Κακή μεταχείριση πολίτη από τις αστυνομικές αρχές και αναποτελεσματική έρευνα

October 25, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Κακή μεταχείριση πολίτη από τις αστυνομικές αρχές και αναποτελεσματική έρευνα

Στην υπόθεση Vasile Victor Stanciu κ. Ρουμανίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3. Συγκεκριμένα, ο αιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσφυγής 70040/13) έπειτα από την κράτηση του και τη διεξαγωγή έρευνας στην οικία του, με αφορμή έλεγχο της αστυνομίας για την ταυτοποίηση του. Ο αιτών διαμαρτυρήθηκε καθώς, κατά τους ισχυρισμούς, υπέστη βία και στερήθηκε κατά παράνομο τρόπο της ελευθερίας του.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου και κατόπιν αξιολόγησης της ιατρικής γνωμοδότησης για το εν λόγω περιστατικό, τα τραύματα που έφερε ο αιτών θεωρήθηκαν αρκούντως σοβαρά και, κατ’ επέκταση, δικαιολογούν το επίπεδο βαρύτητας εμπίπτοντας στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 3. Εν προκειμένω, δε μπορεί να γίνει δεκτό ότι απαιτούνταν κάποιο είδος περιορισμού του αιτούντος προς αναχαίτηση βίαιης συμπεριφοράς του, ενώ και στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εκδοχή αυτή, οι αρμόδιες αρχές δεν παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις για την αναλογικότητα του μέτρου της άσκησης βίας σε βάρος του.

Συνεπώς, ούτε οι αρμόδιες αρχές ούτε η κυβέρνηση παρείχαν επαρκή και πειστικά επιχειρήματα, υπό τις περιστάσεις της επίμαχης υπόθεσης, που να δικαιολογούν ότι η άσκηση βίας από τους αστυνομικούς υπαλλήλους ήταν αναλογική. Επομένως, παραβιάστηκε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ κατά το ουσιαστικό σκέλος.

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε πως οι αρχές δε διεξήγαγαν μία ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα, καθώς δεν ανέκριναν την βασική μάρτυρα και συγκάτοικο του αιτούντος, ενώ καθυστέρησαν σημαντικά τη διαδικασία λήψης των υπόλοιπων μαρτυρικών καταθέσεων. Η αναλογικότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν στον αιτούντα δεν μπορεί να αποδειχθεί από τις γενικές παρατηρήσεις του εισαγγελέα και την προσωπική κατάσταση του αιτούντος. Συνεπώς, το Δικαστήριο διέγνωσε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και κατά το δικονομικό σκέλος.

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Εν προκειμένω, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι απαιτούνταν κάποιο είδος περιορισμού του αιτούντος προς αναχαίτηση βίαιης συμπεριφοράς του, ενώ και στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εκδοχή αυτή, οι αρμόδιες αρχές δεν παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις για την αναλογικότητα του μέτρου της άσκησης βίας σε βάρος του.



Source/ Author:hudoc.echr.coe.int
LATEST POSTS
  • ethemis

    Webinar CCBE-ELF για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

    Το Ίδρυμα Ευρωπαίων Δικηγόρων (ELF) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) διοργανώνουν στις 23 Ιουνίου 2025 (10.00-13.00 CET) δωρεάν webinar με θέμα το τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικηγόροι για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «Using the EU Charter of Fundamental Rights-what lawyers need to know» με υψηλού επιπέδου ομιλητές. Το webinar πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος TRAVAR στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά. Η εγγραφή μπορεί να γίνει στο σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_VMvcU-JjRqSirz7CGnll3g#/regi... ή πατώντας το Register now στο συνημμένο πρόγραμμα. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα. Δεν εκδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

  • ethemis

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΕΚΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025 ώρα 17:30

    Η Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως (ΕΔΕΚΑ) διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Το δικαίωμα της απεργίας - Τάσεις και προκλήσεις στη διεθνή και την ελληνική πραγματικότητα" την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 ώρα 17:30 στην αίθουσα τελετών "Μιχάλης Ζαφειρόπουλος" του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

  • ethemis

    «Δικηγορική Καθημερινότητα – Πρακτικός Οδηγός για τον Δικηγόρο»

    Αγαπητοί συνάδελφοι, με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την έκδοση από τη Νομική Βιβλιοθήκη του βιβλίου μου "Δικηγορική Καθημερινότητα", ενός πρακτικού οδηγού 450 σελίδων για την καθημερινότητα των δικηγόρων, που μπορεί όποιος επιθυμεί να το προμηθευτεί δωρεάν. Στην πραγματικότητα περιέχει ένα σημαντικό μέρος της μέχρι σήμερα δικηγορικής μου πείρας και εμπειρίας. Ένα μέρος της καθημερινότητας του γραφείου μας. Με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των νέων συναδέλφων μας όσο και όλων, καθώς περιέχει πολλές χρηστικές οδηγίες και συμβουλές για τα δικαστήρια της Αθήνας.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom