Δικαστήριο Ε.Ε.: Επικυρώνει τη διατήρηση της δεσμεύσεως κεφαλαίων του Rami Makhlouf, εξαδέλφου του Bachar al-Assad

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ/ June 15, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Δικαστήριο Ε.Ε.: Επικυρώνει τη διατήρηση της δεσμεύσεως κεφαλαίων του Rami Makhlouf, εξαδέλφου του Bachar al-Assad

Από το 2011, το Συμβούλιο έχει εγγράψει το όνομα του Rami Makhlouf στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν κατά της Συρίας. Ως εκ τούτου, απαγορεύτηκε η είσοδος ή η διέλευση του R. Makhlouf από το έδαφος των κρατών μελών της Ένωσης, ενώ δεσμεύτηκαν τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι του. Η εγγραφή του ονόματος του R. Makhlouf στον εν λόγω κατάλογο στηρίζεται στην ακόλουθη αιτιολογία: «Εξέχων επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος στη Συρία με συμφέροντα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των μεταφορών και ακινήτων· έχει οικονομικά συμφέροντα ή/και κατέχει ανώτερες και εκτελεστικές θέσεις στη Syriatel, τον μείζονα φορέα κινητής τηλεφωνίας στη Συρία, τις εταιρείες επενδύσεων Al Mashreq, Bena Properties και Cham Holding. Παρέχει χρηματοδότηση και στήριξη στο συριακό καθεστώς μέσω των επιχειρηματικών του συμφερόντων. Είναι ισχυρό μέλος της οικογένειας Makhlouf και συνδέεται στενά με την οικογένεια Assad· είναι εξάδελφος του προέδρου Bashar al-Assad». 

Ο R. Makhlouf προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να ακυρωθεί η διατήρηση της εγγραφής του ονόματός του στον κατάλογο αυτό για την περίοδο από 29 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2017. Με απόφαση της 18ης Μαΐου 20171 , το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του R. Makhlouf και επικύρωσε τη διατήρηση σε ισχύ των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν σε βάρος του για την περίοδο αυτή. Ο R. Makhlouf, δυσαρεστημένος με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, ζήτησε από το Δικαστήριο την αναίρεσή της.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του R. Makhlouf και, ως εκ τούτου, επικυρώνει τη διατήρηση σε ισχύ των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν σε βάρος του για την περίοδο 2016-2017.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο εκτιμά ότι το Γενικό Δικαστήριο, καθόσον επέβαλε στον R. Makhlouf να αποδείξει ότι δεν συνδεόταν ή είχε παύσει να συνδέεται με το συριακό καθεστώς, δεν αντέστρεψε το βάρος αποδείξεως. Πράγματι, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι, βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, το Συμβούλιο όντως απέδειξε ότι ο R. Makhlouf συνδεόταν με το συριακό καθεστώς και του παρείχε στήριξη.

Όσον αφορά το ότι το Γενικό Δικαστήριο παρέλειψε, κατά τον R. Makhlouf, να αποφανθεί επί διαφόρων επιχειρημάτων που αυτός είχε προβάλει πρωτοδίκως, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότιαυτό δεν αληθεύει.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως του R. Makhlouf και, ως εκ τούτου, επικυρώνει τη διατήρηση σε ισχύ των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν σε βάρος του για την περίοδο 2016-2017.Source/ Author:Δείτε ολόκληρη την απόφαση | Download PDF

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom