Παράλυση δεξιού άνω άκρου Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 120.000 ευρώ πλέον Ηθική Βλάβη 80.000 ευρώ Δυσχέρεια εξεύρεσης νέου συντρόφου

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ/ September 27, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Παράλυση δεξιού άνω άκρου Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 120.000 ευρώ πλέον Ηθική Βλάβη 80.000 ευρώ Δυσχέρεια εξεύρεσης νέου συντρόφου

Σύγκρουση Ομορρόπως Κινουμένων ΙΧΕ και γεωργικού ελκυστήρα κατ΄ ανεπιτυχές προσπέρασμα

Δείκτης αλλαγής κατεύθυνσης – κεκαλυμμένος

(Δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Μάϊος – Ιούνιος 2018)

Συγκλίνουσα αμέλεια του οδηγού ΙΧΕ που επιχείρησε προσπέραση προπορευόμενου γεωργικού ελκυστήρα σε σημείο του οδοστρώματος που παρουσίαζε ανοιχτή αριστερή στροφή (άρθρο του ΚΟΚ), υπερβαίνοντας διπλή διαχωριστική γραμμή , εισερχόμενος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του με τον ανωτέρω ομορρόπως κινούμενο γεωργικό ελκυστήρα που επίσης ανεπίτρεπτα βρισκόταν σε διαδικασία πραγματοποίησης αριστερού ελιγμού (παράβαση άρθρ. 12 παρ. 1, 17 παρ. 4 , 5 παρ. 8α, 16 παρ. 4 ΚΟΚ ).

Συγκλίνουσα αμέλεια του οδηγού γεωργικού ελκυστήρα ο οποίος επιχείρησε να πραγματοποιήσει αριστερή στροφή υπερβαίνοντας διπλή διαχωριστική γραμμή, χρησιμοποιώντας μεν τον αριστερό δείκτη κατεύθυνσης, πλην όμως αυτός δεν ήταν ορατός λόγω του ότι ο γεωργικός ελκυστήρας ήταν έμφορτος με κλαδιά με φύλλα που κάλυπταν τον δείκτη κατεύθυνσης, έτσι ώστε αυτός εξομοιωνόταν με μη λειτουργούντα δείκτη κατεύθυνσης και ο οδηγός του γεωργικού ελκυστήρα όφειλε να δώσει σήμα με έκταση του αριστερού βραχίονα για στροφή, ενέργεια στην οποία δεν προέβη (παράβαση άρθρ. 12 παρ. και 4 παρ.2 περ.α , 5 παρ. 8α,, 16 παρ. 4 του KOK).

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931  

120.000 ευρώ

Χαλαρή παράλυση και πλήρης αναισθησία δεξιού άνω άκρου

Επιδικάζεται άνευ συνδέσεως με περιουσιακή ζημία

Η 33χρονη ενάγουσα (παθούσα) εξαιτίας του τραυματισμού της υπέστη μια προγαγγλιακού τύπου βλάβη όλων των ριζών του δεξιού βραχιονίου πλέγματος με αποτέλεσμα την πλήρη χαλαρή παράλυση και πλήρη αναισθησία του δεξιού άνω άκρου, χωρίς ουσιαστικό προσδόκιμο αποκατάστασης στο μέλλον. Ουσιαστικά το δεξί άνω άκρο της ενάγουσας απλά κρέμεται από τον κορμό, όντας ανίκανο για οποιαδήποτε έστω και απλή καθημερινή λειτουργία. Επιπρόσθετα ο πόνος απονεύρωσης (deafferent pain) εμφανίζεται άμεσα μετά από μία βλάβη εξελκυσμού του βραχιονίου πλέγματος περιλαμβάνει δυσβάσταχτο πόνο, παραισθησίες και δυσαισθησίες στην νευροτομική κατανομή της βλάβης. Λόγω της σοβαρής βλάβης του δεξιού άνω άκρου και της σωματικής μειονεξίας που της δημιουργεί τόσο στην καθημερινή της δραστηριότητα όσο και στην εικόνα απέναντι σε τρίτους και ιδιαίτερα στα ανήλικα παιδιά της, αναζητήθηκε βοήθεια Ψυχιάτρου. Για την βλάβη της έχει γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, αποδίδοντας αναπηρία 67%..

Η κατά τα ανωτέρω μόνιμη αναπηρία της 33χρονης ενάγουσας μητέρας δύο ανηλίκων κρίθηκε ότι θα επηρεάσει δυσμενώς το μέλλον της και ειδικότερα, στον επαγγελματικό, οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό τομέα, εφόσον έχει καταστεί μόνιμα ανίκανη να ασκήσει χειρωνακτικές εργασίες. Συνεπώς θα αποκλειστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων που απαιτούν την χρήση και των δυο χεριών. Επιπρόσθετα, επηρεάζεται και το κοινωνικό της μέλλον, αφού δεν είναι σε θέση να απολαμβάνει, δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (κολύμπι, οδήγηση κ.λ.π.), ενώ η ως άνω κατάσταση της υγείας της είναι εμφανής και στους τρίτους (στον κοινωνικό της περίγυρο), και συνεπώς δημιουργεί σ’ αυτήν ψυχολογικά προβλήματα και περιορίζει τις κοινωνικές της συναναστροφές. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα και την προσωπική της ζωή λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας της να ανταποκριθεί στη φροντίδα και ανατροφή των δυο ανήλικων τέκνων της, αλλά και θα δυσχεράνει σημαντικά την εξεύρεση νέου συντρόφου, αφού ο σύζυγός της έχει ήδη αποβιώσει. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω συντρέχουσες περιστάσεις κρίθηκε ι ότι πρέπει να επιδικασθεί στην ενάγουσα ως ειδική αποζημίωση του άρθρου 931 AΚ το ποσόν των 120.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 80.000 ευρώ).

Ηθική Βλάβη - ΑΚ 932

80.000 ευρώ

Λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων το είδος, την ένταση και την έκταση της σωματικής βλάβης της ενάγουσας , την διάρκεια της νοσηλείας της, την εξέλιξη της υγείας της, των αφόρητων σωματικών πόνων που δοκίμασε και εξακολουθεί μερικές φορές ακόμη να δοκιμάζει, επιδικάσθηκε σ΄ αυτή το ποσό 80.000 ευρώ εξ ΑΚ 932 (όσο και πρωτοδίκως).

Αποκλειστική Νοσοκόμος η μητέρα της παθούσας

Η ενάγουσα λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού της αποδείχθηκε ότι αδυνατούσε να αυτοεξυπηρετηθείτόσο κατά τις νοσηλείες της όσο και κατ’ οίκον, αφού δεν μπορούσε να εκτελέσει ούτε στοιχειώδεις προσωπικές κινήσεις που έκανε (ένδυση, υπόδηση, λούσιμο, μπάνιο, τουαλέτα κ.λ.π.) ούτε τις απαιτούμενες οικιακές εργασίες αλλά ούτε και μπορούσε να φροντίσει τα ανήλικα τέκνα της έχοντας την ανάγκη είχε περιποιήτριας - οικιακής βοηθού επί εικοσιτετράωρο ημερησίως, τις υπηρεσίες της οποίας υποκατέστησε η μητέρα της. Επιδικάσθηκε ποσό 15.000 ευρώ (50 ευρώ ημερησίως επί 300 ημέρες).

Αποκατάσταση Μέλλουσας Θετικής Ζημίας

Πρόσληψη οικιακής βοηθού επί 5ετία (1)

Λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας της η ενάγουσα θα έχει ανάγκη περιποιήτριας - οικιακής βοηθού για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών. Προς τούτο θα προσλάβει οικιακή βοηθό - περιποιήτρια, απασχολούμενη σε οκτάωρη βάση, την οποία θα ασφαλίσει νόμιμα στο ΙΚΑ καταβάλλοντας εργόσημο και της οποίας ο μηνιαίος μισθός, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα ανέλθει στο ποσόν των 800 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αναγνωρίζεται ότι πρέπει να καταβληθεί μηνιαίως στην ενάγουσα, για το άνω χρονικό διάστημα των πέντε ετών, εντός του πρώτου πενθημέρου έκαστου ημερολογιακού μήνα.

Δικαστικά Έξοδα

Το αίτημα της εκκαλούσας να της επιδικασθούν τα δικαστικά έξοδα και των δυο βαθμών δικαιοδοσίας με βάση τον υποβαλλόμενο με τις προτάσεις της παρούσας δίκης πίνακα εξόδων του άρθρου 189 είναι μη νόμιμο και απορριπτέο, διότι αφού η αγωγή έγινε εν μέρει δεκτή, το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να προβεί στην εκκαθάριση του πίνακα εξόδων.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Πρόσληψη Οικιακής Βοηθού

Η παθούσα, λόγω της πλήρους ανικανότητας της προς κάθε κίνηση και για την εξυπηρέτηση των βασικών οικιακών αναγκών της (καθάρισμα, μαγείρεμα κλπ) προσέλαβε οικιακή βοηθό, η οποία εκτελεί και χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου. Λόγω της ισόβιας και πλήρους ανικανότητάς της προς κάθε κίνηση θα υποχρεωθεί να απασχολεί καθημερινώς την οικιακή βοηθό εφ’ όρου ζωής, (ήτοι τουλάχιστον μέχρι το 65° έτος της ηλικίας της, που αντιστοιχεί στο προσδόκιμο όριο ζωής) . Συμπερασματικά, θα υποχρεωθεί να καταβάλει σύμφωνα με τις κρατούσες στην αγορά εργασίας αμοιβές για είκοσι χρόνια, ενόψει της ηλικίας της (45 ετών) μηνιαίως το ποσό των 900 ευρώ και συνολικά το ποσό των 216.000 ευρώ. Μέρος του ποσού αυτού (86.400 ευρώ που αντιστοιχεί σε οκτώ έτη) επιδικάσθηκε εφ΄άπαξ, για να δυνηθεί η παθούσα να επενδύσει σταθερά, ώστε να αποκομίζει το μήνα τα αναγκαία. Μον.Πρ.Λαμ.169/2009, ΕΣυγκΔ 2010/50.

Επιδικάζεται στον ενάγοντα η σχετική δαπάνη (800 ευρώ μηνιαίως) για χρονικό διάστημα 88 μηνών (70.400 ευρώ) καθότι κρίθηκε απαραίτητη και βεβαία η ανάγκη προσωπικής φροντίδας και περιποιήσεως τρίτου προσώπου με το διπλό ρόλο της νοσοκόμας και της οικιακής βοηθού. Τις υπηρεσίες αυτές πρόσφερε και θα εξακολουθήσει να προσφέρει η μητέρα του με εντατικοποίηση των δυνάμεων της και καθ’ υπέρβαση του αντίστοιχου νομικού, ιδίως δε ηθικού, καθήκοντος της. Μον.Πρ.Αθ.2196/2009, ΕΣυγκΔ 2010/ 467.

Αποφ.Μον.Εφετ.Αθην…..

Η κατά τα ανωτέρω μόνιμη αναπηρία της 33χρονης ενάγουσας μητέρας δύο ανηλίκων κρίθηκε ότι θα επηρεάσει δυσμενώς το μέλλον της και ειδικότερα, στον επαγγελματικό, οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό τομέα



Source/ Author:esd.gr - διαβάστε περισσότερα

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom