ΕΔΔΑ: «Παραβίαση λόγω κακομεταχείρισης αγοριού σε νηπιαγωγείο»

May 30, 2017: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

ΕΔΔΑ: «Παραβίαση λόγω κακομεταχείρισης αγοριού σε νηπιαγωγείο»

Με την απόφαση της 7ης Μαρτίου 2017, στην υπόθεση V.K. κατά Ρωσίας (Αριθμός προσφυγής 68059/13), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Ως προς τα γεγονότα, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι όταν πήγαινε σε δημόσιο νηπιαγωγείο, σε ηλικία τεσσάρων ετών, είχε δεχθεί κακομεταχείριση από εκπαιδευτικούς που εργάζονταν εκεί. Αρκετές φορές τον κλείδωναν στις τουαλέτες σε απόλυτο σκοτάδι και τον απειλούσαν ότι θα φαγωθεί από αρουραίους, τον ανάγκαζαν να σταθεί στο λόμπι φορώντας μόνο το εσώρουχό του και με τα χέρια του επάνω για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ενώ σε μία περίπτωση είχαν φτάσει στο σημείο να δέσουν το στόμα και τα χέρια του με κολλητική ταινία. Επιπλέον, του είχαν χορηγήσει οφθαλμικές σταγόνες με τη βία, χωρίς τη συναίνεσή του ή κάποια συνταγή γιατρού, ενώ τον απειλούσαν ότι αν παραπονιόταν στους γονείς του θα υποβαλλόταν σε περαιτέρω τιμωρία. Ο προσφεύγων κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι η έρευνα, σχετικά με τους ισχυρισμούς του για την κακομεταχείριση που είχε υποστεί (από τους δασκάλους του δημόσιου νηπιαγωγείου), ήταν αναποτελεσματική.

Σχετικά με την “ουσιαστική πτυχή” του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, οφείλουμε να σταθούμε στα παρακάτω. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ο προσφεύγων απέδειξε επαρκώς ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση από το προσωπικό του νηπιαγωγείου του. Δεδομένης της εξαιρετικά νεαρής ηλικίας του προσφεύγοντος κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα, το γεγονός ότι η κακομεταχείριση συνεχίστηκε για αρκετές εβδομάδες και ότι πολλά χρόνια αργότερα συνέχισε να υποφέρει από μια μορφή μετα-τραυματικής νευρολογικής διαταραχής, και με δεδομένο επίσης ότι οι πράξεις διαπράχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ενώ κατείχαν μια θέση εξουσίας και ελέγχου, το σωρευτικό αποτέλεσμα των πράξεων κακοποίησης κατέστησε πράγματι τη μεταχείριση ως απάνθρωπη και εξευτελιστική κατά την έννοια του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Όσον αφορά τις κρατικές ευθύνες για την κακομεταχείριση, στο υπό κρίση ζήτημα, ένα δημόσιο νηπιαγωγείο παρείχε μια δημόσια υπηρεσία και είχε πολύ ισχυρούς θεσμικούς και οικονομικούς δεσμούς με το κράτος, ενώ η εκπαιδευτική και η οικονομική ανεξαρτησία του ήταν σημαντικά περιορισμένες από τις κρατικές ρυθμίσεις και την τακτική κρατική επιθεώρηση. Σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο η ευθύνη του νηπιαγωγείου, καθώς και μέσα από αυτήν η ευθύνη του κράτους, στοιχειοθετείται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις των εκπαιδευτικών που διαπράχθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι παράγοντες αυτοί ήταν αρκετοί για να διαπιστωθεί ότι, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων ή δημοτικών παιδικών σταθμών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κρατικοί υπάλληλοι. Ο προσφεύγων είχε υποστεί κακομεταχείριση, ενώ ήταν στην αποκλειστική επιμέλεια του δημόσιου νηπιαγωγείου που, υπό κρατική εποπτεία, εκπλήρωνε τη δημόσια υπηρεσία της φροντίδας και της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών υπό το πνεύμα του σεβασμού και της προστασίας της υγείας και της ευημερία τους. Η απάνθρωπη μεταχείριση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου από τους δασκάλους, ενώ ανταποκρίνονταν στην υποχρέωσή τους για τη φροντίδα του παιδιού. Οι επίδικες πράξεις συνδέθηκαν με το ρόλο τους ως εκπαιδευτικών. Κατά συνέπεια, το κράτος έφερε την άμεση ευθύνη για τις παράνομες πράξεις.

Σχετικά με την “διαδικαστική πτυχή” του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι καθυστερήσεις στην εγχώρια έρευνα οδήγησαν στην παραγραφή των ποινικών διώξεων των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση: α) κατά το «ουσιαστικό της σκέλος», λόγω της αποδεδειγμένης κακομεταχείρισης του προσφεύγοντος από εκπαιδευτικούς του δημόσιου νηπιαγωγείου, β) καθώς και σύμφωνα με το «δικονομικό της σκέλος», λόγω της αποτυχίας των αρχών να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις καταγγελίες του προσφεύγοντα για κακομεταχείριση.

Παραβίαση άρθρου 3 της ΕΣΔΑ: Κακομεταχείριση τετράχρονου αγοριού από εκπαιδευτικούς σε δημόσιο νηπιαγωγείο που, υπό κρατική εποπτεία, εκπλήρωνε τη δημόσια υπηρεσία της φροντίδας και της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών. Το κράτος έφερε την άμεση ευθύνη για τις παράνομες πράξεις.



Source/ Author:hudoc.echr.coe.int

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom