Δελτίο Τύπου: Φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 21, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Δελτίο Τύπου: Φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Οι υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση δημιουργούν αδιέξοδα στην ακολουθούμενη οικονομική και ασφαλιστική πολιτική, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζονται μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Αποδεικνύεται, δηλαδή, το αυτονόητο, ήτοι ότι η ανήλεη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αντίστροφα από τα επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση αποτελέσματα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται με εχθρικότητα και ως «υπάλληλοι» του κράτους. Πρέπει το κράτος να σταματήσει την καταλήστευση του εισοδήματος τους. Οικονομική ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ποτέ όσο συνεχίζεται αυτός ο κρατικός εναγκαλισμός προς τον ελεύθερο επαγγελματία.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα οποία εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της διαπίστωσης της αναποτελεσματικότητας της ακολουθούμενης φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής, στην κυβέρνηση σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει στο εξής ενιαία αντιμετώπιση της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, με τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου (σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα εκτιμάται ότι θα μπορούσε το όριο αυτό να τεθεί στο 55%).

Επί της αρχής η θέση του Συνδυασμού μας είναι ότι η πρόταση αυτή, την οποία ήδη έχουμε εκφράσει δημοσίως κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του επικεφαλής μας κου Δημήτρη Αναστασόπουλου για την προεδρία του ΔΣΑ, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η κυβέρνηση, διαρρέοντας ως πιθανολογούμενα ποσοστά εκείνα του 55% - 60% είναι απολύτως βέβαιο ότι κινείται και πάλι στην ίδια, καταστροφική κατεύθυνση.

Η μόνη ορθή βάση συζήτησης, στα πλαίσια της ως άνω πρότασης, είναι ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του εισοδήματος μας, κατά μέγιστο ποσοστό,τη στιγμή που σήμερα ξεπερνά ακόμα και το 80%.

Στην κατεύθυνση αυτή αποστείλαμε ήδη αίτημα συνάντησης μας τόσο στα αρμόδια υπουργεία (οικονομικών και εργασίας) όσο και στους αρμόδιους τομεάρχες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να συναντηθούμε μαζί τους και να συζητήσουμε τη διοργάνωση συντονισμένου διαλόγου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να νομοθετηθεί η ως άνω πρόταση μας.

Ήδη από σήμερα, και ως νέα Διοίκηση του Δ.Σ.Α. αύριο, θα επιδιώξουμε τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε ήδη, καθώς είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Δημήτρης Χρ.Αναστασόπουλος

Υποψ.Πρόεδρος ΔΣΑ

«Ο Δικηγόρος

όλοι εμείς, μαζί!»

Η μόνη ορθή βάση συζήτησης, στα πλαίσια της ως άνω πρότασης, είναι ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του εισοδήματος μας, κατά μέγιστο ποσοστό,τη στιγμή που σήμερα ξεπερνά ακόμα και το 80%



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom