Εξομοίωση της τυπικής αιτιολογίας με έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας στο έγκλημα της πλαστογραφίας (216 ΠΚ)

October 22, 2018: Νομολογία Ποινικού Δικαίου

Νομολογία


ethemis

Εξομοίωση της τυπικής αιτιολογίας με έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας στο έγκλημα της πλαστογραφίας (216 ΠΚ)

Στην υπ’ αριθμ. 6/2018 απόφασή του Αρείου Πάγου διασαφηνίζονται οι προϋποθέσεις εξομοίωσης της τυπικής αιτιολογίας με έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς και της παραγραφής του προβλεπόμενου στο άρθρο 216 ΠΚ εγκλήματος της πλαστογραφίας.

Η αναιρεσειούσα, με την υπ’ αριθμ. 11503/2016 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση πλαστογραφίας με την επιβαρυντική περίσταση της χρήσης, εφόσον κατάρτισε τέσσερις πλαστές συναλλαγματικές εις διαταγή της εταιρίας με την επωνυμία «… Α.Ε.» με αποδέκτη τη μηνύτρια Ε.Σ., πλαστογραφώντας την υπογραφή της τελευταίας χωρίς τη συναίνεσή της και κατόπιν τις μεταβίβασε με οπισθογράφηση στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδας. Στην αιτιολογία της απόφασής του, το Δικαστήριο ανέφερε ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, των αναγνωσθέντων εγγράφων, του εξετασθέντος μάρτυρα υπεράσπισης και της εν γένει συζήτησης διαμόρφωσε την κρίση του περί της τέλεσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης της πλαστογραφίας, με ρητή παραπομπή στο διατακτικό.

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την αναίρεση της απόφασης λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ειδικότερα, η ανωτέρω αιτιολογία χαρακτηρίσθηκε εντελώς τυπική και ασαφής, διότι δεν προβάλλονται τα πραγματικά περιστατικά όπως προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία για το υπό κρίση έγκλημα, ούτε οι νομικές σκέψεις με τις οποίες υπήχθησαν τα περιστατικά αυτά στις εν τοιαύτη περιπτώσει εφαρμοσμένες διατάξεις. Μάλιστα, είναι αδύνατη η συμπλήρωση ή αναπλήρωση αυτών των ελλείψεων από το διατακτικό, αφού το τελευταίο μνημονεύει  αποκλειστικά τα τυπικά στοιχεία του κατηγορητηρίου.

Επιπλέον, ερευνώντας αυτεπαγγέλτως τον θεσμό της παραγραφής, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε συμπλήρωση της οχταετούς προθεσμίας από την τέλεση της πλημμεληματικής πράξης της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση μέχρι τη συζήτηση της συγκεκριμένης αίτησης αναίρεσης, με επακόλουθο την εξάλειψη του αξιοποίνου. Εκ του γεγονότος αυτού, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του προαναφερόμενου παραδεκτού και βάσιμου λόγου αναιρέσεως (της έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας), ο Άρειος Πάγος προέβη σε αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης στο σύνολό της και στην οριστική παύση της ποινικής δίωξης.

Για ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Εν κατακλείδι, η τυπική αιτιολογία ισοδυναμεί με έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, στην περίπτωση που αναφέρεται μόνο στα πραγματικά περιστατικά που διαλαμβάνονται στο διατακτικό της απόφασης.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom