Μον. Πρωτοδικείο Αθηνών: Ψυχική Οδύνη 380.000 ευρώ στην Οικογένεια Θανόντα, Λόγω Σύγκρουσης, Οδηγού

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ/ June 02, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Μον. Πρωτοδικείο Αθηνών: Ψυχική Οδύνη 380.000 ευρώ στην Οικογένεια Θανόντα, Λόγω Σύγκρουσης, Οδηγού

Σύμφωνα με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχει αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου ο οποίος εισήλθε σε διασταύρωση - παραβιάζοντας πινακίδα Ρ2 ΣΤΟΠ και συγκρούστηκε με μοοσυκλετιστή με αποτέλεσμα το θάνατο του τελευταίου. Ο οδηγός ΙΧΕ παραβίασε πινακίδα Ρ2 ΣΤΟΠ εκτελώντας δεξιά στροφή, με μεγάλη ταχύτητα,  γεγονός που προκάλεσε την  εκτροπή της πορείας του προς τα αριστερά, λόγω φυγόκεντρης δύναμης, με αποτέλεσμα αφού υπερέβη τη μονή διαχωριστική διακεκομμένη γραμμή να εισέλθει κατά 0,50 εκατοστά τουλάχιστον εντός του αντιθέτου ρεύματος κυκλοφορίας, διανύοντας απόσταση 15,00 περίπου μέτρων και να συγκρουσθεί με την κανονικώς κινούμενη μοτοσυκλέτα (παράβαση των άρθρων 12 παρ.1, 19 παρ.1 και 3, 16 παρ.2 του ΚΟΚ). Το γεγονός ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας ενεργούσε σούζες 200 μέτρα προ του σημείου του ατυχήματος δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την ένδικη σύγκρουση, πέραν του ότι δεν αποδείχθηκε ότι κατά την πραγματοποίηση της “σούζας”, η δίκυκλη μοτοσικλέτα εισήλθε έστω και κατ’ ελάχιστον, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Επίσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το γεγονός ότι στον θανόντα οδηγό της μοτοσυκλέτας ανιχνεύτηκε ποσότητα αλκοόλης στο αίμα σε ποσοστό 1,50 ‰ (gr/lt) και 1,54‰  (gr/lt) δεν συνδέεται αιτιωδώς με το ένδικο ατύχημα, δεδομένου ότι ο ανωτέρω  κατά τον χρόνο του ατυχήματος ήταν νηφάλιος και οδηγούσε με τεταμένη την προσοχή του εντός του ρεύματος πορείας του και με ταχύτητα που δεν υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 χλμ/ω. Το γεγονός ότι 150 μέτρα πριν τη σύγκρουση πραγματοποίησε “σούζα” για πέντε περίπου μέτρα χωρίς να χάσει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του ή να ανατραπεί επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να ενεργεί του αναγκαίους χειρισμούς κατά την οδήγηση, δεν είχε επηρεαστεί από την προηγούμενη κατανάλωση οινοπνεύματος εκ μέρους του.

Συνεπώς, επιδικάστηκε στους δικαιούχους το ποσό των 380.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Στην έννοια της οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και τα τέκνα του ενός συζύγου που γεννήθηκαν από άλλο γάμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα έξοδα κηδείας συμπεριλαμβάνονται έξοδα μεταφοράς του θανόντος σε τόπο διάφορο του θανάτου με το σύνηθες μεταφορικό μέσο, τα έξοδα ταφής,  τα έξοδα αγγελιών, τα έξοδα τέλεσης νεκρώσιμης ακολουθίας, τα απαιτούμενα για την καθεαυτό ταφή έξοδα, οι δαπάνες πένθιμης δεξίωσης ή συνεστίασης σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα, μετά την ταφή.

 Αντιθέτως, δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα πένθους, όπως οι δαπάνες διακοσμήσεως του ναού με άνθη, στεφάνων από άνθη, αμοιβή στεφανοφορέων, αγοράς κουφέτων, αμοιβής χορωδίας, φιλοδωρημάτων στο νεκροταφείο, την τέλεση μνημοσύνων και την κατάθεση σταυρών από άνθη. Για το ορισμένο της αγωγής, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αναλυτική εξειδίκευση τους.

  Κατά τη έννοια  της  διατάξεως του ΑΚ 928 σε συνδυασμό αι με αυτή του ΑΚ 1831 τα έξοδα κηδείας του θανατωθέντος δικαιούνται ν’ αξιώσουν από τον υπεύθυνο του θανάτου οι κληρονόμοι του ή οι, προς διατροφή του, υπόχρεοι, ή ένας εξ αυτών, εφόσον πράγματι κατέβαλε αυτά, δεδομένου ότι η αξίωση αυτή έχει τον χαρακτήρα της αποζημιώσεως και δεν επιδιώκεται με κληρονομικό δικαίωμα, ως στοιχείο της κληρονομιάς, ώστε να χωρήσει επιμερισμός της με βάση την κληρονομική μερίδα.

Τέλος, το αίτημα των εναγομένων περί εξαίρεσης των απαιτήσεων των εναγόντων από το τόκο επιδικίας πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμο από ουσιαστική άποψη, διότι η επιδίκαση απαιτήσεων με τόκο υπερημερίας και όχι επιδικίας γίνεται κατ’ εξαίρεση και εφόσον προκύψουν ιδιαίτερες περιστάσεις (άρθρο 346 του Α.Κ ως ισχύει), πλην όμως στην προκειμένη περίπτωση,  κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν προέκυψαν.

Συνεπώς, επιδικάστηκε στους δικαιούχους το ποσό των 380.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Στην έννοια της οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και τα τέκνα του ενός συζύγου που γεννήθηκαν από άλλο γάμο.



Source/ Author:Esd.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom