ΕΔΔΑ - Ασφαλιστικά μέτρα - Αναστολή απέλασης πρόσφυγα από Ελλάδα

November 07, 2017: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

ΕΔΔΑ - Ασφαλιστικά μέτρα - Αναστολή απέλασης πρόσφυγα από Ελλάδα

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση (της 6ης Νοεμβρίου 2017) του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε, με νέα απόφασή του, ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μην επιστρέψει στην Τουρκία Πακιστανό πρόσφυγα, στον οποίο παρέχει νομική συνδρομή το ΕΣΠ. Εν προκειμένω, αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα της ουσιαστικής ένδικης προστασίας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και στο πλαίσιο των διαδικασιών απέλασης/επανεισδοχής, γεγονός το οποίο επανειλημμένως διαπιστώνεται και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

Ο Πακιστανός πρόσφυγας Α.Α. είναι μέλος της θρησκευτικής μειονότητας Αχμάντι, ενώ το αίτημα ασύλου του έχει απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, σε δεύτερο βαθμό από τις Επιτροπές Προσφυγών, και εκκρεμεί εναντίον του η εκτέλεση της απόφασης επανεισδοχής του στην Τουρκία. Ο Α.Α. ζήτησε, τον περασμένο Ιούνιο, από τα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια, προσωρινή προστασία κατά της απομάκρυνσής του από τη χώρα, μέχρι την εξέταση των αιτήσεών του για την ακύρωση των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφυγών και της επανεισδοχής του στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ζήτησε προσωρινή προστασία και από το ΕΔΔΑ, επικαλούμενος κίνδυνο παραβίασης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία και στο Πακιστάν.

Η προσωρινή αυτή προστασία του χορηγήθηκε άμεσα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,  μέχρι να ληφθεί σχετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, το οποίο ενώ αρχικά χορήγησε προσωρινή διαταγή κατά της επανεισδοχής του, προ ολίγων ημερών απέρριψε εν τέλει το αίτημά του για προσωρινή προστασία. Και ενώ ακόμη δεν έχουν καν εξεταστεί από τα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της επανεισδοχής του και της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών επί του αιτήματος ασύλου του, ο Α.Α. έμεινε εκ νέου εκτεθειμένος στον κίνδυνο απομάκρυνσής του από την Ελλάδα. Εντούτοις, το ΕΔΔΑ, με νέα απόφασή του, χορήγησε και πάλι προσωρινή προστασία κατά της απομάκρυνσης, κατόπιν σχετικού αιτήματός του.

To ΕΔΔΑ χορηγεί εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα, αναστέλλοντας την απέλαση Πακιστανού πρόσφυγα, ύστερα από την απόρριψη της αίτησης αναστολής του από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.Source/ Author:gcr.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom