Και τη νύχτα στη μάχη της πυρόσβεσης τα 7 νέα Canadair που παίρνει η Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 28, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Και τη νύχτα στη μάχη της πυρόσβεσης τα 7 νέα Canadair που παίρνει η Ελλάδα

Είναι τα πιο αγαπημένα αεροπλάνα του κόσμου. Όπου επιχειρούν, έχουν σχεδόν μυθοποιηθεί. Τις θερινές περιόδους τα μάτια όλων είναι στραμμένα με αγωνία στον ουρανό αναμένοντάς τα. Ο λόγος για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, την καινούρια γενιά των οποίων, DHC 515, περιμένουμε στην Ελλάδα.

Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που η χώρα μας παρέλαβε τα πρώτα Canadair, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πετάει ακόμα. Από τότε πολλά άλλαξαν: η κατασκευάστρια έκλεισε, το σχέδιο του αεροσκάφους αγοράστηκε από άλλη εταιρεία, τη Viking, η γραμμή παραγωγής σταμάτησε ελλείψει νέων παραγγελιών, ενώ η κλιματική κρίση έχει μετατρέψει τις πυρκαγιές σε megafires, με δικά τους μικροκλίματα και θερμοκρασίες που τις κάνει σχεδόν ανίκητες.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη για χάρη των οποίων η Viking επανεκκινεί τη γραμμή παραγωγής, με σκοπό να παραδώσει επτά αεροσκάφη της νεότερης γενιάς των Canadair, DHC 515, κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ.


Και με night vision

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνηθίσει να εξαίρουμε την αυτοθυσία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι επιχειρούσαν στην κόλαση των πυρκαγιών μέσα σε πιλοτήρια σχεδίασης και κατασκευής της προηγούμενης 50ετίας. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά αναλογικά όργανα σε περιβάλλοντα που η θερμοκρασία θύμιζε κόλαση. Περιγραφή η οποία είναι μάλλον μετριοπαθής εάν σκεφτεί κανείς ότι οι πιλότοι των Canadair επιχειρούν κατά των πυρκαγιών σε πιλοτήρια χωρίς κλιματισμό, με τις θερμοκρασίες σε αυτά να φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό αλλάζει τώρα με την παραλαβή των DHC 515. Ο κλιματισμός για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι μόνο μία σταγόνα στον ωκεανό της καινούριας τεχνολογίας: οθόνες αφής με τρισδιάστατους τοπογραφικούς χάρτες, αναλύσεις των σημείων στα οποία γίνονται ρίψεις, δυνατότητα νυχτερινής πτήσης και μεταφοράς προσωπικού και υλικού, μεγαλύτερες δεξαμενές, ισχυρότεροι κινητήρες και φυσικά η μνημειώδης δομική αντοχή, αξιοπιστία, ευελιξία και επιχειρησιακή ικανότητα για την οποία είναι διάσημα και περιζήτητα τα Canadair σε όλο τον πλανήτη, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που φέρει η καινούρια γενιά τους.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει ότι το DHC 515 έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 7.000 λίτρων (15% μεγαλύτερη από του CL415) νερού ή επιβραδυντικού υλικού, αλλά και δυνατότητα υδροληψίας σε μόλις 14 δευτερόλεπτα.

Σκεφτείτε το: σύμφωνα με τη Viking, τα DHC 515 μπορούν εγγυημένα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και σε περιορισμένο χώρο (χρειάζονται 1.398 μέτρα για προσνήωση από ύψος 15 μέτρων, υδροληψία και απονήωση για επιστροφή σε ύψος 15 μέτρων), ακόμα και σε θάλασσα με κύματα ύψους 2 μέτρων, και να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στα πιο δύσβατα σημεία κάθε 5 με 7 λεπτά για τρεις συνεχόμενες ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε μία ώρα το Canadair μπορεί να «βομβαρδίζει» με 115.000 λίτρα νερό μία περιοχή που φλέγεται!

Στο πιλοτήριο όλα είναι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν στους πιλότους να συνομιλούν με το κέντρο επιχειρήσεων, να κάνουν ρίψεις και να σχεδιάζουν τις επόμενες με ακρίβεια εκατοστών. Και κάτι ακόμα: το DHC 515 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε όχι μόνο να προσθαλασσώνεται και να επιχειρεί με συνθήκες ως και 5 μποφόρ, αλλά και να προσγειώνεται και να απογειώνεται από μικρά κομμάτια γης, ακόμα και λίγο παραπάνω από 600 μέτρα!

Το απολύτως καινούριο χαρακτηριστικό που συστήνουν τα DHC 515 στην Ελλάδα είναι η δυνατότητα νυχτερινής πτήσης. Η Viking έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι τα καινούρια Canadair έρχονται «HUD ready», κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια μετά την παραλαβή τους θα είναι δυνατή η αγορά ειδικών κασκών που υπό συνθήκες θα επιτρέπουν στα πληρώματά τους να επιχειρούν ακόμα και αφού πέσει το σκοτάδι!

Αυτό που, όπως πληροφορούν έγκυρες πηγές το «ΘΕΜΑ», θα είναι δυνατό να κάνουν τα DHC 515 από το πρώτο λεπτό της επιχειρησιακής τους λειτουργίας είναι οι νυχτερινές πτήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας θα έχει τη δυνατότητα να αναδιοργανώσει τη διάταξη των δυνάμεων για την καταπολέμηση πολλών μετώπων, αποστέλλοντας τη νύχτα Canadair, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό στα μέτωπα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κάτι το οποίο θα οδηγήσει στο να κερδίζονται πολύτιμες ώρες, ακόμα και μέρες, αφού τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα είναι παρόντα και θα μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας σε μέτωπα στα οποία θα βρίσκονται ήδη από τη νύχτα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr.

Το απολύτως καινούριο χαρακτηριστικό που συστήνουν τα DHC 515 στην Ελλάδα είναι η δυνατότητα νυχτερινής πτήσης.



Source/ Author:protothema.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom