Υψηλό κόστος και χαμένες εργατοώρες στη Δικαιοσύνη

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 14, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Υψηλό κόστος και χαμένες εργατοώρες στη Δικαιοσύνη

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και η κατάσταση του ελληνικού δικαστικού συστήματος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική –αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της κατάρρευσης–, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, που αποτελεί κόλαφο για τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης τις τελευταίες δεκαετίες, καταγράφει τις σημαντικές υστερήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και τις παθογένειές της, που ασκούν καταλυτική επιρροή στην απόδοση δικαιοσύνης σε όλες τις κατηγορίες των υποθέσεων (ποινικές, αστικές, φορολογικές) εμφανίζοντας μια εικόνα τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Η έκθεση της Επιτροπής (Justice Scoreboard 2017) αναφέρει πως η ελληνική Δικαιοσύνη «υποφέρει» από τεχνολογική υστέρηση, καθώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αδυναμίες που εμφανίζονται στο δικαστικό μας σύστημα αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Η αναχρονιστική λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, πέραν των συνεπειών που παράγει με την αργή –πραγματικά με ρυθμούς χελώνας– εκδίκαση των υποθέσεων, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τους φορολογουμένους και το δημόσιο ταμείο.
Σε 235 εκατομμύρια ευρώ «χασούρα» κάθε χρόνο έχει υπολογιστεί από μελέτη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) το κόστος των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για τη διοικητική (φορολογική) Δικαιοσύνη, ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτιμά το κόστος της προβληματικής λειτουργίας του ελληνικού δικαστικού συστήματος εστιάζοντας στην «καρδιά» των άμεσων επιδιώξεων της χώρας, δηλαδή στις επενδύσεις και στην οικονομική της ανάκαμψη.

Το γεγονός ότι τα δικαστήρια δεν αποδίδουν δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο και το «στοκ» των αδίκαστων υποθέσεων (σε όλους τους κλάδους) αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, κατά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «επιδεινώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και, τελικά, αποδυναμώνει τις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης».

Βαρύτατο το τίμημα

Ο φόβος ότι μπορεί να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες που εκκαθαρίζονται ύστερα από χρόνια, αποτελεί την πρώτη αιτία, που καθιστά τους υποψήφιους επενδυτές διστακτικούς, σύμφωνα και με πρόσφατη –παρουσιάστηκε τον Ιούλιο– μελέτη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με αντικείμενο την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και αυτή η μελέτη περιέγραψε τις σοβαρές συνέπειες της προβληματικής λειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος, επισημαίνοντας πως χωρίς γρήγορη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη επενδύσεις στη χώρα δύσκολα θα έρθουν.

Όμως το κόστος των παθογενειών της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι απροσμέτρητο σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, καθώς είναι χιλιάδες οι ανθρωποημέρες –όχι μόνον ώρες– που χάνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια, όπου διάδικοι, μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, υπάλληλοι και δικαστές δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε δίκες που προσδιορίζονται και αναβάλλονται κάθε λίγο και λιγάκι.

Η αναχρονιστική λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, πέραν των συνεπειών που παράγει με την αργή –πραγματικά με ρυθμούς χελώνας– εκδίκαση των υποθέσεων, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τους φορολογουμένους και το δημόσιο ταμείο.Source/ Author:kathimerini.gr - διαβάστε περισσότερα

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom