Ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνο πατέρα- Απόφαση 2207/2017 Τμ. Α' ΣτΕ
Η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990, κατά το μέρος που δεν προβλέπει ότι, σε περίπτωση θανάτου της δικαιούχου της ισόβιας συντάξεως μητέρας, τη σύνταξη μπορεί να λάβει ο επιζών σύζυγός της, δεν είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 και 21 του Συντάγματος. Και τούτο, γιατί το άρθρο 21 του Συντάγματος επιβάλλει την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, την οποία αποτελούν, πλην των τέκνων, και οι δύο σύζυγοι. Συνεπώς, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να χορηγείται στον ένα μόνο από τους συζύγους (στη μητέρα) παροχή υπό την ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα, σε περίπτωση δε θανάτου να μη λαμβάνει την παροχή αυτή ο επιζών σύζυγος, απομειούμενης με τον τρόπο αυτό της προς την πολύτεκνη οικογένεια προστασίας, εφ’ όσον και οι δύο σύζυγοι αποτελούν μέλη της συνταγματικά προστατευόμενης οικογένειας.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του ν. 1892/1990, οι παροχές του νόμου αυτού, δηλαδή τόσο το επίδομα όσο και η ισόβια σύνταξη, έχουν τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Επίσης, στα σχετικά πρακτικά συνεδριάσεων της Βουλής αναφέρεται ότι το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά το πρώτο εθνικό πρόβλημα, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η αλλαγή δε των δημογραφικών δεδομένων αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, ενώ ως κίνητρο προς την κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται η χορήγηση των προαναφερθεισών παροχών, οι οποίες καταβάλλονται ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή ή αποζημίωση.
Η αιτιολογία της προσβαλλομένης αποφάσεως της Επιτροπής Εκδικάσεως Ενστάσεων του Ο.Γ.Α. είναι μη νόμιμη, ως στηριζόμενη σε αντισυνταγματική διάταξη νόμου, η οποία επιτρέπει τη χορήγηση της ισόβιας σύνταξης μόνο στην πολύτεκνη μητέρα.
Source/ Author:www.dsanet.gr