NewsRoom: Νομικά Νέα

Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία

ethemis
 • ethemis

  Pobuca - Χρήσιμη δωρεάν εφαρμογή για επαγγελματίες, η οποία οργανώνει την επικοινωνία με τους πελάτες τους

  Η Pobuca είναι μια δωρεάν εφαρμογή που λύνει το πρόβλημα του διαμοιρασμού των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών επιταχύνοντας την επικοινωνία μεταξύ συνεργατών και συναδέλφων σε έναν οργανισμό-γραφείο.

 • ethemis

  Διχογνωμία σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

  Συνεχίζεται η διχογνωμία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το πόσες τηλεοπτικές άδειες χωράει το φάσμα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Νίκος Παπαουλάκης εκτίμησε ότι ο αριθμός θα κυμαίνεται από 9 έως και 18 ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ανάλογα με την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί.

 • ethemis

  Ευαγγελία Βαγενά : Απόρριψη αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή παροχής πρόσβασης σε πειρατικές ιστοσελίδες

  Σχολιασμός της υπ. αρ. 13478/2014 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή και συγγενικών δικαιωμάτων κατά των παρόχων υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο για λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υποχρεωθούν οι καθ' ου να λάβουν τεχνολογικά μέτρα ώστε να παρέμβουν στην πρόσβαση των συνδρομητών τους στις επίμαχες ιστοσελίδες όπου λαμβάνει χώρα προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας,να καταστήσουν αδύνατη την αναπαραγωγή των μουσικών έργων μέσω αυτών των ιστοσελίδων και να παρεμποδίσουν την πρόσβαση στη συγκεκριμένη διεύθυνση διαδικτύου.

 • ethemis

  Ν. 4469/2017 : Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

  Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζεται η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης χρηματικών οφειλών προς οποιονδήποτε πιστωτή, οι οποίες είτε προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία, εφόσον η ρύθμιση των εν λόγω οφειλών κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη.

 • ethemis

  ΠΟΛ. 1064/12-04-2017 : Ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στο πλαίσιο της ειδικής διοικητικής διαδικασίας

  Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΠΟΛ. 1064/12-04-2017 για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία – Ενδικοφανής προσφυγή).

 • ethemis

  Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Εγκαίνια του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Β.Ε.Α.

  Ο Πρόεδρος, η Διοίκηση και το Κέντρο Διαμεσολάβησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών με χαρά σας προσκαλούν στην Εκδήλωση Εγκαινίων του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Β.Ε.Α., η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 17.30,  στην έδρα του Επιμελητηρίου (Ακαδημίας 18 & Βουκουρεστίου, 4ος όροφος).

 • ethemis

  Δικαστική ήττα για τις τρεις λωρίδες της ADIDAS

  Το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών του Γραφείου Προστασίας Προϊόντων Διανόησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε στην από 7-3-2017 απόφασή του ότι το σήμα του Γερμανικού κολοσσού αθλητικού ρουχισμού Adidas στερείται διακριτικού χαρακτήρα, όπως προϋποθέτει το άρθρο 7(3) του Κανονισμού 207/2009 για τα κοινοτικά σήματα.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ : «Ο έλεγχος τραπεζικού λογαριασμού δικηγόρου παραβίασε το επαγγελματικό του απόρρητο.. (Sommer κατά Γερμανίας)»

  Στην παρούσα υπόθεση, ο δικηγόρος ποινικών υποθέσεων Ulrich Sommer, Γερμανός υπήκοος, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. προσφυγής 73607/13), κατόπιν ελέγχου του επαγγελματικού του τραπεζικού λογαριασμού μετά από εντολή των Εισαγγελικών Αρχών, και μάλιστα χωρίς την προηγούμενη πληροφόρησή του για τα μέτρα αυτά από την τράπεζα ή την Εισαγγελεία, αλλά μετά από δική του τυχαία ανακάλυψη.

 • ethemis

  Το Υπαλληλικό Δίκαιο στην Ευρωπαϊκή και στην Εθνική Διάσταση

  Τα περιοδικά Επιθεώρηση Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου (ΕΔηΔ) & Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου (ΘΠΔΔ) συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Το Υπαλληλικό Δίκαιο στην Ευρωπαϊκή και στην Εθνική Διάσταση" Τρίτη 9 Μαΐου 2017, ώρα 17:30 Αίθουσα «Ευρώπη», Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη.

 • ethemis

  Καλή πλοήγηση στο νέο ethemis.gr!

  Πριν από δώδεκα έτη, ασκούμενοι και (πολύ) νέοι ακόμα τότε δικηγόροι, αποφασίσαμε να μετουσιώσουμε τη διάθεση μας για δράση σε ένα νομικό-δικηγορικό Forum, μέσω του οποίου θα μπορούσαμε αφενός να επικοινωνήσουμε τις δράσεις και τις απόψεις μας και, αφετέρου, να παρέχουμε νομική ενημέρωση, για ό,τι θα μπορούσε να απασχολεί και εμάς τους ίδιους.

 • ethemis

  Καταλογισμός πρώην μελών της Επιτροπής Διαχ/σης του Ειδ. Λογ. Κονδυλίων Έρευνας Α.Ε.Ι. - Απ. 2677/2016 Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου

  Καταλογισμός πρώην μελών της Επιτροπής Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας Α.Ε.Ι., λόγω ανοικείου πληρωμής σε βάρος του εν λόγω λογαριασμού. Εφαρμογή του τεκμηρίου αθωότητας στη δημοσιονομική δίκη.

 • ethemis

  ΑΠ 221/2017 : Άκυρη επίδοση με θυροκόλληση ελλείψει αναφοράς κατοικίας του μάρτυρα και απλής μονογραφής αντί υπογραφής

  Αναίρεση απόφασης Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που απέρριψε έφεση ως εκπρόθεσμη, ενώ η επίδοση της εκκαλούμενης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου είχε επιδοθεί άκυρα στον αναιρεσείων, ελλείψει αναγραφής της κατοικίας του μάρτυρα που διενήργησε την θυροκόλληση και της υπογραφής του, αντί της μονογραφής που εκείνος σημείωσε, καθιστώντας αβέβαιη την ταυτότητα του ιδίου καθώς και την σύννομη διενέργεια της επίδοσης με θυροκόλληση.

 • ethemis

  Η Αγόρευση – Πρόταση της Αντεισαγγελέως Εφετών κας Σταθέα στην υπόθεση για την έκδοση των 3 υπηκόων Τουρκίας

  Με τις 139/2017, 141/2017 και 135/2017 αποφάσεις του, το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε την απόρριψη των από 5.8.2016 αιτήσεων της Γενικής Εισαγγελίας της Istanbul της Δημοκρατίας της Τουρκίας και κατά της έκδοσης στις Τουρκικές Αρχές των παρόντων τριών τούρκων πολιτών.

 • ethemis

  Μεταβολές στο πρόσωπο του αιτούντος φορέα για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

  Δεν απαγορεύονται μεταβολές στο πρόσωπο του φορέα της αίτησης για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαρκούσης της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης, εφόσον, πάντως, δεν παραβιάζονται οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, στην θεραπεία των οποίων αποσκοπεί η Οδηγία 96/92/ΕΚ. Κατά τη σχετική κρίση, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη η ιδιαιτερότητα της ανωτέρω διαδικασίας, η οποία χωρίζεται σε δύο στάδια αξιολόγησης, στο μεν πρώτο των οποίων προέχον κριτήριο συνιστά η τεχνική, οικονομική και χρηματοδοτική ικανότητα κάθε φορέα, κρινόμενου αυτοτελώς, στο δε δεύτερο αξιολογείται συγκριτικά η αποδοτικότητα και ωριμότητα των συγκρουόμενων έργων και η ποιότητα των προτάσεων.

 • ethemis

  Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 : Εκδήλωση «1 χρόνος μέχρι την εφαρμογή του ΓΚΠΔ: Η αντίστροφη μέτρηση…»

  H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνδιοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση την Πέμπτη, 25 Μαΐου, ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα)

 • ethemis

  "Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ανθρώπινα δικαιώματα και Βιοηθική"

  Άρθρο σχετικά με την οικουμενικότητα της θεωρίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχει υποστηριχθεί από τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και το πως αυτή, μεταξύ άλλων θεωριών, αλληλεπιδρά και χρησιμοποιείται για την βιοηθική έρευνα, ως εργαλείο για την φιλοσοφική εξέταση των προβλημάτων που εγείρονται από τη ραγδαία ανάπτυξη των ιατρικών επιστημών και τεχνολογιών. *Της Βενετίας Στ. Μπακαλούδη, Διεθνολόγου και υπαλλήλου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 • ethemis

  "Σκέψεις , απόψεις , ερωτήματα και ερωτηματικά": Άρθρο του Γεώργιου Ρούντα, Δικηγόρου Αθηνών

  Σε μία εποχή, όπως η σημερινή, όπου όλα πλέον μεταβαίνουν, αν όχι πλήρως έστω σε μεγάλο βαθμό, από την αναλογική στην ψηφιακή μορφή, όπου αμέτρητες βάσεις δεδομένων ανά τον πλανήτη έχουν δημιουργηθεί σε αρχεία υπολογιστών εταιρειών, τραπεζών κρατικών φορέων, πολιτικών αρχών, ιατρικών ιδρυμάτων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τομέων ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις αμέτρητες δυνατότητες προσβολής, αλλοίωσης, υποκλοπής αλλά και διαγραφής όλων των ανωτέρω ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων, από κακόβουλους χρήστες και κακόβουλες-παράνομες δραστηριότητες μέσω του διαδικτύου, αν μη τι άλλο τουλάχιστον τα εύλογα ερωτήματα περί της ασφάλειας όλων των δεδομένων μας, είναι κάτι παραπάνω από πολλά!

 • ethemis

  ΔιΜΕΕ 4/2016-Περιεχόμενα τεύχους Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

  ΔιΜΕΕ : Τεύχος 4/2016. Το ΔiΜΕΕ, το πρώτο επιστημονικό περιοδικό στο χώρο των ΜΜΕ αποτελεί μέσο έκφρασης αλλά και διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντες όσων ασχολούνται με το κλάδο του Δικαίου των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Περιεχόμενα τεύχους 4/2016, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος.

 • ethemis

  Γνωμοδότηση 82/2017 ΝΣΚ : Ευθύνη νομίμου εκπροσώπου ανώνυμης εταιρείας για έκδοση εικονικών τιμολογίων

  Με την υπ’ αριθμ. 82/2017 γνωμοδότηση του Β' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δόθηκε απάντηση σε ερώτημα σχετικά με την ευθύνη νομίμου εκπροσώπου ανώνυμης εταιρείας για έκδοση εικονικών τιμολογίων και την άρση μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ομόφωνα ότι η Διοίκηση δεν υποχρεούται να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα του νομίμου εκπροσώπου της Α.Ε.

 • ethemis

  Απόφαση 15/2017 ΑΠΔΠΧ : Παροχή άδειας σε νοσοκομείο για χορήγηση ευαίσθητων δεδομένων υγείας για δικαστική χρήση

  Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τμήματος στην έδρα της την Τετάρτη 01.02.2017 και με την υπ' αρ. 15/2017 απόφασή της ενέκρινε την χορήγηση ευαίσθητων δεδομένων υγείας για δικαστική χρήση, και συγκεκριμένα, προκειμένου ο αιτών τα δεδομένα από το νοσοκομείο να αντικρούσει ισχυρισμούς στα πλαίσια αγωγής αποζημίωσης από τραυματισμό σε τροχαίο.

 • ethemis

  Ποινική Δικονομία - 7η έκδοση

  Ποινική Δικονομία - 7η έκδοση Θεωρία - πράξη - νομολογία. H δομή της ποινικής δίκης Συγγραφέας: Παπαδαμάκης Αδάμ Χ. Το έργο διερευνά τις διαδικαστικές φάσεις της ποινικής δίκης, τις προσδιορίζει στην πρακτική τους διάσταση και τις εμπλουτίζει με σημαντικές θέσεις της πρόσφατης νομολογίας.

 • ethemis

  Ποινική Δικαιοσύνη: Τεύχος 2/2017

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "Ποινική Δικαιοσύνη" που εξειδικεύεται στον χώρο του ποινικού δικαίου. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και πλήρες εργαλείο για τον νομικό της πράξης, αλλά και για κάθε επιστήμονα. Τεύχος 2/2017, Φεβρουάριος 2017 Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

 • ethemis

  ΠΟΛ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - Κοινοποίηση διατάξεων του 8ου άρθρου του άρθρου 1 του Ν. 4335/2015 που τροποποιούν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

  ΠΟΛ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την Κοινοποίηση των διατάξεων του ογδόου άρθρου του άρθρου 1 του Ν. 4335/2015 (ΦΕΚ. 87Α'/23-07-2015), με το οποίο τροποποιήθηκε το όγδοο βιβλίο (Αναγκαστική Εκτέλεση, άρθρα 904 έως 1054) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985).

 • ethemis

  Call for Papers : 7o Διεθνές Συνέδριο e-Democracy 2017

  Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πλήθος ευρωπαϊκών και ελληνικών Πανεπιστημίων, πανεπιστημιακών κοινοτήτων και ερευνών διοργανώνουν το 7ο Διεθνές Συνέδριο e-Democracy στην Αθήνα, κοιτίδα της Δημοκρατίας.

 • ethemis

  Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή: "H εξέλιξη του δικαιώματος στη λήθη (περί λήθης της λήθης ;) "

  Άρθρο της Φερενίκης Παναγοπούλου-Κουτνατζή. Με το παρόν αναλύεται η εξέλιξη αυτού του δικαιώματος επί τη βάσει της πρόσφατης δικαστηριακής νομολογίας και διοικητικής πρακτικής ανεξαρτήτων αρχών. H εξέλιξη του δικαιώματος στη λήθη (περί λήθης της λήθης;) Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου - Ανάτυπο Τεύχος 6/2016 (σ. 714 - 728)

 • ethemis

  39ος Κύκλος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

  To Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ανακοινώνει νέο Κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών συνολικής διάρκειας 6 ημερών (5 ημέρες/40 ώρες εκπαίδευσης – πλέον μίας ημέρας εξέτασης/αξιολόγησης) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011.

 • ethemis

  Ν. 4467/2017: Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις

  Στις 13/04 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4467/2017 «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 56). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τους δασικούς χάρτες και για τις αιτήσεις τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι οποίες εκχερσώθηκαν προ του 1975 αλλά και μεταξύ των ετών 1975-2007.

 • ethemis

  Χριστίνα Αντ. Βρεττού : "Η τροποποίηση της έννοιας του αρχείου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το Ν. 3471/2006 και οι συνέπειές της στην εφαρμογή του Ν. 2472/1997 στα δημοσιογραφικά αρχεία"

  Μελέτη της Χριστίνας Αντ. Βρεττού. H παρούσα μελέτη πραγματεύεται την επίδραση της τροποποίησης της έννοιας του αρχείου στην εφαρμογή του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα στις περιπτώσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τα μέσα ενημέρωσης. Πριν την τροποποίηση του νόμου ως αρχείο οριζόταν το σύνολο των προσωπικών δεδομένων, ενώ μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 3471/2006 απαιτείται η διάρθρωση του συνόλου αυτού με συγκεκριμένα κριτήρια, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εφαρμογής του νόμου σε ορισμένες δημοσιογραφικές δραστηριότητες.

 • ethemis

  10-11 Μαΐου 2017, Aθήνα : Σεμινάριο – Πρόγραμμα με θέμα «International Sports Mediation Training»

  Το Eλληνικό Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΛΚΕΔ/ΑDR Hellenic Center) διοργανώνει διήμερο σεμινάριο – πρόγραμμα με τίτλο «ΙΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL SPORTS MEDIATION TRAINING», διάρκειας 16 ωρών. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί Tετάρτη και Πέμπτη , 10-11 Μαίου 2017 (12:00-20:30) στην Αθήνα.

 • ethemis

  Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας : Σεμινάρια ΔΣΛ για ασκούμενους δικηγόρους (Απρίλιος-Μάιος 2017)

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας πραγματοποιεί σεμινάρια για την καλύτερη προετοιμασία των ασκουμένων Δικηγόρων εν όψει των προσεχών εξετάσεων, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι ασκούμενοι Δικηγόροι όλων των Δικηγορικών Συλλόγων του Εφετείου Λάρισας. Εισηγητές των σεμιναρίων είναι οι δικηγόροι Λάρισας Φίλιππος Ανδρέου (Ποινικό Δίκαιο-Ποινική Δικονομία) και Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Κουτράκης (Αστικό Δίκαιο-Πολιτική Δικονομία-Εμπορικό Δίκαιο).

 • ethemis

  Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου: Λογαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών

  Μηνιαίες χορηγούμενες ενισχύσεις Λ.Ε.Δ.Ε.  Σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε.Δ.Ε., κατά το διάστημα 1/3/2017-31/3/2017, ενέκρινε και χορηγήθηκαν σε μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε., ενισχύσεις συνολικού ποσού 88.240,00  ευρώ, σύμφωνα με την ακόλουθη ανάλυση...

 • ethemis

  Εγκύκλιος Φ80000/ΟΙΚ.17002/739/7.4.2017: Νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τα "μπλοκάκια"

  Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νέα εγκύκλιό του με θέμα: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 9 του αρ. 39 του ν. 4387/2016» διευκρινίζει ότι στην έννοια της σύμβασης περιλαμβάνεται τόσο η έγγραφη όσο και η προφορική σύμβαση.

 • ethemis

  Τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας (big data) και τα οφέλη για το δικηγορικό επάγγελμα

  Το νομικό σύστημα παράγει τεράστια και διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα δεδομένων. Κάθε καινούρια υπόθεση που άγεται στο αυξάνει το σώμα των γνώσεων που ένας δικηγόρος χρειάζεται προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εργασία του. Οι δικαστικές αποφάσεις, τα νομολογιακά προηγούμενα και η ερμηνεία της νομοθεσίας δημιουργούν περισσότερα δεδομένα και μέσα σε αυτά – εντός των μαρτυρικών καταθέσεων, των πρακτικών των δικαστηρίων και των δικαστικών περιλήψεων– κρύβονται στοιχεία και γνώσεις που θα μπορούσαν, στα πλαίσια χειρισμού μιας υπόθεσης, να βοηθήσουν στο να κερδίσει κανείς νομικά επιχειρήματα.

 • ethemis

  Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας: Ψήφισμα

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, μόλις πληροφορήθηκε τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, Ανδρέα Γεωργίου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίασή του και αποφάσισε τα ακόλουθα...

 • ethemis

  ν.4387/2016: Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας

  Στις 12 Μαΐου 2016 δημοσιεύθηκε ο ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α' 85), ο οποίος εισήγαγε μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας της Χώρας. Η ισχύς του  νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από επιμέρους διατάξεις του.

 • ethemis

  Προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις»

  Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους από 15 Μαρτίου ως και 15 Μαΐου 2017, αυτοπροσώπως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου τρίτου προσώπου, στη θυρίδα της Γραμματείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κατά τις ώρες 11:30 - 13:00, ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή, Γραμματεία Νομικής Σχολής, Ισόγειο, Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη: Συμμετοχή στο ΔΠΜΣ «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις».

 • ethemis

  Προδικαστικό Ερώτημα σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία

  Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σερρών υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με την ΚΥΑ που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.

 • ethemis

  ΑΠ 1764/2016 : Δεν αποτελεί λόγο απαραδέκτου της εφέσεως η μη αναγραφή του ΑΦΜ στο δικόγραφο

  Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαμίας, είχαν απορριφθεί εφέσεις κατά απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας ως απαράδεκτες λόγω μη αναγραφής στις εκθέσεις των εφέσεων του αριθμού φορολογικού μητρώου και της αρμόδιας ΔΟΥ των εφεσιβαλλόντων. Κατόπιν ασκήσεως αναιρέσεως από τους διαδίκους των οποίων οι εφέσεις κρίθηκαν ως απαράδεκτες, εκδόθηκε η υπ' αρ. 1764/2016 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε αντιθέτως.

 • ethemis

  Tριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό: "Περιβάλλον & Δίκαιο"

  Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ είναι τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό του δικαίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δικαίου της χωροταξίας, πολεοδομίας και δόμησης. Δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα, μελέτες, γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, που αφορούν το αντικείμενό του.

 • ethemis

  Νέα Έκδοση "Kαταχρηστική φοροαποφυγή στην άμεση φορολογία"

  Εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη το βιβλίο της κ. Βαρβάρας Γ. Γεωργάκη με αντικείμενο έρευνας του έργου την καταχρηστική φοροαποφυγή στην άμεση φορολογία, το οποίο προλογίζει ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης.