Μοντέλο Μεταρρύθμισης της Δικαστικής Χωροταξίας από Ανώτατους Δικαστικούς

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ May 30, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Μοντέλο Μεταρρύθμισης της Δικαστικής Χωροταξίας από Ανώτατους Δικαστικούς

Ανώτατοι Δικαστικοί Υπάλληλοι προτείνουν τη θέσπιση ενός μοντέλου όμοιου με τον Καλλικράτη, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας. Μία από τη βασικότερες προτάσεις αφορά αλλαγές στην δικαστική χωροταξία, η οποία, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, εξυπηρετεί μεν τοπικιστικά συμφέροντα, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δικαστικού χώρου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη μελέτη του εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού, συμβούλου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου , στη χώρα μας λειτουργούν 30 διοικητικά πρωτοδικεία, 6 εκ των οποίων βρίσκονται στην Πελοπόννησο και 2 στην Αιτωλοακαρνανία. Πολλά από τα πρωτοδικεία αυτά βρίσκονται σε αρκετά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ άλλα υπολειτουργούν. Αντιθέτως, η Αθήνα διαθέτει μόνο ένα πρωτοδικείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρης της Αττικής. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική καθώς χώρες με ίσο με την Ελλάδα πληθυσμό (π.χ. Αυστρία, Σουηδία και Πορτογαλία) έχουν από εννέα έως δώδεκα πρωτοδικεία.  


Με βάση τα παραπάνω, με σχέδιο του ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής προτείνει ριζικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία των πρωτοδικείων, χωρίς όμως να προβλέπουν το κλείσιμο τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραρής προτείνει, από τα 30 πρωτοδικεία, τα 10 να λειτουργούν ως κεντρικά και τα 20 ως περιφερειακά. Οι δικαστές θα βρίσκονται κατ’αρχήν στα κεντρικά πρωτοδικεία και θα μετακινούνται στα περιφερειακά όταν προκύπτουν διαφορές προς επίλυση. Όπως τόνισε στην «Κ» ο σύμβουλος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος,  «το σύγχρονο μοντέλο στηρίζεται στη δημιουργία λιγότερων, μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων όπου υπηρετούν τουλάχιστον 20-30 δικαστές και εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, με δίκτυο τεχνολογικών υποδομών που επιτρέπει την, με ηλεκτρονικό τρόπο, εισαγωγή και διαχείριση των υποθέσεων καθώς και τη διεξαγωγή των δικών με τηλεσυνεδρίαση. Έτσι, μειώνεται η χρήση του χαρτιού και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των δικηγόρων και διαδίκων, ενώ ενισχύεται η αρχή της εγγύτητας καθώς και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση και παρουσία με ηλεκτρονικά μέσα στα δικαστήρια». 


Για τις ριζικές αλλαγές του δικαστικού συστήματος ο κ. Μιχάλης Πικραμένος παρουσιάζει στις 30 του μήνα εμπεριστατωμένη μελέτη από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

το σύγχρονο μοντέλο στηρίζεται στη δημιουργία λιγότερων, μεσαίου μεγέθους δικαστηρίων όπου υπηρετούν τουλάχιστον 20-30 δικαστές και εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό



Source/ Author:Kathimerini.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom