Ακυρότητα διαδικασίας κατά το προκαταρκτικό στάδιο λόγω μεροληπτικής κρίσης

October 25, 2018: Διεθνή Νομικά Νέα


ethemis

Ακυρότητα διαδικασίας κατά το προκαταρκτικό στάδιο λόγω μεροληπτικής κρίσης

Στην υπόθεση Revtyuk κ. Ρωσίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5§4 που κατοχυρώνει το δικαίωμα προσφυγής συλληφθέντος ή κρατουμένου. Ειδικότερα, ο αιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσσφυγής 31796/10) έπειτα από μια σειρά προδικαστικών αποφάσεων που επέβαλαν την προσωρινή κράτηση του για το αδίκημα του βιασμού, και για το οποίο, εν τέλει, κρίθηκε ένοχος. Ο κ. Revtyuk υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που επέβαλαν και διατήρησαν την προσωρινή κράτηση δεν ελήφθησαν από ένα αμερόληπτο δικαστήριο, καθώς το θύμα ήταν υπάλληλος του αρμόδιου δικαστηρίου και συνδέονταν συγγενικά με ένα από τα μέλη του.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η διαδικασία κατά την οποία δικαστές αντιμετωπίζουν υποψίες περί μεροληψίας εκ μέρους του και αποφαίνονται οι ίδιοι επί αιτήματος εξαιρέσεως τους, δεν είναι συμβατή με την προϋπόθεση της αμεροληψίας, παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την αρχή nemo judex in causa sua. Επιπλέον, σε κάθε μία από τις επίμαχες κρίσεις παρατηρήθηκε δεν υπήρξε ουσιαστική ανάλυση των επιχειρημάτων του αιτούντος παρά μόνο επανάληψη της αρχικής διατύπωσης.

Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι υποψίες του αιτούντος – κατηγορουμένου για ύπαρξη μεροληψίας ήταν αντικειμενικά δικαιολογημένες και, κατά συνέπεια, η διαδικασία κρίσης επί των σχετικών αιτημάτων πάσχει κατ’ ουσίαν. Με βάση το ως άνω σκεπτικό, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5§4 της ΕΣΔΑ, ήτοι του δικαιώματος προσφυγής του συλληφθέντος ή κρατουμένου επί της νομιμότητας της σύλληψης ή της κράτησης του.

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η διαδικασία κατά την οποία δικαστές αντιμετωπίζουν υποψίες περί μεροληψίας εκ μέρους του και αποφαίνονται οι ίδιοι επί αιτήματος εξαιρέσεως τους, δεν είναι συμβατή με την προϋπόθεση της αμεροληψίας, παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την αρχή nemo judex in causa sua.



Source/ Author:Απόφαση του ΕΔΔΑ | PDF Download
LATEST POSTS
  • ethemis

    Συμβολή της ΕΕΔΑ στην Έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη – μέλη της ΕΕ για το 2025. Στο κεφάλαιο της Έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα γίνεται αναφορά στη διαβούλευση στελεχών της Ε.Ε. με την ΕΕΔΑ για θέματα κράτους δικαίου το Μάρτιο του 2025 στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θεσμικούς φορείς της χώρας μας. Επίσης επισημαίνεται η αναφορά στην αντίστοιχη Έκθεση της ΕΕΔΑ για το Κράτος Δικαίου, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Επιτροπή στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, ως θετικό παράδειγμα έγκαιρης συμμετοχής. Τέλος, η Έκθεση της ΕΕ παραπέμπει στη Δήλωση της ΕΕΔΑ της 19ης Φεβρουαρίου 2025 για την ανάγκη σεβασμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου ελεγκτικού ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών.

  • ethemis

    ΣτΕ: Παραπέμπεται στο ΑΕΔ το ζήτημα του χρόνου ενάρξεως της κατ’ άρθρ. 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951

    ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Εισηγητής: Φρ. Γιαννακού, Σύμβουλος της Επικρατείας Με τις ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 κρίθηκε ότι οι εκ διοικητικής συμβάσεως απαιτήσεις κατά του Ι.Κ.Α. υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951, η οποία, ελλείψει άλλης ειδικότερης διατάξεως, αρχίζει, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρ. 251 ΑΚ, από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και κατέστη δυνατή η δικαστική επιδίωξή της (πρβλ. ΣτΕ 3280, 2166/2015 κ.ά., ΑΠ 775/2023, 854, 517/2003 κ.ά.). Σε περίπτωση διακοπής, η νέα παραγραφή αρχίζει αφότου περατώθηκε το διακοπτικό γεγονός (άρθρ. 270 εδ. α΄ ΑΚ).

  • ethemis

    Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για τη νέα δικηγορική ύλη

    Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 33305/2024 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β’ 2706/9-5-2024), με την οποία θεσπίζονται οι ειδικές και τεχνικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των καταλόγων των δικηγόρων που αναλαμβάνουν να εκδίδουν πράξεις (για προσημειώσεις και κληρονομητήρια) και να επεξεργάζονται φακέλους (για σωματεία), μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επικαιροποίηση των σχετικών καταλόγων από 15-9-2025. Προς τούτο, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom