Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία

ethemis
 • ethemis

  Δελτίο Τύπου: Συνάντηση του Προέδρου της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις και υποψ. Προέδρου ΔΣΑ Δ. Αναστασόπουλου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ.Στασινό

  Χθες, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του ΤΕΕ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Μη ικανοποιητική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

  Με την απόφαση της 13ης Ιουλίου 2017, στην υπόθεση Jugheli και άλλοι κατά Γεωργίας (Αριθμός προσφυγής 38342/05), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όσον αφορά τη παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της οικιακής και ιδιωτικής ζωής των προσφευγόντων λόγω της απουσίας ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου στις επικίνδυνες δραστηριότητες θερμοηλεκτρικού σταθμού που λειτουργούσε σε κοντινή απόσταση από κατοικημένα διαμερίσματα και της μη ικανοποιητικής αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 • ethemis

  Δελτίο Τύπου: Ανοίγουμε νέες προοπτικές για τη Δικαιοσύνη και τους νέους Δικηγόρους

  Στα πλαίσια της πρότασης για την εισαγωγή του θεσμού “βοηθού δικαστή”, που καταθέσαμε ήδη δημοσίως κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του επικεφαλής μας, κου Δημήτρη Αναστασόπουλου για την προεδρία του ΔΣΑ, επεξεργαστήκαμε διάταξη νόμου

 • ethemis

  Δελτίο Τύπου: Ανοίγουμε νέες προοπτικές για τη Δικαιοσύνη και τους νέους Δικηγόρους

  Στα πλαίσια της πρότασης για την εισαγωγή του θεσμού "βοηθού δικαστή", που καταθέσαμε ήδη δημοσίως κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του επικεφαλής μας, κου Δημήτρη Αναστασόπουλου για την προεδρία του ΔΣΑ, επεξεργαστήκαμε διάταξη νόμου, άμεσα υλοποιήσιμη...

 • ethemis

  Μη γνήσιος κυρωτικός χαρακτήρας μέτρων που λαμβάνονται επί φορολογικών παραβάσεων: Απόφαση 432/2017 Β' Τμ. ΣτΕ

  Σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων, όπως λόγου χάριν λήψης και χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, είναι επιτρεπτή η λήψη των προβλεπόμενων στο άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 2523/1997 μέτρων (δέσμευση καταθέσεων, απαγόρευση παραλαβής δηλώσεων κλπ), τα οποία δεν έχουν γνήσιο κυρωτικό χαρακτήρα και περιορίζουν θεμιτά την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του καθ’ ου.

 • ethemis

  Δελτίο Τύπου: Φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων

  Οι υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση δημιουργούν αδιέξοδα στην ακολουθούμενη οικονομική και ασφαλιστική πολιτική, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

 • ethemis

  5 & 6 Οκτωβρίου 2017: Διεθνές επιστημονικό Colloquium με θέμα "International Investment Law & the Law of Armed Conflict".

  Το Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Athens PIL) της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), το Κέντρο Ερευνών Δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων και Διεθνών Επενδύσεων

 • ethemis

  Σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας η επιβολή του προστίμου των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία- Απόφαση 2151/2017 του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ

  Με την υπ’ αριθμ. 2151/2017 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος, κρίθηκε ότι η κατά δεσμία αρμοδιότητα επιβολή προστίμου ύψους 10.549,44 ευρώ, ήτοι του 18πλασίου του κατωτάτου μισθού, για μη αναγραφή εργαζομένου άνω των 25 ετών στον τηρούμενο από τον εργοδότη πίνακα προσωπικού δεν παραβιάζει τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη κατ’ άρθρον 25 παρ. 1 αρχή της αναλογικότητας.

 • ethemis

  Ο Δικηγόρος του Αύριο - Άρθρο του Πρόεδρου της Ε.Ε.Ν.e-Θέμις και υποψ.Προέδρου ΔΣΑ Δημήτρη Αναστασόπουλου στο naftemporiki.gr

  Ο Δικηγόρος διανύει σήμερα στην Ελλάδα μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στα χρονικά του δικηγορικού λειτουργήματος. Πρόκειται για γεγονός που συνδέεται πρωτίστως με τη βαθιά οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας ήδη από το 2010, αλλά και με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια της.

 • ethemis

  Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην ηλικία θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος

  Με την υπ' αριθμ. 38/2017 απόφαση του II Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας της διαφορετικής προβλεπόμενης από το νόμο ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το φύλο.

 • ethemis

  18 Σεπτεμβρίου 2017: Ημερίδα: Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης

  Η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer στην Ελλάδα συνδιοργανώνει με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια ημερίδα

 • ethemis

  Υψηλό κόστος και χαμένες εργατοώρες στη Δικαιοσύνη

  Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και η κατάσταση του ελληνικού δικαστικού συστήματος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική –αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της κατάρρευσης–, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 • ethemis

  Ο Δικηγόρος της Κοινωνίας - Άρθρο του Πρόεδρου της Ε.Ε.Ν.e-Θέμις και υποψ.Προέδρου ΔΣΑ Δημήτρη Αναστασόπουλου στο kathimerini.gr

  Τα τελευταία χρόνια η στοχοποίηση των δικηγόρων ήταν και είναι άνευ προηγουμένου. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε οι πολιτικές ηγεσίες κατέφευγαν στην εύκολη λύση της στοχοποίησης του δικηγορικού σώματος, όταν η πολιτική σκοπιμότητα θεωρούσαν ότι εξυπηρετούσε μια τέτοια επιλογή.

 • ethemis

  Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β' κύκλος)

  Υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους, σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Αδυναμία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών»

  Με την απόφαση της 23ης Μαΐου 2017, στην υπόθεση Bălșan κατά Ρουμανίας (Αριθμός προσφυγής 49645/09), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων 3 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όσον αφορά την απαγόρευση της απάνθρωπης μεταχείρισης και των διακρίσεων λόγω αδυναμίας των αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.

 • ethemis

  Ζητείται Ασκούμενος, Αθήνα

  Δικηγορικό Γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, με αντικείμενο ενασχόλησης εμπορικό, αστικό  και ποινικό δίκαιο, αναζητά ασκούμενο/η δικηγόρο για ουσιαστική άσκηση σε άριστο  περιβάλλον εργασίας. Απαραίτητη η άριστη γνώση και χρήση της αγγλικής γλώσσας.  Αποστολή βιογραφικών στο e-mail: lawoffath2017@gmail.com

 • ethemis

  Νέος κύκλος εκπαίδευσης Πιστοποιημένων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση με δυνατότητα συμμετοχής και Ασκούμενων

  Νέος κύκλος εκπαίδευσης Πιστοποιημένων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση (Certified Mediation Advocate) με δίδακτρα 150€ και δυνατότητα συμμετοχής και Ασκουμένων Δικηγόρων. Προγράμμα Εκπαίδευσης Πιστοποιημένων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση (Certified Mediation Advocate) από το "ΑΚΚΕΔ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", με τους Έμπειρους Έλληνες Διαμεσολαβητές Δικηγόρους και διεθνώς καταξιωμένους Εκπαιδευτές Σπύρο Αντωνέλο, Ελένη Πλέσσα και Ειρήνη Ματσούκα της Εταιρίας "RESOLVE".

 • ethemis

  42ος Κύκλος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών 11-16 Σεπτεμβρίου 2017 - Δηλώσεις Συμμετοχής

  To Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ανακοινώνει νέο Κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών συνολικής διάρκειας 6 ημερών (5 ημέρες/40 ώρες εκπαίδευσης - πλέον μίας ημέρας εξέτασης/αξιολόγησης) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011.

 • ethemis

  «Ανανέωση ταυτότητας» ΔΣΑ

  Η «ανανέωση της ταυτότητας» του ΔΣΑ, που οφείλουμε κάθε χρόνο να κάνουμε, θα αποκατασταθεί στη συνείδηση των συναδέλφων ως μια λογική υποχρέωση τους, όταν πετύχουμε την πλήρη, δομική, λειτουργική και αισθητική ανανέωση της ταυτότητας του Συλλόγου μας. Ένας Σύλλογος που θα έχει στο επίκεντρο του τον Δικηγόρο θα είναι ένας Σύλλογος που θα μπορεί να έχει και απαιτήσεις από τα μέλη του. Και αυτό είναι στο χέρι μας.

 • ethemis

  «Λίστα κακοπληρωτών» και αξιοποίηση της «Εύρεσης Μελών» του ΔΣΑ - Άρθρο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρου Αθηνών

  Το Διαδίκτυο έχει τη δυναμική να βελτιώσει την καθημερινότητά του δικηγόρου. Προφανώς προτεραιότητα έχει η online ενημέρωσή του και παρακολούθηση των υποθέσεων. Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς, που μικρές, καινοτόμες επεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, και μάλιστα εντός μιας σκληρά δοκιμαζόμενης αγοράς.

 • ethemis

  Ζητείται Γραμματέας

  Thenamaris (Ships Management) Inc. is looking for a secretary to join its Legal Department who will support the General Counsel & the Legal team in a variety of tasks that vary from typical daily secretarial duties to more complex assignments. Minimum 3 years of relevant professional experience, fluency in English & excellent  organizational & IT skills are a prerequisite. Experience in a similar role either in a Legal Firm or in a Legal Department is a plus. Please apply through www.thenamaris.com

 • ethemis

  Η εφαρμογή της αρχής της διαδοχικής ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση- Α΄ΣΤΕ 1154/2017

  Με την υπ' αριθμό 1154/2017 απόφαση κρίθηκε η δυνατότητα προσμέτρησης του χρόνου που διήνυσε σε άλλον ομοειδή ασφαλιστικό φορέα συνταξιούχος, ο οποίος ανέλαβε , μετά τη συνταξιοδότησή του, εργασία ή απασχόληση, για την οποία ασφαλίστηκε σε έτερο ασφαλιστικό φορέα. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ανάλογη προσαύξηση του ποσού της συντάξεως, την οποία λαμβάνει από τον απονέμοντα τη σύνταξη ασφαλιστικό οργανισμό, με συμμετοχή και του δεύτερου ασφαλιστικού οργανισμού. Παραπέμπει στην επταμελή σύνθεση του Τμήματος με δικάσιμο την 4η Δεκεμβρίου 2017.

 • ethemis

  Ομιλία Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στην Πρώτη Εκδήλωση του Συνδυασμού

  Στην αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» της Νομικής Βιβλιοθήκης, ενώπιον εκατοντάδων συναδέλφων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 η πρώτη εκδήλωση του Συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – Όλοι εμείς, μαζί!», κατά την οποία ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος, Επικεφαλής του ως άνω Συνδυασμού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο δικηγόρος Θρασύβουλος Κονταξής, ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Κυριακόπουλος και ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.

 • ethemis

  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  Από δικηγορική εταιρεία με έδρα το Κολωνάκι, ζητούνται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση:  1) Ασκούμενος/η δικηγόρος  2) Νέος/α Δικηγόρος  3) Δικηγόρος με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων  εμπορικού και αστικού δικαίου  4) Δικηγόρος με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων  διοικητικού δικαίου. Εμπειρία και ειδικές γνώσεις στον κλάδο του δικαίου  περιβάλλοντος και του πολεοδομικού δικαίου θα ληφθούν ιδιαιτέρως υπόψιν.  Για όλες τις θέσεις απαιτείται άριστη γνώση χειρισμού MS OFFICE και πολύ  καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας  Αποστολή βιογραφικού στο e-mail info@pamlaw.gr

 • ethemis

  Υποτροφίες Idef σε μέλη ΕΑΝΔΑ για Master Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité

  Tο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité σε συνεργασία με το Κολλέγιο IdEF, παρέχουν για τρίτη ακαδημαϊκή χρονιά στην Αθήνα το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νομικών σπουδών κατεύθυνσης Εμπορικού Δικαίου.

 • ethemis

  Elorus: όχημα για το σύγχρονο δικηγορικό γραφείο

  Η Elorus δημιουργήθηκε από ελληνική νεοφυή (startup) επιχείρηση που έχει ήδη χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη της τεχνολογίας, έχει καταφέρει να προσφέρει μια υπηρεσία που είναι είτε δωρεάν, είτε έχει ελάχιστο κόστος (από 7,5 μέχρι 15 ευρώ το μήνα) και σε ανταμείβει με «φτερά». Η επαναστατική υπηρεσία Elorus σου δίνει την ευκαιρία να δαμάσεις τη «χαρτούρα», να αυτοματοποιήσεις την επικοινωνία με πελάτες/προμηθευτές και να επικεντρωθείς σε αυτό που ξέρεις καλά και σου δίνει χαρά.

 • ethemis

  Ζητείται Δικηγόρος, Αθήνα

  Από Δικηγορικό Γραφείο Γενικής Δικηγορίας με έδρα στους Αμπελόκηπους, ζητείται: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ με επιστημονική κατάρτιση στο Αστικό  και κατά προτίμηση και στο Διοικητικό Δίκαιο (και ιδιαίτερα στο Φορολογικό) & τετραετή κατ’ ελάχιστον επαγγελματική εμπειρία για αποκλειστική συνεργασία. Παρακαλούμε, όπως αποστέλλονται τα βιογραφικά σημειώματα στο e-mail : dim@rigas-law.gr.