Νομολογία Ποινικού Δικαίου

September 30, 2019: Παραβίαση αρχής προφορικότητας και της δημοσιότητας της ποινικής δίκης.

Νομολογία


ethemis

Παραβίαση αρχής προφορικότητας και της δημοσιότητας της ποινικής δίκης.

Κατά την υπ’αρ. 31/2019 απόφαση του Ζ’ τμήματος του Αρείου Πάγου, ο αναιρεσείων καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για την αξιόποινη πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ από κοινού και κατά μόνας και τον καταδίκασε σε ποινή καθείρξεως έξι (6) ετών.

Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο,  η λήψη υπόψη από το δικαστήριο ως αποδεικτικού στοιχείου για το σχηματισμό της δικανικής κρίσης του περί της ενοχής του εκάστοτε κατηγορουμένου, εγγράφου, που δεν αναγνώσθηκε κατά τη δημόσια και προφορική συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο παραβιάζει την αρχή της προφορικότητας και δημοσιότητας της δίκης, όπως και την άσκηση του δικαιώματος του κατηγορουμένου προβλεπόμενου στο άρθρο 358 Κ.Ποιν.Δ να προβαίνει σε δηλώσεις και εξηγήσεις σχετικά με το αποδεικτικό αυτό στοιχείο , με αποτέλεσμα την απόλυτη ακυρότητα της  ακροαματικής διαδικασίας.

Ωστόσο, κατά τον ΑΠ η ακυρότητα αυτή αποτρέπεται αν το επίμαχο μη αναγνωσθέν έγγραφο αποτελεί στοιχείο του κατηγορητηρίου ή το υλικό αντικείμενο του εγκλήματος ή αν το περιεχόμενο αυτού προκύπτει από άλλα αποδεικτικά στοιχεία ή σε περίπτωση που αναφέρεται απλώς ιστορικά ή διηγηματικά στο αιτιολογικό της απόφασης, χωρίς να έχει ληφθεί αμέσως υπόψη από το δικαστήριο της ουσίας για το σχηματισμό δικανικής πεποίθησης σε σχέση με τη συνδρομή των περιστατικών που συγκροτούν την νομοτυπική υπόσταση του αδικήματος για το οποίο το δικαστήριο απεφάνθη την ενοχή του κατηγορούμενου. Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται η ανάγνωση μαζί με τα άλλα αποδεικτικά έγγραφα, της κατά την προδικασία ληφθείσας απολογίας του κατηγορουμένου, ανεξάρτητα από την τυχόν προβολή ή μη αντιρρήσεων για την ανάγνωσή της, εκ μέρους του κατηγορουμένου, διότι καθ’αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται το δικαίωμα σιωπής και η αρχή της αμεσότητας που πρέπει να διέπει την ποινική διαδικασία από την κίνηση της ποινικής δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη ή αθώωση αυτού.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω δευτεροβάθμιο Δικαστήριο βάσει της παραδεκτούς επισκόπησης των πρακτικών της απόφασης του δεν προκύπτει ότι αναγνώσθηκαν, τόσο η ανακριτική απολογία της αρχικά κατηγορουμένης Α. Τ., όσο και της συγκατηγορούμενης του Π. Τ. Τις δύο ως άνω ανακριτικές απολογίες, όμως, το Δικαστήριο της ουσίας τις αξιοποίησε, στηρίζοντας σε αυτές την περί καταφάσεως της ενοχής κρίση του. Έτσι, όμως, δεν μπόρεσε ο αναιρεσείων να προβεί σε παρατηρήσεις για τα αποδεικτικά αυτά μέσα, που δεν αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο.

 

Για ολόκληρη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Ε.Σπηλιώτης/Επιστημονικός Συνεργάτης e-Θέμις

Συνοπτικώς, κρίνεται αναιρετέα απόφαση Δικαστηρίου η οποία στηρίζει την περί ενοχή δικανική κρίση του σε μη αναγνωσθέν έγγραφο κατά την δημόσια και προφορική διαδικασία, καθότι παραβιάζει την αρχή της προφορικότητας και δημοσιότητας της δίκης και την άσκηση του δικαιώματος του κατηγορουμένου από το άρθρο 358 του ίδιου Κώδικα να προβαίνει σε δηλώσεις και εξηγήσεις σχετικά με το αποδεικτικό αυτό στοιχείο.


LATEST POSTS
  • ethemis

    Young Maritime Prize - Piraeus 2020

    Βραβεία Πρωτότυπων µελετών | Πειραιάς 2020: Στο πλαίσιο του προσεχούς Συνεδρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Οργανωτική Επιτροπή συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο, νέων επιστημόνων και νομικών, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πεδίο του Ναυτικού Δικαίου.

  • ethemis

    Διενέργεια γραπτών πανελληνίων εξετάσεων υποψήφιων διαχειριστών αφερεγγυότητας έτους 2019

    Η διεξαγωγή του γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων διαχειριστών αφερεγγυότητας της 16ηςη 1/201_9 θα λάβει χώρα στην αίθουσα 1.8 του Υπουργείου Δικαιοσύνης .που εδρεύει στην οδό Μεσογείων 96 ΤΚ 115 27. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 14:00 μ.μ, έως τις 16:00 μ.μ
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more