NewsRoom: Νομικά Νέα

Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία

ethemis
 • ethemis

  42ος Κύκλος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών 11-16 Σεπτεμβρίου 2017 - Δηλώσεις Συμμετοχής

  To Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ανακοινώνει νέο Κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών συνολικής διάρκειας 6 ημερών (5 ημέρες/40 ώρες εκπαίδευσης - πλέον μίας ημέρας εξέτασης/αξιολόγησης) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011.

 • ethemis

  «Ανανέωση ταυτότητας» ΔΣΑ

  Η «ανανέωση της ταυτότητας» του ΔΣΑ, που οφείλουμε κάθε χρόνο να κάνουμε, θα αποκατασταθεί στη συνείδηση των συναδέλφων ως μια λογική υποχρέωση τους, όταν πετύχουμε την πλήρη, δομική, λειτουργική και αισθητική ανανέωση της ταυτότητας του Συλλόγου μας. Ένας Σύλλογος που θα έχει στο επίκεντρο του τον Δικηγόρο θα είναι ένας Σύλλογος που θα μπορεί να έχει και απαιτήσεις από τα μέλη του. Και αυτό είναι στο χέρι μας.

 • ethemis

  «Λίστα κακοπληρωτών» και αξιοποίηση της «Εύρεσης Μελών» του ΔΣΑ - Άρθρο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρου Αθηνών

  Το Διαδίκτυο έχει τη δυναμική να βελτιώσει την καθημερινότητά του δικηγόρου. Προφανώς προτεραιότητα έχει η online ενημέρωσή του και παρακολούθηση των υποθέσεων. Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς, που μικρές, καινοτόμες επεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, και μάλιστα εντός μιας σκληρά δοκιμαζόμενης αγοράς.

 • ethemis

  Ζητείται Γραμματέας

  Thenamaris (Ships Management) Inc. is looking for a secretary to join its Legal Department who will support the General Counsel & the Legal team in a variety of tasks that vary from typical daily secretarial duties to more complex assignments. Minimum 3 years of relevant professional experience, fluency in English & excellent  organizational & IT skills are a prerequisite. Experience in a similar role either in a Legal Firm or in a Legal Department is a plus. Please apply through www.thenamaris.com

 • ethemis

  Η εφαρμογή της αρχής της διαδοχικής ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση- Α΄ΣΤΕ 1154/2017

  Με την υπ' αριθμό 1154/2017 απόφαση κρίθηκε η δυνατότητα προσμέτρησης του χρόνου που διήνυσε σε άλλον ομοειδή ασφαλιστικό φορέα συνταξιούχος, ο οποίος ανέλαβε , μετά τη συνταξιοδότησή του, εργασία ή απασχόληση, για την οποία ασφαλίστηκε σε έτερο ασφαλιστικό φορέα. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ανάλογη προσαύξηση του ποσού της συντάξεως, την οποία λαμβάνει από τον απονέμοντα τη σύνταξη ασφαλιστικό οργανισμό, με συμμετοχή και του δεύτερου ασφαλιστικού οργανισμού. Παραπέμπει στην επταμελή σύνθεση του Τμήματος με δικάσιμο την 4η Δεκεμβρίου 2017.

 • ethemis

  Ομιλία Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στην Πρώτη Εκδήλωση του Συνδυασμού

  Στην αίθουσα «ΕΥΡΩΠΗ» της Νομικής Βιβλιοθήκης, ενώπιον εκατοντάδων συναδέλφων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 η πρώτη εκδήλωση του Συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – Όλοι εμείς, μαζί!», κατά την οποία ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος, Επικεφαλής του ως άνω Συνδυασμού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο δικηγόρος Θρασύβουλος Κονταξής, ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Κυριακόπουλος και ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.

 • ethemis

  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  Από δικηγορική εταιρεία με έδρα το Κολωνάκι, ζητούνται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση:  1) Ασκούμενος/η δικηγόρος  2) Νέος/α Δικηγόρος  3) Δικηγόρος με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων  εμπορικού και αστικού δικαίου  4) Δικηγόρος με πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στο χειρισμό υποθέσεων  διοικητικού δικαίου. Εμπειρία και ειδικές γνώσεις στον κλάδο του δικαίου  περιβάλλοντος και του πολεοδομικού δικαίου θα ληφθούν ιδιαιτέρως υπόψιν.  Για όλες τις θέσεις απαιτείται άριστη γνώση χειρισμού MS OFFICE και πολύ  καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας  Αποστολή βιογραφικού στο e-mail info@pamlaw.gr

 • ethemis

  Υποτροφίες Idef σε μέλη ΕΑΝΔΑ για Master Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité

  Tο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité σε συνεργασία με το Κολλέγιο IdEF, παρέχουν για τρίτη ακαδημαϊκή χρονιά στην Αθήνα το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νομικών σπουδών κατεύθυνσης Εμπορικού Δικαίου.

 • ethemis

  Elorus: όχημα για το σύγχρονο δικηγορικό γραφείο

  Η Elorus δημιουργήθηκε από ελληνική νεοφυή (startup) επιχείρηση που έχει ήδη χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη της τεχνολογίας, έχει καταφέρει να προσφέρει μια υπηρεσία που είναι είτε δωρεάν, είτε έχει ελάχιστο κόστος (από 7,5 μέχρι 15 ευρώ το μήνα) και σε ανταμείβει με «φτερά». Η επαναστατική υπηρεσία Elorus σου δίνει την ευκαιρία να δαμάσεις τη «χαρτούρα», να αυτοματοποιήσεις την επικοινωνία με πελάτες/προμηθευτές και να επικεντρωθείς σε αυτό που ξέρεις καλά και σου δίνει χαρά.

 • ethemis

  Ζητείται Δικηγόρος, Αθήνα

  Από Δικηγορικό Γραφείο Γενικής Δικηγορίας με έδρα στους Αμπελόκηπους, ζητείται: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ με επιστημονική κατάρτιση στο Αστικό  και κατά προτίμηση και στο Διοικητικό Δίκαιο (και ιδιαίτερα στο Φορολογικό) & τετραετή κατ’ ελάχιστον επαγγελματική εμπειρία για αποκλειστική συνεργασία. Παρακαλούμε, όπως αποστέλλονται τα βιογραφικά σημειώματα στο e-mail : dim@rigas-law.gr.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Παραβίαση λόγω μη νόμιμης σύλληψης & κράτησης»

  Με την απόφαση της 2ας Μαΐου 2017, στην υπόθεση Vasiliciuc κατά Μολδαβίας (Αριθμός προσφυγής 15944/11), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, λόγω μη νόμιμης σύλληψης και κράτησης της προσφεύγουσας.

 • ethemis

  Καταγγελία της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ασφαλιστικό

  Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προσέφυγε για το ασφαλιστικό ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το άρθρο 258 ΣΛΕΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.

 • ethemis

  «Νομοθεσία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή εγκληματικότητα»

  Επιστημονικό σύγγραμμα της επιστημονικής Σειράς Ποινικών Επιστημών «ΠΟΙΝΙΚΑ», για το Κυβερνοέγκλημα, από τον Γεώργιο Γερμανό και τον Αναστάσιο Παπαθανασίου, τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν στα ορφανά τέκνα αστυνομικών, πυροσβεστικών και πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 • ethemis

  Μέτρο «rebate» επί οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας - Απόφαση 30/2017 Δ' Τμήμα 7μ. ΣτΕ

  Με την υπ' αριθμ. 30/2017, το Δ' Τμήμα (επταμ.) του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ζητήματα σχετικά με το μέτρο «επιστροφής» (“rebate”) κλιμακούμενου ποσοστού επί των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας.

 • ethemis

  Ζητείται Δικηγόρος, Αθήνα

  Από δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι ζητείται ασκούμενος/η δικηγόρος για ουσιαστική άσκηση, κατά προτίμηση στο μέσον της άσκησης. Απαραίτητη η καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παρακαλώ να αποσταλούν βιογραφικά στο reqruitadvocate@gmail.com

 • ethemis

  Nέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο

  H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοινώνει την λειτουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (androids, i-phones) με στόχο να παρέχει έγκυρες νομικές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

 • ethemis

  Ακυρότητα πράξης ταμειακής βεβαίωσης - Απόφαση 409/2017 VII Τμήματος ΕλΣυν

  Με την υπ' αριθμ. 409/2017 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε το ζήτημα της νομιμότητας των πράξεων που εκδίδονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξη των δημοτικών εσόδων.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Μη αποτελεσματική έρευνα σε δολοφονία δημοσιογράφου»

  Με την απόφαση της 13ης Απριλίου 2017, στην υπόθεση Huseynova κατά Αζερμπαϊτζάν (Αριθμός προσφυγής 10653/10), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 παρ.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ως προς το δικαίωμα στη ζωή, λόγω μη αποτελεσματικής έρευνας σε δολοφονία δημοσιογράφου που επέκρινε την κυβέρνηση.

 • ethemis

  Παθητική νομιμοποίηση σε δίκη ανακοπής - Απόφ. 280/2017 VII Τμ. ΕλΣυν

  Με την υπ' αριθμ. 280/2017 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε το ζήτημα της παθητικής νομιμοποίησης στις δίκες που αφορούν ζητήματα από την είσπραξη εσόδων άλλων, πλην του Δημοσίου, νομικών προσώπων.

 • ethemis

  Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – Εξειδίκευση στην Τραπεζική Διαμεσολάβηση, 25-26/07/2017

  Το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην τραπεζική διαμεσολάβηση είναι ειδικά προσαρμοσμένο πάνω στις απαιτήσεις του νέου νόμου (ν.4469/2017) για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ανάλυση των νομικών διαδικασιών του νέου νόμου, πρακτικό οδηγό όλων των σταδίων του εξωδικαστικού μηχανισμού, εξοικείωση με την ανάγνωση βασικών οικονομικών & λογιστικών μεγεθών και όρων, καθώς και ειδικές τεχνικές διαπραγμάτευσης προσαρμοσμένες στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της σχέσης οφειλέτη – δανειστή.

 • ethemis

  42ος Κύκλος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, 11-16/09/2017 Δηλώσεις συμμετοχής

  To Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.) - «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ανακοινώνει νέο Κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών συνολικής διάρκειας 6 ημερών (5 ημέρες/40 ώρες εκπαίδευσης - πλέον μίας ημέρας εξέτασης/αξιολόγησης) στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3898/2010 και το ΠΔ 123/2011.

 • ethemis

  Δελτίου Τύπου ΑΠΔΠΧ : Εξαίρεση των δικηγόρων από την υποχρέωση τοποθέτησης POS

  Δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με την γνωμοδότησή της σχετικά με την υποχρεωτική χρήση POS και την αποδοχή καρτών πληρωμής από δικηγόρους κατόπιν αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 • ethemis

  Αφιέρωμα στο 2ο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις

  Το Πανελλήνιο Forum Δικηγορικού Επαγγέλματος, το οποίο διεξήχθη στις 16 και 17 Ιουνίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο, στα πλαίσια της διαχρονικής προσπάθειας μας να δρούμε συμμετοχικά για τη βελτίωση του δικηγορικού επαγγέλματος και να παρέχουμε σε όλους τους συναδέλφους ενημέρωση για νομικά και επαγγελματικά ζητήματα, ολοκληρώθηκε για δεύτερη φορά με μεγάλη επιτυχία.

 • ethemis

  Η Δίκη της Πτώχευσης και των Προληπτικών Μέτρων της

  Του Βασιλείου Α. Χατζηιωάννου. Μια σύγχρονη μονογραφία σχετικά με τους ειδικούς δικονομικούς κανόνες των πτωχευτικών δικών. Πρόλογος: Μιχάλης Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης ε.τ., Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ΠτΚ (ν. 3588/2007). Διεύθυνση σειράς: Κωνσταντίνος Φ. Καλαβρός, Νικόλαος Καν. Κλαμαρής, Νικόλαος Θ. Νίκας [Σειρά: Δημοσιεύματα ΕΠολΔ - τ. 3]

 • ethemis

  Γ΄ ΣτΕ 1442/2017 - Ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο βαθμολόγησης ορισμένων μαθημάτων γενικής παιδείας στις Πανελλαδικές.

  Αίτηση ακύρωσης κατά των πινάκων αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων έτους 2016 για την εισαγωγή στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 • ethemis

  Diploma in Negotiations - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Το Diploma in Negotiations (DIN) είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μεταπτυχιακού επιπέδου που προσφέρεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση.

 • ethemis

  Νομική φύση απόφασης περί καταλογισμού εγγυητικής ευθύνης σε Τράπεζα για ελλείμματα - Α' ΣΤΕ 1334/2017

  Αίτηση ακυρώσεως κατά απόφασης του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, με την οποία το καθ' ου ταμείο αποφασίζει την αποδοχή εγγυητικής ευθύνης Τράπεζας για κάλυψη ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του τέως ΤΑΠΙΛΤ μέχρι αποχωρήσεως και των τελευταίων ασφαλισμένων-εργαζομένων της Τράπεζας.

 • ethemis

  Υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών από το Γερμανικό Κοινοβούλιο

  Με 393 ψήφους υπέρ, το Γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. O Γερμανικός Αστικός Κώδικας θα επιτρέπει πλέον τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ψήφισαν υπέρ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, το Αριστερό Linke αλλά και πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Βέβαια, δεν έλειψαν οι αρνητικές ψήφοι (226) από τους συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς υπερσυντηρητικούς ενώ το κατεψήφισαν και οι λαϊκιστές δεξιοί του AfD.

 • ethemis

  Παραγραφή χρηματικών απαιτήσεων πολιτικών συνταξιούχων - Απόφ. 296/2017 Ολομέλειας ΕλΣυν

  Με την απόφαση 296/2017 της Ολομέλειας του ΕλΣυν κρίθηκε το ζήτημα της διακοπής της παραγραφής ασκηθείσας ενώπιον του ΕλΣυν αγωγής, η οποία ερείδεται στο άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ.. Με την έγερση της εν λόγω αγωγής δεν επιδιώκεται η καταβολή συντάξεων, αλλά η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στο δικαιούχο από την παράνομη στέρηση συνταξιοδοτικών παροχών, η οποία δεν κωλύεται από το άρθρο 60 παρ.1 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα.

 • ethemis

  Χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων- ΣτΕ Β' 675/2017

  Με την υπ' αριθμ. 675/2017 απόφαση του Β' Τμήματος του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι διατάξεις των άρθρων 11 του ν. 3513/2006, 29 του ν. 3697/2008, 10 του ν. 3790/2009 και 82 του ν. 3842/2010, με τις οποίες παρατείνεται διαδοχικά ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από τη λήξη της αρχικής ή της παρατεθείσας παραγραφής, αντίκεινται στο άρθρο 78 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.

 • ethemis

  Νέος κύκλος εκπαίδευσης Πιστοποιημένων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση

  Νέος κύκλος εκπαίδευσης Πιστοποιημένων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση (Certified Mediation Advocate) με δίδακτρα 150€ και δυνατότητα συμμετοχής και Ασκουμένων Δικηγόρων.Τα σεμινάρια είναι 3ήμερα, 18ωρα, πραγματοποιούνται πλήρως στα Ελληνικά, με Ελληνικό υποστηρικτικό υλικό έντυπο και ηλεκτρονικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, μετά τις ώρες εργασίας. Είναι κατάλληλα για παρακολούθηση από τους συναδέλφους Δικηγόρους, αλλά και από ασκούμενους δικηγόρους, χωρίς διακοπή της απασχόλησης τους και γίνονται στις υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του «ΑΚΚΕΔ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (Φειδίου 18, 4ος όροφος), με άρτια οπτικοακουστική υποδομή. Ολοκληρώνονται με διαδικασία αξιολόγησης και εξατομικευμένης καθοδήγησης των συμμετεχόντων για καλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση στο ρόλο του Νομικού Παραστάτη Δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση.

 • ethemis

  Εκδήλωση με θέμα: Ο δημόσιος χώρος ως πεδίο έντασης ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον.

  Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017 (έναρξη 18.30 μµ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Ο δημόσιος χώρος ως πεδίο έντασης ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

 • ethemis

  Ομόφωνα αθώος ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος

  Ομόφωνα αθωωτική ήταν η απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου για τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αθανασίου Ράντου, μετά από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε, όταν το Σεπτέμβριο του 2016 δημοσιοποιήθηκαν προσωπικά του δεδομένα, σε περίοδο κατά την οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου που αφορούσε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

 • ethemis

  Οδηγός για τα Δικαιώματα του Δικηγόρου

  Ο παρών οδηγός αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια κωδικοποίησης και απαρίθμησης των κυριοτέρων δικαιωμάτων μας, με βάση ιδίως το νέο Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστά τα σχετικά νομοθετικά κείμενα, στα οποία, κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας, πρέπει να ανατρέχουμε σε κάθε περίπτωση.

 • ethemis

  Α΄ΣΤΕ 369/2017- Τρόπος υπολογισμού συντάξεων γήρατος

  Με την υπ' αριθμό 369/2017 απόφαση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ κρίθηκε ότι σε περίπτωση που η νομοθεσία κράτους-μέλους εξαρτά την απόκτηση σύνταξης γήρατος από τη συμπλήρωση περιόδων ασφάλισης, ο αρμόδιος φορέας αυτού του κράτους-μέλους λαμβάνει υπ’ όψη, κατά το μέτρο που απαιτείται, τις περιόδους ασφάλισης που συμπληρώθηκαν υπό τη νομοθεσία κάθε άλλου κράτους-μέλους, ως εάν επρόκειτο για περιόδους, οι οποίες συμπληρώθηκαν υπό την νομοθεσία, την οποία εφαρμόζει.

 • ethemis

  Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 : Δεξίωση της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

  Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με χαρά σας προσκαλούν σε Δεξίωση επ' ευκαιρία της κυκλοφορίας του τόμου με τις εισηγήσεις του Εβδόμου Συνεδρίου της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016. Η Δεξίωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 5 Ιουλίου και ώρα 20:00,  στην αίθουσα "ΕΥΡΩΠΗ" της Νομικής Βιβλιοθήκης (Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα).

 • ethemis

  Νομιμοποίηση και παράβολο στη δημοσιονομική δίκη - Απόφ. 557/2017 ΟλΕλΣυν

  Με την υπ' αριθμ. 557/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξετάστηκε η ύπαρξη δύο (2) προϋποθέσεων του παραδεκτού ασκηθείσας ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου αιτήσεως αναιρέσεως.

 • ethemis

  GDPR: Eκπαιδευτικά προγράμματα για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων

  'H PRIORITY και η PERFORMANCE με βάση την εμπειρία τους από τα πρώτα ολοκληρωμένα έργα GDPR στην Ελλάδα, σχεδίασαν με την επιστημονική επιμέλεια της Ένωσης Ελλήνων Νομικών eΘέμις, 2 εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, που παρέχουν άμεσα εφαρμόσιμες και έξυπνες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα του GDPR που απασχολούν τους εκπαιδευόμενους.

 • ethemis

  ΕΔΔΑ: «Αμέλεια κρατικού ψυχιατρικού νοσοκομείου στην εποπτεία ψυχικά νοσούντος ατόμου»

  Με την απόφαση της 28ης Μαρτίου 2017, στην υπόθεση Fernandes de Oliveira κατά Πορτογαλίας (Αριθμός προσφυγής 78103/14), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όσον αφορά τις θετικές υποχρεώσεις για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή, σε περιστατικό όπου το προσωπικό ενός κρατικού ψυχιατρικού νοσοκομείου δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη του θανάτου ενός ψυχικά άρρωστου ατόμου του οποίου η ζωή ήταν σε κίνδυνο.