Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων

ΔΙΕΘΝΗ/ October 05, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων

4-10-2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων, τον οποίο είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο Aντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά Άντρους Άνσιπ και η Eπίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ, χαιρέτισαν το αποτέλεσμα με κοινή δήλωση:

Χαιρετίζουμε τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς δεδομένα και με αυτόν τον κανονισμό ολοκληρώνεται ένας ακόμη κεντρικός πυλώνας της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Μόνο με την ελεύθερη ροή των δεδομένων μπορεί η Ευρώπη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή πρόοδος και οι τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι υπερυπολογιστές.

Ο κανονισμός αυτός προβλέπει για τα μη προσωπικά δεδομένα ό,τι προβλέπει ήδη για τα προσωπικά δεδομένα ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων: την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ψήφο του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις επιχειρήσεις της Ευρώπης: δεν έχει σημασία το πού αποθηκεύετε και επεξεργάζεστε τα δεδομένα σας στην ΕΕ - οι απαιτήσεις γεωγραφικού περιορισμού των δεδομένων εντός των κρατών μελών ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Με τους νέους κανόνες θα δοθεί σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων, καθώς διανοίγονται για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυνατότητες δημιουργίας νέων υπηρεσιών χάρη στη διασυνοριακή καινοτομία όσον αφορά τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 4%, ή κατά 739 δισ. ευρώ, μόνο μέχρι το 2020.

Μαζί με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων, ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να επωφεληθεί στο έπακρο, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, από μια βασιζόμενη στα δεδομένα παγκόσμια οικονομία.»

Ιστορικό

Αφότου εγκρίθηκε η ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Οικονομία Δεδομένων, τον Ιανουάριο του 2017, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η Επιτροπή διεξήγαγε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση, διοργάνωσε διαρθρωμένους διαλόγους με τα κράτη μέλη και πραγματοποίησε αρκετές ημερίδες με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων. Αυτές οι πρωτοβουλίες συλλογής στοιχείων οδήγησαν στη δημοσίευση μιας εκτίμησης επιπτώσεων.

Στις 19 Ιουνίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά τον κανονισμό για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων.

Σκοπός αυτού του κανονισμού είναι να αρθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των μη προσωπικών δεδομένων. Μετά τη σημερινή θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της ΕΕ θα εγκρίνει τον κανονισμό τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε αυτός να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις εγκριθεί επίσημα, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 6 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, καθώς δεν καλύπτει τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, οι δύο κανονισμοί θα εφαρμόζονται από κοινού για να καταστήσουν δυνατή την ελεύθερη ροή δεδομένων κάθε είδους - προσωπικών και μη προσωπικών - δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων. Στην περίπτωση μικτών συνόλων δεδομένων, η διάταξη του ΓΚΠΔ που διασφαλίζει την ελεύθερη ροή των προσωπικών δεδομένων θα εφαρμόζεται μόνο στο τμήμα του συνόλου δεδομένων που αφορά προσωπικά δεδομένα, ενώ στο τμήμα που αφορά μη προσωπικά δεδομένα θα εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης ροής των μη προσωπικών δεδομένων.

Ενημερωτικό δελτίο: Ελεύθερη ροή δεδομένων

Ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, καθώς δεν καλύπτει τα προσωπικά δεδομένα



Source/ Author:Διαβάστε περισσότερα εδώ

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom