Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία

ethemis
 • ethemis

  Ζητείται Δικηγόρος, Αθήνα

  Από Δικηγορικό Γραφείο Γενικής Δικηγορίας με έδρα στους Αμπελόκηπους, ζητείται: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ με επιστημονική κατάρτιση στο Αστικό  και κατά προτίμηση και στο Διοικητικό Δίκαιο (και ιδιαίτερα στο Φορολογικό) & τετραετή κατ’ ελάχιστον επαγγελματική εμπειρία για αποκλειστική συνεργασία. Παρακαλούμε, όπως αποστέλλονται τα βιογραφικά σημειώματα στο e-mail : dim@rigas-law.gr.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Παραβίαση λόγω μη νόμιμης σύλληψης & κράτησης»

  Με την απόφαση της 2ας Μαΐου 2017, στην υπόθεση Vasiliciuc κατά Μολδαβίας (Αριθμός προσφυγής 15944/11), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, λόγω μη νόμιμης σύλληψης και κράτησης της προσφεύγουσας.

 • ethemis

  Καταγγελία της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ασφαλιστικό

  Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προσέφυγε για το ασφαλιστικό ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το άρθρο 258 ΣΛΕΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.

 • ethemis

  «Νομοθεσία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή εγκληματικότητα»

  Επιστημονικό σύγγραμμα της επιστημονικής Σειράς Ποινικών Επιστημών «ΠΟΙΝΙΚΑ», για το Κυβερνοέγκλημα, από τον Γεώργιο Γερμανό και τον Αναστάσιο Παπαθανασίου, τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν στα ορφανά τέκνα αστυνομικών, πυροσβεστικών και πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 • ethemis

  Μέτρο «rebate» επί οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας - Απόφαση 30/2017 Δ' Τμήμα 7μ. ΣτΕ

  Με την υπ' αριθμ. 30/2017, το Δ' Τμήμα (επταμ.) του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ζητήματα σχετικά με το μέτρο «επιστροφής» (“rebate”) κλιμακούμενου ποσοστού επί των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας.

 • ethemis

  Ζητείται Δικηγόρος, Αθήνα

  Από δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι ζητείται ασκούμενος/η δικηγόρος για ουσιαστική άσκηση, κατά προτίμηση στο μέσον της άσκησης. Απαραίτητη η καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παρακαλώ να αποσταλούν βιογραφικά στο reqruitadvocate@gmail.com

 • ethemis

  Nέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο

  H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοινώνει την λειτουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (androids, i-phones) με στόχο να παρέχει έγκυρες νομικές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

 • ethemis

  Ακυρότητα πράξης ταμειακής βεβαίωσης - Απόφαση 409/2017 VII Τμήματος ΕλΣυν

  Με την υπ' αριθμ. 409/2017 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε το ζήτημα της νομιμότητας των πράξεων που εκδίδονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξη των δημοτικών εσόδων.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Μη αποτελεσματική έρευνα σε δολοφονία δημοσιογράφου»

  Με την απόφαση της 13ης Απριλίου 2017, στην υπόθεση Huseynova κατά Αζερμπαϊτζάν (Αριθμός προσφυγής 10653/10), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ως προς το δικαίωμα στη ζωή, λόγω μη αποτελεσματικής έρευνας σε δολοφονία δημοσιογράφου που επέκρινε την κυβέρνηση.

 • ethemis

  Παθητική νομιμοποίηση σε δίκη ανακοπής - Απόφ. 280/2017 VII Τμ. ΕλΣυν

  Με την υπ' αριθμ. 280/2017 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε το ζήτημα της παθητικής νομιμοποίησης στις δίκες που αφορούν ζητήματα από την είσπραξη εσόδων άλλων, πλην του Δημοσίου, νομικών προσώπων.

 • ethemis

  Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – Εξειδίκευση στην Τραπεζική Διαμεσολάβηση, 25-26/07/2017

  Το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην τραπεζική διαμεσολάβηση είναι ειδικά προσαρμοσμένο πάνω στις απαιτήσεις του νέου νόμου (ν.4469/2017) για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ανάλυση των νομικών διαδικασιών του νέου νόμου, πρακτικό οδηγό όλων των σταδίων του εξωδικαστικού μηχανισμού, εξοικείωση με την ανάγνωση βασικών οικονομικών & λογιστικών μεγεθών και όρων, καθώς και ειδικές τεχνικές διαπραγμάτευσης προσαρμοσμένες στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της σχέσης οφειλέτη – δανειστή.

 • ethemis

  42ος Κύκλος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, 11-16/09/2017 Δηλώσεις συμμετοχής

  To Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ανακοινώνει νέο Κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών συνολικής διάρκειας 6 ημερών (5 ημέρες/40 ώρες εκπαίδευσης - πλέον μίας ημέρας εξέτασης/αξιολόγησης) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011.

 • ethemis

  Δελτίου Τύπου ΑΠΔΠΧ : Εξαίρεση των δικηγόρων από την υποχρέωση τοποθέτησης POS

  Δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με την γνωμοδότησή της σχετικά με την υποχρεωτική χρήση POS και την αποδοχή καρτών πληρωμής από δικηγόρους κατόπιν αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 • ethemis

  Αφιέρωμα στο 2ο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις

  Το Πανελλήνιο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος, το οποίο διεξήχθη στις 16 και 17 Ιουνίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο, στα πλαίσια της διαχρονικής προσπάθειας μας να δρούμε συμμετοχικά για τη βελτίωση του δικηγορικού επαγγέλματος και να παρέχουμε σε όλους τους συναδέλφους ενημέρωση για νομικά και επαγγελματικά ζητήματα, ολοκληρώθηκε για δεύτερη φορά με μεγάλη επιτυχία.

 • ethemis

  Η Δίκη της Πτώχευσης και των Προληπτικών Μέτρων της

  Του Βασιλείου Α. Χατζηιωάννου. Μια σύγχρονη μονογραφία σχετικά με τους ειδικούς δικονομικούς κανόνες των πτωχευτικών δικών. Πρόλογος: Μιχάλης Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης ε.τ., Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΠτΚ (ν. 3588/2007). Διεύθυνση σειράς: Κωνσταντίνος Φ. Καλαβρός, Νικόλαος Καν. Κλαμαρής, Νικόλαος Θ. Νίκας [Σειρά: Δημοσιεύματα ΕΠολΔ - τ. 3]

 • ethemis

  Γ΄ ΣτΕ 1442/2017 - Ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο βαθμολόγησης ορισμένων μαθημάτων γενικής παιδείας στις Πανελλαδικές.

  Αίτηση ακύρωσης κατά των πινάκων αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων έτους 2016 για την εισαγωγή στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 • ethemis

  Diploma in Negotiations - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Το Diploma in Negotiations (DIN) είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μεταπτυχιακού επιπέδου που προσφέρεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση.

 • ethemis

  Νομική φύση απόφασης περί καταλογισμού εγγυητικής ευθύνης σε Τράπεζα για ελλείμματα - Α' ΣΤΕ 1334/2017

  Αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, με την οποία το καθ' ου ταμείο αποφασίζει την αποδοχή εγγυητικής ευθύνης Τράπεζας για κάλυψη ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του τέως ΤΑΠΙΛΤ μέχρι αποχωρήσεως και των τελευταίων ασφαλισμένων-εργαζομένων της Τράπεζας.

 • ethemis

  Υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών από το Γερμανικό Κοινοβούλιο

  Με 393 ψήφους υπέρ, το Γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. O Γερμανικός Αστικός Κώδικας θα επιτρέπει πλέον τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ψήφισαν υπέρ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, το Αριστερό Linke αλλά και πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Βέβαια, δεν έλειψαν οι αρνητικές ψήφοι (226) από τους συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς υπερσυντηρητικούς ενώ το κατεψήφισαν και οι λαϊκιστές δεξιοί του AfD.

 • ethemis

  Παραγραφή χρηματικών απαιτήσεων πολιτικών συνταξιούχων - Απόφ. 296/2017 Ολομέλειας ΕλΣυν

  Με την απόφαση 296/2017 της Ολομέλειας του ΕλΣυν κρίθηκε το ζήτημα της διακοπής της παραγραφής ασκηθείσας ενώπιον του ΕλΣυν αγωγής, η οποία ερείδεται στο άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ.. Με την έγερση της εν λόγω αγωγής δεν επιδιώκεται η καταβολή συντάξεων, αλλά η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στο δικαιούχο από την παράνομη στέρηση συνταξιοδοτικών παροχών, η οποία δεν κωλύεται από το άρθρο 60 παρ.1 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα.