Δικαστική ήττα για τις τρεις λωρίδες της ADIDAS

May 02, 2017: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Δικαστική ήττα για τις τρεις λωρίδες της ADIDAS

Σημαντική απώλεια για το Γερμανικό κολοσσό αθλητικού ρουχισμού Adidas, καθώς έχασε πρόσφατα τη νομική προστασία για ένα από τα σήματα κατατεθέν της, τις τρεις-λωρίδες. Το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών του Γραφείου Προστασίας Προϊόντων Διανόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε στην από 7-3-2017 απόφασή του ότι, εκτός των άλλων, και παρά τον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων, το σήμα στερείται διακριτικού χαρακτήρα, όπως προϋποθέτει το άρθρο 7(3) του Κανονισμού 207/2009 για τα κοινοτικά σήματα. Είναι προφανές ότι το αποδεικτικό υλικό παρουσιάζει στην συντριπτική του πλειοψηφία σήματα τα οποία διαφέρουν ουσιαστικά από το καταχωρισθέν σήμα. Όπως τονίστηκε στην παρούσα απόφαση, πρόκειται για ένα απλό γεωμετρικό σύμβολο το οποίο αποτελείται μόνο από μια επανάληψη μιας λωρίδας τρεις φορές, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακοσμητικούς σκοπούς. Το σημείο δεν μπορεί να διακρίνεται από άλλα κοινά σχήματα που βρίσκονται στα ρούχα.

Λόγω της ανωτέρω έλλειψης διακριτικού σήματος, δεν είναι γνωστό το μερίδιο της αγοράς που κατέχει το συγκεκριμένο σήμα, καθώς επίσης τίποτα δεν είναι γνωστό αναφορικά με το πόσο έντονη, γεωγραφικά διαδεδομένη και μακροχρόνια χρήση του γίνεται ή έχει γίνει στο παρελθόν από την επιχείρηση. Ούτε το ποσό που επενδύει η επιχείρηση για την προώθηση του σήματος είναι σαφές. Κυρίως όμως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανιχνευτεί το ποσοστό της οικείας κατηγορίας προσώπων, οι οποίοι λόγω του σήματος, προσδιορίζουν τα εμπορεύματα ως καταγόμενα από μια συγκεκριμένη επιχείρηση και ως εκ τούτου το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών καταλήγει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση που έκρινε ότι το επίδικο σήμα έχει καταχωρισθεί κατά παράβαση του άρθρου 7 παρ. 1 β)του Κανονισμού 207/2009 για τα κοινοτικά σήματα πρέπει να γίνει δεκτή, και το αμφισβητούμενο ευρωπαϊκό σήμα να κηρυχθεί άκυρο.

Για ολόκληρη την απόφαση του Δευτέρου Τμήματος Προσφυγών του Γραφείου Προστασίας Προϊόντων Διανόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφορτώστε το αρχείο PDf από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

Κυρίως όμως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανιχνευτεί το ποσοστό της οικείας κατηγορίας προσώπων, οι οποίοι λόγω του σήματος, προσδιορίζουν τα εμπορεύματα ως καταγόμενα από μια συγκεκριμένη επιχείρηση και ως εκ τούτου το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών καταλήγει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση που έκρινε ότι το επίδικο σήμα έχει καταχωρισθεί κατά παράβαση του άρθρου 7 παρ. 1 του Κανονισμού 207/2009 για τα κοινοτικά σήματα πρέπει να γίνει δεκτή, και το αμφισβητούμενο ευρωπαϊκό σήμα να κηρυχθεί άκυρο.Source/ Author: EUIPO adidas AG v. Shoe Branding Europe BVBA Case | PDF Download
LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom