ΕΔΔΑ Telbis & Viziteu κ. Ρουμανίας – Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κατά μελών της οικογένειας του κατηγορουμένου

March 17, 2019: Νομολογία ΕΔΔΑ & Ποινικό Δίκαιο

Νομολογία ΕΔΔΑ


ethemis

ΕΔΔΑ Telbis & Viziteu κ. Ρουμανίας – Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κατά μελών της οικογένειας του κατηγορουμένου

Οι προσφεύγοντες συνδέονται συγγενικά (σύζυγος, κόρη και ανηψιά) με τον S.T., ιατρό και υπάλληλο της κρατικής υπηρεσίας για την απονομή των συντάξεων, κατά του οποίου διεξήχθη έρευνα, λόγω της υποψίας τέλεσης του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά και έγγραφα, μέρος των οποίων ανήκαν στις προσφεύγουσες. Μετά την επίσημη απαγγελία της κατηγορίας εις βάρος του, ο κατηγορούμενος δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ αποφάσισε τη δήμευση των κατασχεθέντων, με το επιχείρημα ότι είχαν αποκτηθεί λόγω της παράνομης δραστηριότητας. 

Οι προσφεύγουσες υποστήριξαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους κατά την ποινική διαδικασία, κατά παραβίαση του άρθρου 6§1, με αποτέλεσμα την δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν δικονομικώς στην διαδικασία που αφορούσε τη δήμευση. Επιπροσθέτως, τα εγχώρια δικαστήρια, αξιολογώντας τα έγγραφα που προσκομίστηκαν, διαπίστωσαν ότι τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές απολαβές του κατηγορουμένου και της πρώτης προσφεύγουσας, ενώ η δεύτερη εξ αυτών δεν είχε καμία πηγή εισοδήματος. Το σύνολο των επιχειρημάτων των προσφευγουσών εκτιμήθηκαν από τα εγχώρια δικαστήρια, με αποτέλεσμα το ΕΔΔΑ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιες αρχές παρείχαν σε επαρκή και εύλογο βαθμό τη δυνατότητα στις προσφεύγουσες να προστατέψουν επαρκώς τα συμφέροντας τους. Συνεπώς δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6§1. 

Επίσης, οι προσφεύγουσες ισχυρίστηκαν ότι η δήμευση της περιουσίας τους χωρίς την ποινική τους καταδίκη παραβίασε το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Όπως επισήμανε το Δικαστήριο, η δήμευση προβλέπονταν στον ποινικό κώδικα, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω σκέψεων, και ειδικότερα του τρόπου με τον οποίο τα εθνικά δικαστήρια εκτίμησαν δίκαια την υπόθεση, το Δικαστήριο κρίνει ότι η διαδικασία στην παρούσα υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ περιθωρίο εκτίμησης των κρατών κατά την άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και του γεγονότος ότι τα εγχώρια δικαστήρια παρείχαν στις προσφεύγουσες τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν κατά την ποινική διαδικασία, το ΕΔΔΑ συμπέρανε ότι η παρέμβαση στο δικαίωμα των αιτουσών στην ειρηνική απόλαυση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν ήταν δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ περιθωρίο εκτίμησης των κρατών κατά την άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και του γεγονότος ότι τα εγχώρια δικαστήρια παρείχαν στις προσφεύγουσες τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν κατά την ποινική διαδικασία, το ΕΔΔΑ συμπέρανε ότι η παρέμβαση στο δικαίωμα των αιτουσών στην ειρηνική απόλαυση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν ήταν δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom