Ηχορύπανση και προσβολή δικαιώματος ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών (Εγκύκλιος ΕιΣ. ΑΠ 14/2023)

June 15, 2023: Νομοθεσία

posts


ethemis

Ηχορύπανση και προσβολή δικαιώματος ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών (Εγκύκλιος ΕιΣ. ΑΠ 14/2023)

1. Στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας, η ωφέλεια που προκύπτει από την απόλαυση ενός ήρεμου και ήσυχου περιβάλλοντος είναι δικαίωμα σπουδαίο και αποτελεί έκφανση του δικαιώματος επί της προσωπικότητας. Η απόλαυση ενός ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος ελεύθερου από παντός είδους ρύπους, και δη από ρύπους ήχων και εκπομπές Θορύβων, είναι δικαίωμα που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 24 § 1, κοινωνικό δικαίωμα στο περιβάλλον) και προστατεύεται από πολλές διατάξεις νόμων (αστικών τε και ποινικών).

2. Οι προσβολές (στην προσωπικότητά μας) που επέρχονται με εκπομπές παντός είδους θορύβων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και σθεναρά. Ο νομοθέτης (του Ν. 4637/2019) χαρακτηρίζει το ζήτημα αυτό, της διατάραξης δηλαδή της κοινής ησυχίας των πολιτών, «ευαίσθητο» και γΓ αυτό, παρά την κατάργηση των πταισμάτων με το άρθρ. 468 § 1 του νΠΚ, το επανέφερε ως πλημμέλημα (με το άρθρ. 10 του ανώτερου Ν. 4637/18-11-2019). Η ετταναφορά του αδικήματος ως πλημμελήματος, καθώς και ο ορισμός του νόμου για υποχρεωτική τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας «αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω» (άρθρ. 10 της Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης, ως αντικ. με το άρθρ. 37 § 3 Ν. 4055/2012) καταδεικνύουν την βούληση του νομοθέτη, αφενός να εξασφαλίσει στους κοινωνούς του δικαίου - πολίτες τις συνθήκες απόλαυσης ενός ήσυχου και ήρεμου περιβάλλοντος, αφετέρου να τιμωρήσει τους παρά το νόμο δρώντες. Ακόμη, ο νομοθέτης, προκειμένου να καταστήσει ευχερέστερη τη δίωξη, όρισε ως αρμόδια για την βεβαίωση των παραβάσεων και τα αστυνομικά όργανα (πέραν δηλ. των υγειονομικών).

3. Υπό αυτά τα δεδομένα, και για το λόγο ότι η ηχορύπανση και η έκθεση του ανθρώπου στους παντός είδους θορύβους, ιδιαίτερα σε λουτροπόλεις και περιοχές με μαζικό τουρισμό, αλλά και στα αστικά κέντρα των πόλεων, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθίσταται αναγκαία, και πάλι, η επέμβαση του εισαγγελέα για τους μη σεβόμενους το νόμο και την ησυχία των συμπολιτών τους, τουλάχιστον κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας. Έτσι, μουσικές που προέρχονται από κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα, είτε υπαίθρια είτε στεγασμένα, θόρυβοι από δίκυκλα και αυτοκίνητα που «αρματοδρομούν» στους δρόμους, δημόσιοι θόρυβοι που προέρχονται από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες, παντός είδους θορυβώδεις εκδηλώσεις σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, που διαταράσσουν την ησυχία των πολιτών, τις ασχολίες και τις τέρψεις αυτών, κατά τις άνω ώρες, είναι προφανές ότι είναι απολύτως παράνομες.

4. Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, παρακαλώ να εντείνετε το, ούτως ή άλλως υπάρχον, υπηρεσιακό σας ενδιαφέρον, το οποίο πρέπει να παραμένει «ανύστακτον» (όχι όμως λόγω παρανόμων ήχων και θορύβων), καΐ να δώσετε άμεσες, ταχείες και σπουδαίες οδηγίες στους υπό τις παραγγελίες σας δρώντες ανακριτικούς υπαλλήλους για την βεβαίωση τέτοιων παραβάσεων και διαρκή παρακολούθηση του ζητήματος. Οίκοθεν δε επιβεβλημένο είναι, και πρέπει και τούτο να υπομιμνήσκετε δια των παραγγελιών σας στους προανακριτικούς υπαλλήλους, η συνεχής ανακοίνωση και πληροφόρησή σας περί των ερευνωμένων αδικημάτων και η χωρίς χρονοτριβή αποστολή των εκθέσεων που συντάχθηκαν για αυτά (άρθρ. 245 § 2, 251,252 ΚΠΔ).

5. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή η ηχορύπανση συνιστά μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, και αποτελεί ένα διογκούμενο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, όπως παρατηρεί με εκθέσεις του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σας καλεί, όπως πάντα πράττετε, με αναπεπταμένην την εισαγγελικήν σας «ρομφαία» να εστιάσετε την προσοχή σας και σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, για να κρατήσουμε απόμακρα την ύπουλη για την σωματική και ψυχική υγεία μας ηχορύπανση και να συμβάλλουμε, όσον ένεστι, στην απάλυνση του ζητήματος.

Εγκύκλιος Εισαγγελίας Αρείου ΠάγουSource/ Author:Εγκύκλιος | Download PDF

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom