Κακή μεταχείριση πολίτη από τις αστυνομικές αρχές και αναποτελεσματική έρευνα

October 25, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Κακή μεταχείριση πολίτη από τις αστυνομικές αρχές και αναποτελεσματική έρευνα

Στην υπόθεση Vasile Victor Stanciu κ. Ρουμανίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3. Συγκεκριμένα, ο αιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσφυγής 70040/13) έπειτα από την κράτηση του και τη διεξαγωγή έρευνας στην οικία του, με αφορμή έλεγχο της αστυνομίας για την ταυτοποίηση του. Ο αιτών διαμαρτυρήθηκε καθώς, κατά τους ισχυρισμούς, υπέστη βία και στερήθηκε κατά παράνομο τρόπο της ελευθερίας του.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου και κατόπιν αξιολόγησης της ιατρικής γνωμοδότησης για το εν λόγω περιστατικό, τα τραύματα που έφερε ο αιτών θεωρήθηκαν αρκούντως σοβαρά και, κατ’ επέκταση, δικαιολογούν το επίπεδο βαρύτητας εμπίπτοντας στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 3. Εν προκειμένω, δε μπορεί να γίνει δεκτό ότι απαιτούνταν κάποιο είδος περιορισμού του αιτούντος προς αναχαίτηση βίαιης συμπεριφοράς του, ενώ και στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εκδοχή αυτή, οι αρμόδιες αρχές δεν παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις για την αναλογικότητα του μέτρου της άσκησης βίας σε βάρος του.

Συνεπώς, ούτε οι αρμόδιες αρχές ούτε η κυβέρνηση παρείχαν επαρκή και πειστικά επιχειρήματα, υπό τις περιστάσεις της επίμαχης υπόθεσης, που να δικαιολογούν ότι η άσκηση βίας από τους αστυνομικούς υπαλλήλους ήταν αναλογική. Επομένως, παραβιάστηκε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ κατά το ουσιαστικό σκέλος.

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε πως οι αρχές δε διεξήγαγαν μία ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα, καθώς δεν ανέκριναν την βασική μάρτυρα και συγκάτοικο του αιτούντος, ενώ καθυστέρησαν σημαντικά τη διαδικασία λήψης των υπόλοιπων μαρτυρικών καταθέσεων. Η αναλογικότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν στον αιτούντα δεν μπορεί να αποδειχθεί από τις γενικές παρατηρήσεις του εισαγγελέα και την προσωπική κατάσταση του αιτούντος. Συνεπώς, το Δικαστήριο διέγνωσε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και κατά το δικονομικό σκέλος.

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Εν προκειμένω, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι απαιτούνταν κάποιο είδος περιορισμού του αιτούντος προς αναχαίτηση βίαιης συμπεριφοράς του, ενώ και στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εκδοχή αυτή, οι αρμόδιες αρχές δεν παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις για την αναλογικότητα του μέτρου της άσκησης βίας σε βάρος του.Source/ Author:hudoc.echr.coe.int
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom