ΠΟΛ. 1191/2018

October 26, 2018: Νομοθεσία Δημοσίου Δικαίου


ethemis

ΠΟΛ. 1191/2018

Στην δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος  ΠΟΛ. 1191/2018 της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το αν οχήματα που καταλαμβάνονται ως ανασφάλιστα, δύνανται να τίθενται σε αναγκαστική ακινησία.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται στην εγκύκλιο  μεταξύ άλλων, ότι  με τις  διατάξεις  του άρθρου 14  του ν. 4286/2014 αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις της  παρ. 4 του αρ. 5 του πδ 237/1986 (110 Α΄), που όριζαν ως υποχρεωτική κύρωση την παρακράτηση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος, για ορισμένο χρονικό διάστημα, όταν αυτό εντοπίζεται ανασφάλιστο ή/και εμπλέκεται σε ατύχημα όντας ανασφάλιστο. Εντούτοις, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, με την  προσκόμιση απόδειξης  πληρωμής  του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου και του ασφαλιστήριου συμβολαίου, επιστρέφονται  στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος   η αφαιρεθείσα άδεια κυκλοφορίας   μετά των κρατικών πινακίδων.

Βάσει των ανωτέρω, για τη θέση οχήματος σε αναγκαστική ακινησία, δεν θεωρείται  ως λόγος  ανωτέρας βίας  η παρακράτηση των στοιχείων  από την Τροχαία. Ωστόσο, η κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος από δημόσια αρχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να συνιστά λόγο αναγκαστικής ακινησίας  μόνο σε περιπτώσεις  που οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως υποχρεωτική την παρακράτηση των στοιχείων από την δημόσια αρχή για το διάστημα αυτό.

Συνεπώς, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων για να τεθούν τα οχήματα  τους σε αναγκαστική ακινησία, όταν υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας  του οχήματος ως ανασφάλιστου, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν,καταρχήν, παρακρατηθεί τα στοιχεία αυτά. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η παρακράτηση δεν είναι δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου.

Τέλος, τονίζεται ότι «έχει παρατηρηθεί κατάχρηση της δυνατότητας  θέσης οχημάτων σε αναγκαστική ακινησία στις Δ.Ο.Υ. για λόγους  που ανάγονται σε κατάσχεση/παρακράτηση των στοιχείων κυκλοφορίας από δημόσια αρχή» και διευκρινίζεται  ότι «όταν η κατάσχεση/παρακράτηση αφορά σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (π.χ. 3, 6 ή 9 μηνών) τα σχετικά αιτήματα δεν γίνονται δεκτά» και «ανεξαρτήτως του εάν αφορούν υποχρεωτική παρακράτηση για το χρονικό αυτό διάστημα ή αφορούν παρακράτηση που αίρεται με την καταβολή τυχόν προβλεπόμενου προστίμου ή προσκόμισης δελτίου τεχνικού ελέγχου κλπ».

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κουβουτσάκη/ Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Oι Δ.Ο.Υ. δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων για να τεθούν τα οχήματα τους σε αναγκαστική ακινησία, όταν υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου, καθώς η παρακράτηση δεν είναι δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου


LATEST POSTS
ethemis

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους  ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown), σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εστιάζοντας – εκτός της καταπολέμησης της απάτης ...

 • ethemis

  Να δοθεί στους καταναλωτές της ΕΕ το «δικαίωμα επισκευής» ζητά το Κοινοβούλιο

  Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και τις επισκευές και αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

 • ethemis

  Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020: «Επίκαιρα ζητήματα του περιουσιακού ποινικού δικαίου»

  Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 17:30, με θέμα: «Επίκαιρα ζητήματα του περιουσιακού ποινικού δικαίου» ..

 • ethemis

  ELSA: Προγράμμα Ανταλλαγής Ασκούμενων Φοιτητών: θέσεις πρακτικής άσκησης

  Η ELSA, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών, στα πλαίσια του Προγράμματος Ανταλλαγής Ασκούμενων Φοιτητών – STEP, ανοίγει τις αιτήσεις της για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό (δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά)!
  ethemis map

  Προκηρύξεις/ Αγγελίες

  Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

  View more
  newsroom

  ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  NewsRoom, Νομικά Νέα

  View more
  ethemis case law

  Noμολογία

  Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

  View more
  ethemis case law

  Noμοθεσία

  Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

  View more
  ethemis legal studies

  Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

  Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  View more
  ethemis.gr

  EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

  Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

  View more
  ethemis international news

  Διεθνή                      Νέα

  Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

  View more
  ethemis map

  Δελτία            Τύπου

  Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

  View more
  ethemis

  Συντακτική            Ομάδα

  Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

  View more
  ethemis.gr

  ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

  Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

  View more

  newsroom