθήκες κράτησης. Συνεπώς υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13.Source/ Author:Απόφαση | Download pdf
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom