Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 26, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017

∆ευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017

Το ζήτηµα του κράτους δικαίου και της νοµιµότητας της διοικητικής δράσης στην Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2017.

Η 19η κατά σειρά έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής που κατατέθηκε τη ∆ευτέρα 26 Μαρτίου στη Βουλή, καταγράφει τη σύνθετη πραγµατικότητα µιας δηµόσιας διοίκησης, η οποία είναι άλλοτε ανεπαρκής, άλλοτε εγκλωβισµένη σ ένα χαοτικό ρυθµιστικό πλαίσιο µε αιχµή του δόρατος την πολυνοµία κι άλλοτε ακόµη και εκδικητική απέναντι στον πολίτη.

Και µόνο το γεγονός της φετινής αύξησης περίπου κατά 30% των αναφορών των πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη αναδεικνύει το µέγεθος του προβλήµατος αλλά και
το εύρος της διαµεσολάβησης της Ανεξάρτητης Αρχής. Υπενθυµίζεται ότι φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή συµπληρώνει τα 20 χρόνια τής συνταγµατικά κατοχυρωµένης λειτουργίας της έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 240.000 αναφορές και οι διαµεσολαβήσεις της αφορούν πολλαπλάσιο αριθµό πολιτών.

Η σοβαρή αδυναµία διαχείρισης των επιπτώσεων της δηµοσιονοµικής κρίσης και των συνακόλουθων αυστηρών δηµοσιονοµικών περιορισµών, έχουν εντείνει το πλήθος των παραπόνων έναντι του κρατικού µηχανισµού, αντανακλώντας ταυτόχρονα και την επιδεινούμενη έλλειψη εµπιστοσύνης προς το κράτος και τις υπηρεσίες του.

«Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της διοίκησης και η εµπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου αποτελούν όχι µόνο συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ µιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, δηµοκρατικής πολιτείας, αλλά και βασικούς πυλώνες για στέρεα, βιώσιµη ανάπτυξη για την οικονοµία και συνοχή για την κοινωνία», επισήµανε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης κατά την κατάθεση της έκθεσης στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Οι πηγές των προβλημάτων και της κακοδιοίκησης εντοπίζονται για μια ακόμη χρονιά σε εκείνους τους τοµείς όπου τα τελευταία χρόνια επήλθαν ραγδαίες αλλαγές στη νοµοθεσία, αλλά και σε τοµείς όπου παρατηρείται αδυναµία ανταπόκρισης των υπηρεσιών εξαιτίας της πάγιας πλέον υποστελέχωσης, των προβληµατικών διαδικασιών και, αναμφισβήτητα, των περικοπών χρηματοοικονομικών πόρων.

Συνοπτικά, και όπως προκύπτει από τις αναφορές των πολιτών, τα χαρακτηριστικά της κακοδιοίκησης περιγράφονται ως εξής: µη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, παρερµηνεία του νόµου, επιλεκτική ή και προβληµατική εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου, πολυνοµοθεσία µε ασάφειες και κακή νοµοθέτηση, νοµοθέτηση πέραν των ορίων εξυπηρέτησης του δηµοσίου συµφέροντος και ύπαρξη διοικητικών δυσλειτουργιών στην εφαρμογή της νοµοθεσίας.

Πληροφορίες: 2131306670, 2131306712, email: press@synigoros.gr

Ενημερωτικό Σημείωμα

Και µόνο το γεγονός της φετινής αύξησης περίπου κατά 30% των αναφορών των πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη αναδεικνύει το µέγεθος του προβλήµατος αλλά και το εύρος της διαµεσολάβησης της Ανεξάρτητης Αρχής.Source/ Author:synigoros.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom