Η επιρροή της «Νομικοτεχνολογίας» στο δικηγορικό επάγγελμα

ΔΙΕΘΝΗ/ May 10, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Η επιρροή της «Νομικοτεχνολογίας» στο δικηγορικό επάγγελμα

Ενας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος υψηλής τεχνολογίας έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Στόχος του είναι να περιορίσει τον χρόνο, τον αριθμό των υπαλλήλων και, συνεπώς, το κόστος που συνεπάγεται για τους δικηγόρους και τις εταιρείες νομικών συμβούλων η έρευνα σε έγγραφα και η διεκπεραιωτική εργασία ρουτίνας. Πρόκειται για τα καθήκοντα που μέχρι πρόσφατα έπεφταν στους ώμους των νεότερων και άπειρων δικηγόρων, και συχνά τούς απασχολούσαν επί εβδομάδες. Η εμφάνιση του νέου κλάδου έχει αναγκάσει πολλούς δικηγόρους να εγκαταλείψουν τις εταιρείες νομικών συμβούλων και να στραφούν σε νεοφυείς εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, με εξειδίκευση στις νομικές υπηρεσίες.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο κλάδος των νομικών εταιρειών είχε καθυστερήσει να επιστρατεύσει την τεχνολογία στην υπηρεσία του. Το επιχειρηματικό του μοντέλο βασιζόταν στη δουλειά ρουτίνας πολλών χαμηλόμισθων υπαλλήλων, που επέτρεπε στους έμπειρους δικηγόρους και συχνά μετόχους της νομικής εταιρείας να αναλαμβάνουν μεγάλες υποθέσεις και να κερδίζουν έως και 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Την αλλαγή υπαγόρευσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που εξώθησε πολλές επιχειρήσεις να περικόψουν το κόστος για νομικές υπηρεσίες. Η βρετανική εφημερίδα ορίζει ως εξής αυτόν τον κλάδο: «νομικοτεχνολογία». Οι FT αναφέρουν, ειδικότερα, την περίπτωση ενός δικηγόρου που εργάστηκε επί πέντε χρόνια σε γνωστή εταιρεία νομικών στο Σίτι του Λονδίνου, αλλά προσφάτως την εγκατέλειψε για να ιδρύσει την εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας Lexoo.

Τα λογισμικά που παράγει δεν αυτοματοποιούν την εργασία του δικηγόρου ή του νομικού συμβούλου, αλλά δίνουν τη δυνατότητα σε μια νομική εταιρεία να μειώσει τους υπαλλήλους της με τη χρήση δεδομένων και αλγορίθμων. Μια άλλη νομική εταιρεία, η βρετανική Berwin Leighton Paisner, χρησιμοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε διενέξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων. Το λογισμικό του, το οποίο έχει εκπονήσει η εταιρεία «νομικοτεχνολογίας» Ravn, ελέγχει τις λεπτομέρειες και αποφαίνεται από νομική άποψη για το ποιος έχει έννομο δικαίωμα σε ακίνητα. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, στο παρελθόν η εν λόγω εταιρεία θα έχει επιστρατεύει μια μικρή ομάδα νέων δικηγόρων και θα διερευνούσαν εκατοντάδες σελίδες.

Μιλώντας στους FT, στέλεχος της εν λόγω νομικής εταιρείας τονίζει πως το σύστημα αυτό «επιτρέπει στους δικηγόρους να αφοσιωθούν στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι τής δουλειάς τους», ενώ ο συνιδρυτής της, Γιαν Βαν Χέκε, χαρακτηρίζει «τέλειο πελάτη» τον κλάδο των δικηγόρων και νομικών συμβούλων.

Η εμφάνιση του νέου κλάδου έχει αναγκάσει πολλούς δικηγόρους να εγκαταλείψουν τις εταιρείες νομικών συμβούλων και να στραφούν σε νεοφυείς εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, με εξειδίκευση στις νομικές υπηρεσίες.Source/ Author:kathimerini.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom