Δημόσιο Δίκαιο

Συνταγματικό, Γενικό Διοικητικό, Δημοσιονομικό και Φορολογικό Δίκαιο: Νομοθεσία, Νομολογία, Εκδηλώσεις, Βιβλιοθήκη Δημοσίου Δικαίου, Περιοδικά, Νέα

Δημόσιο Δίκαιο


 • ethemis

  Αντισυνταγματική η ένταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ-Απόφαση 930/2019 ΙΙ Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου

  Εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 930/2019 απόφαση του ΙΙ Τμήματος σύμφωνα με την οποία η παθητική νομιμοποίηση του Δημοσίου δεν αναιρείται από την μεταφορά της αρμοδιότητας πληρωμής των συντάξεων του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ. Έγινε δεκτό ότι η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ αντίκειται στις θεσμικές εγγυήσεις που απορρέουν από τα άρθρα 16, 21 παρ. 3, 22 παρ. 2, 23 παρ. 2 εδ. β, 45, 73 παρ. 2, 80, 87 επ., 103 και 104 του Συντάγματος, καθώς και προς τις αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Περαιτέρω, το Τμήμα απεφάνθη ότι προηγούμενες κρίσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου ως προς την αντισυνταγματικότητα της επιβληθείσας στους συνταξιούχους του Δημοσίου Εισφοράς Αλληλεγγύης εξακολουθούν να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και ισχύ. Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω της γενικότερης σημασίας του ζητήματος, ήτοι αν και μετά την σύσταση του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να αντίκειται στο Σύνταγμα η παρακράτηση της ΕΑΣ από τις συντάξεις του Δημοσίου, παραπέμπει την αγωγή στην Ολομέλεια.

 • ethemis

  Απόφαση 324/2019 ΣτΕ- Περί επιδομάτων κινδύνου

  Εκδόθηκε η υπ'αριθμόν 324/2019 απόφαση του Στ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε το θέμα του ύψους των επιδομάτων κινδύνου που καταβάλλονται στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

 • ethemis

  Tριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό: "Περιβάλλον & Δίκαιο"

  Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ είναι τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό του δικαίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δικαίου της χωροταξίας, πολεοδομίας και δόμησης. Δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα, μελέτες, γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, που αφορούν το αντικείμενό του.

 • ethemis

  Περιοδικό "Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου"

  Το περιοδικό Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου (ΕφαρμογέςΔΔ) εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1987 υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ιδέα της έκδοσης των Εφαρμογών Δημοσίου Δικαίου γεννήθηκε στον χώρο του Σπουδαστηρίου Δημοσίου Δικαίου από αριστούχους φοιτητές - συνεργάτες του, οι οποίοι, με την καθοδήγηση και καθοριστική συμβολή του τότε υπευθύνου του Σπουδαστηρίου κ. Ν. Μιχαλάκη, πραγματοποίησαν την αρχική ιδέα. Καλύπτουν θεματικά κυρίως τον ευρύ χώρο του Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού, Διεθνούς και Διοικητικού Δικαίου, καθώς και της Θεωρίας του Δικαίου, χωρίς στεγανά όρια.


ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom