Η Αλβανία σε αναζήτηση έντιμων δικαστών

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ August 01, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Η Αλβανία σε αναζήτηση έντιμων δικαστών

Ύστερα από μακροχρόνιες πιέσεις από τους Δυτικούς, τα Τίρανα ξεκίνησαν έλεγχο για τους λειτουργούς της απονομής δικαιοσύνης. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Το Αλβανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης αρχίζει να δείχνει σημάδια αποσταθεροποίησης, με δύο πρώην υψηλά ιστάμενα πρόσωπα να αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς, και το Ανώτατο δικαστήριο να φαίνεται ανίκανο να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση του.

Η εφημερίδα «The Associated press», αναφέρει ότι οι εισαγγελείς στα Τίρανα ανακοίνωσαν ότι αυτήν την εβδομάδα προληπτικά δεσμεύτηκε η περιουσία και το διαμέρισμα του πρώην Γενικού Εισαγγελέα , Adriatik Llalla. Ο Llalla, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο υπό το κλίμα υποψιών, και του απαγορεύτηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αλβανία, Donald Lu, σχετικά με το ρυθμό εκτέλεσης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ουάσινγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Saimir Tahiri βρίσκεται ήδη υπο έρευνα για διαφθορά, αλλά έχει την υποστήριξη του Πρωθυπουργού Edi Rama, ο οποίος κατηγόρησε την κεντρική αντιπολίτευση ότι προωθεί πολιτική καμπάνια εναντίον του.

Ενώ ήδη η φήμη της χώρας πλήττεται υπό τις συνθήκες αυτές, δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς θα αναγκαστούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη περιουσία τους.

Ο γενικός επιθεωρητής Shkelqim Ganaj πρόσφατα ανέφερε ότι αρκετοί δικαστές και εισαγγελείς φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να αποδείξουν ότι η απόκτηση της περιουσίας τους έγινε με νόμιμο τρόπο.

Οι Εφέτες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, δήλωσε ο Shkelqim Ganaj, όπως ανέφερε στη εφημερίδα Tirana Times.: “Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 50% των δικαστών έχουν πρόβλημα καθώς αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε μέσω ψευδών δηλώσεων είτε λόγω σύγκρουσης συμφερόντων”.

Ο γενικός επιθεωρητής δήλωσε ότι μέχρι το επόμενο έτος το Εφετείο μπορεί να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου μόνο δύο δικαστές έχουν περάσει από έλεγχο μέχρι τώρα.

Πριν μερικές ημέρες, η ανεξάρτητη αρχή για την επιλογή των δικαστών, Qualification Commission (KPK), δήλωσε ότι ο δικαστής Gani Dizdari καθαιρέθηκε από τα καθήκοντα του καθώς δεν μπόρεσε να αποδείξει πως απέκτησε τα 260.000 ευρώ, ιδιαίτερα δε τόνισε την επαφή που έχει με εγκληματίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Balkan Insight.

Τρεις δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου παραιτήθηκαν και τέσσερις απολύθηκαν, σύμφωνα με το αλβανικό site Exit.al.

Σύμφωνα με την εφημερίδα TIRANA TIMES , στις 15 Ιουλίου, μία άλλη επιτροπή δικαστών απέλυσε τον Εισαγγελέα Adriatik Cama.

  • Το διεθνές συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της διαδικασίας της εξέταση δικαστών, γνωστού ως ONM, αντιτίθεται στην προσπάθεια του KPK να επανατοποθετήσει τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Baskhim Dedja. Σύμφωνα με την Exit.al, το KPK τον περασμένο μήνα τοποθέτησε εκ νέου τον Baskhim Dedja παρά τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στη δήλωση της περιουσίας του

  • Το ONM στελεχώνεται από οκτώ ειδικούς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι μισοί από αυτούς έχουν προηγούμενη εμπειρία καθώς έχουν διατελέσει δικαστές ή εισαγγελείς στη αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο, με την EULEX.

  • Ο Πρέσβης Lu, μαζί με Βρετανούς και Γερμανούς ομόλογους του, εξέφρασε τον προβληματισμό του όταν το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε τα αποτελέσματα από την διαδικασία ελέγχου. Όπως αναφέρουν οι απεσταλμένοι του, το οργανωμένο έγκλημα παραμένει δυνατό.

Ενώ ήδη η φήμη της χώρας πλήττεται υπό τις συνθήκες αυτές, δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς θα αναγκαστούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη περιουσία τους.



Source/ Author:tol.org

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom