Στοιχειοθέτηση της εγκυρότητας της επίδοσης της απόφασης ως αγνώστου διαμονής, σε περίπτωση αμφισβήτησης του «αγνώστου».

October 10, 2018: Νομολογία Ποινικού Δικαίου

Νομολογία


ethemis

Στοιχειοθέτηση της εγκυρότητας της επίδοσης της απόφασης ως αγνώστου διαμονής, σε περίπτωση αμφισβήτησης του «αγνώστου».

Με την υπ΄αρ. 3/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις συνδρομής στο πρόσωπο του κατηγορουμένου για την εγκυρότητα της επίδοσης της απόφασης ως αγνώστου διαμονής, σε περίπτωση αμφισβήτησης του «αγνώστου».

Συγκεκριμένα, μετά την καταδίκη της αναιρεσειούσας για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και ψευδή βεβαίωση στην αρχή, η ίδια άσκησε έφεση εκπρόθεσμα, δικαιολογώντας το εκπρόθεσμο αυτό επικαλούμενη ακυρότητα της επίδοσης της εκκαλούμενης απόφασης προς αυτή επειδή έγινε ως αγνώστου διαμονής, ενώ εκείνο το διάστημα ήταν γνωστής διαμονής. Το Τριμελές Εφετείο (Πλημ/των) Κέρκυρας  με την υπ΄αρ. 17/2017 απόφαση απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό και έκρινε την έφεση απαράδεκτη ως εκπρόθεσμη με την αιτιολογία ότι τη διεύθυνση, στην οποία αναζητήθηκε και δεν βρέθηκε, την είχε δηλώσει η ίδια με αριθμό …/12-3-2007 ληξιαρχική πράξη γέννησης και κατά την εξέτασή της ως μάρτυρας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας κατά τη δικάσιμο1-11-2007.

Ο Άρειος Πάγος προέβη σε αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου (Πλημ/των) Κέρκυρας με το σκεπτικό ότι η αιτιολογία δεν είναι ειδική και εμπεριστατωμένη, διότι δέχτηκε ότι ορθώς επιδόθηκε η εκκαλούμενη απόφαση στην αναιρεσειούσα ως αγνώστου διαμονής, αφενός χωρίς να αξιολογήσει αν από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων (ιδίως από τα προσκομισθέντα από την ίδια) προέκυπτε ή όχι ότι είχε γνωστή διαμονή διάφορη από αυτή όπου αναζητήθηκε και δε βρέθηκε, αφετέρου, τα προαναφερθέντα έγγραφα στα οποία στήριξε την κρίση του τοποθετούνται χρονολογικά σε πολύ προγενέστερο χρονικό σημείο του κρίσιμου εν προκειμένω χρόνου. Άλλωστε δεν υπάρχει παραδοχή ότι η αναιρεσείουσα είχε λάβει γνώση της σε βάρος της άσκησης ποινικής δίωξης ή έκδοσης καταδικαστικής απόφασης, όπως εμμέσως  δέχθηκε το Εφετείο.

Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

www.areiospagos.gr

Στην περίπτωση που με την έφεση ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι κατά τον χρόνο επίδοσης της απόφασης ήταν γνωστής διαμονής, με τόπο κατοικίας διαφορετικό από εκείνο στον οποίο αναζητήθηκε και δεν βρέθηκε, το Εφετείο έχει την υποχρέωση να εξετάσει κατ΄ ουσία τον ισχυρισμό αυτό.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom