Προϋποθέσεις επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση

October 09, 2018: Νομολογία Ποινικού Δικαίου

Νομολογία


ethemis

Προϋποθέσεις επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση

Προϋποθέσεις επιβολής του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση σε αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως. Επιτρεπτός ή μη ο συνυπολογισμός του χρόνου της προηγηθείσας προσωρινής κρατήσεως.

Με την υπ’ αριθμ. 2/2018 απόφαση της ΟλΑΠ κρίθηκε πως δεν χωρεί προσμέτρηση του χρόνου της προηγηθείσης προσωρινής κρατήσεως κατά την επιμέτρηση του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Συγκεκριμένα, σε εκτέλεση του υπ’ αριθμ. 365/2014 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών συνελήφθηκε και κρατήθηκε ο κατηγορούμενος με την εις βάρος του κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και προς ίδιον όφελος της συσταθείσας εγκληματικής οργανώσεως. Με το υπ’ αριθμ. 1050/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης. Κατόπιν με το υπ’ αριθμ. 1311/2015 βούλευμα του αυτού Συμβουλίου διατάχθηκε η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση δηλωθείσας της κατοικίας του ενώ με το 1098/2016 βούλευμα κρίθηκε ότι συμπληρώθηκε  το ανώτατο όριο της διάρκειας του κατ’ οίκον περιορισμού συνυπολογιζομένου του χρόνου προσωρινής κρατήσεως και για τον λόγο αυτό η εξάμηνη παράταση μόνο ως υποχρέωση εμφάνισης στο ΑΤ του τόπου κατοικίας και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Ο ΑΠ σε πλήρη ποινική ολομέλεια κατόπιν αιτήσεως της κα Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προέβη σε αναίρεση των 2225/2015 και 1098/2016 βουλευμάτων κρίνοντας πως εσφαλμένα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών συνυπολόγισε στην διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση τον χρόνο της προηγηθείσης προσωρινής κρατήσεως Η ΟλΑΠ έκρινε  λοιπόν με την υπ’ αριθμ. 2/2018 απόφαση της πως εσφαλμένα και καθ’ υπέρβαση της από τα άρθρα 283Α και 287 ΚΠοινΔ  εξουσίας του Συμβουλίου Εφετών συνυπολογίστηκε η προηγηθείσα προσωρινή κράτηση στον χρόνο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκρή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

www.nomos.gr

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω αναλυτικώς εκτιθέμενα προκύπτει κατ’ αρχήν πως δύναται κατ’ αίτηση του προσωρινώς κρατούντα η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον βέβαια ο κατηγορούμενος έχει γνωστή διαμονή και συναινεί προς τούτο. Ωστόσο, δεν συνυπολογίζεται ο ήδη διαδραμών χρόνος προσωρινής κρατήσεως στην διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom