Στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υπόστασης της ουσιαστικής ποινικής διάταξης 322 ΠΚ (Αρπαγή).

October 17, 2018: Νομολογία Ποινικού Δικαίου

Νομολογία


ethemis

Στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υπόστασης της ουσιαστικής ποινικής διάταξης 322 ΠΚ (Αρπαγή).

Με την υπ’ αριθμ 5/2018 απόφαση, ο Άρειος Πάγος αποσαφήνισε τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση της αντικειμενικής υπόστασης του ποινικού αδικήματος της αρπαγής του άρθρου 322 ΠΚ.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος, κατόπιν αιτήσεων αναίρεσης των Β.Τ., Β.Λ. και Ι.Μ. της καταδικαστικής απόφασης 754/2017 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, προβαίνει σε συνεκδίκαση των αιτήσεων των Β.Τ. και Ι.Μ. ως συναφών, ενώ απορρίπτει την αίτηση του Β.Λ., λόγω μη κατάθεσης του σχετικού γραμμάτιου καταβολής από τον δικηγόρο του, παρά την τηλεφωνική όχληση από το Γραμματέα.

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με την υπ’αριθμ. 754/2017 απόφασή του, αναγνώρισε την ενοχή των αναιρεσειόντων Β.Τ. και Ι.Μ.. Επεξηγηματικά, ο Β.Τ. κηρύχθηκε ένοχος για την από κοινού με τον Η.Γ. (μη διάδικος στην παρούσα δίκη) τέλεση του αδικήματος της αρπαγής, εφόσον κατακράτησαν παράνομα τις αλλοδαπές παθούσες Μ.Ε.Μ και Η.Μ. υπό την απειλή βίας, αποστερώντας τες από την προστασία της πολιτείας με αυτόν τον τρόπο, ενώ, παράλληλα, τις περιήγαγαν σε κατάσταση στέρησης της ελευθερίας, με σκοπό να τις εξαναγκάσουν σε πράξη για την οποία δεν υπήρχε υποχρέωσή τους και συγκεκριμένα, σε πορνεία έναντι αμοιβής, καθώς και οι ίδιοι να λαμβάνουν τα παράνομα κέρδη. Ο Ι.Μ. καταδικάσθηκε από κοινού με τους Ι.Λ. και Μ.Π. (μη διαδίκους κατά τη διεξαγόμενη κρίση του Αρείου Πάγου) για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής κατά την τέλεση της άδικης πράξης των Β.Τ. και Η.Γ., διαθέτοντας πλήρη γνώση και βούληση για την τέλεση αρπαγής και την εκπόρνευσή των παθουσών, αλλά και για τη συνδρομή τους σε αυτές τις ενέργειες.

Ο Άρειος Πάγος προέβη σε αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης ως προς τη στοιχειοθέτηση της κατ’ άρθρον 322 ΠΚ αρπαγής. Ειδικότερα, έκρινε ότι μία εκ των απαιτούμενων προϋποθέσεων της αντικειμενικής υπόστασης αυτού του εγκλήματος, η μη δυνατότητα των δύο γυναικών να ζητήσουν τη βοήθεια της πολιτείας, προκειμένου να διαφύγουν της κατάστασης κατακράτησης στην οποία είχαν περιέλθει, δεν αιτιολογείται επαρκώς, καθότι από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει αντίφαση, εφόσον, αφενός μεν η Μ. τέλεσε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο της Καλαμάτας κατά την περίοδο της κράτησής της, ενώ και οι δύο αλλοδαπές μετέβαιναν για ψώνια σε δημόσιους χώρους με συνοδεία ή σε παρακείμενο σούπερ μάρκετ μόνες τους υπό την απλή επίβλεψη της Μ.Π. από το εξώστη της οικίας όπου κρατούντο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται στην αιτιολογία αν η τελευταία είχε τη δυνατότητα να τις επιτηρεί και εντός του καταστήματος, αφετέρου δε σε μία από αυτές τις εξόδους κατάφεραν να διαφύγουν. Το αποτέλεσμα της αναίρεσης της απόφασης για τον Β.Τ. επεκτείνεται και στο συναυτουργό του Η.Γ. (εφόσον κηρύχθηκε ένοχος για την ίδια πράξη, παρότι δεν άσκησε αναίρεση) και το αντίστοιχο για τον Ι.Γ. επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τους συγκατηγορούμενους του Μ.Π. και Ι.Λ. (αφού καταδικάσθηκαν για την ίδια πράξη, μολονότι η πρώτη δεν άσκησε αίτηση αναίρεσης, ενώ η αίτηση του δεύτερου απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη). 

Για ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο. 

Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι, ως προς την αντικειμενική υπόσταση, η έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης επηρεάζει τόσο τους αναιρεσειόντες, όσο και τους συμμετόχους τους, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν άσκησαν αίτηση αναίρεσης.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom