Νομολογία ΕΔΔΑ & Ποινικό Δίκαιο

November 15, 2018: Παύση ποινικής διαδικασίας και τεκμήριο αθωότητας

Νομολογία ΕΔΔΑ


ethemis

Παύση ποινικής διαδικασίας και τεκμήριο αθωότητας

Κατά του κ. Bikas απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξαναγκασμό σε σεξουαλικές δραστηριότητες και γενετήσιο εξαναγκασμό, σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις. Το περιφερειακό δικαστήριο, έπειτα από την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων, περιόρισε τη δίωξη του κατηγορουμένου και συνέχισε τη διαδικασία ως προς τέσσερα περιστατικά, για τα οποία ο κατηγορούμενος κρίθηκε και ένοχος. Ο αιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσφυγής 76607/13), επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 6§2 της ΕΣΔΑ, διότι το αρμόδιο δικαστήριο παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας, καθώς έλαβε υπόψιν του για την κρίση περί ενοχής επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία, για τα οποία είχε απαλλάξει τον κατηγορούμενο σε προγενέστερο στάδιο.

Το Δικαστήριο επισήμανε, αρχικά, το γεγονός, ότι το περιφερειακό δικαστήριο προχώρησε στην προσωρινή και μερική απαλλαγή του αιτούντος για γεγονότα που έλαβαν χώρα την τελευταία ημέρα της διαδικασίας επί ακροατηρίου, ενώ ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε πως τα εν λόγω γεγονότα μπορεί να αξιοποιηθούν κατά την ετυμηγορία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στην καταδικαστική απόφαση, ο λόγος που το περιφερειακό δικαστήριο διέταξε την απαλλαγή ήταν ότι δεν κατέστη δυνατό να διευκρινισθεί το ακριβές χρονικό και τοπικό πλαίσιο που συνέβησαν τα εν λόγω περιστατικά. Συνεπώς, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η ενοχή του κατηγορουμένου υφίσταται, κατ’ ουσίαν, και για τα γεγονότα για τα οποία απαλλάχθηκε,  με μόνη διαφορά ότι το βάρος απόδειξης δεν ήταν εκείνο που απαιτείται για την επίσημη καταδίκη του. Το ζήτημα της απόδειξης και η νομοθετική του ρύθμιση εναπόκειται στις εθνικές αρχές προς ρύθμιση. Κατ’ επέκταση, ο κατηγορούμενος αποδείχθηκε ένοχος για τις πράξεις που του απαγγέλθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα κριτήρια καθώς και εκείνα που θα μπορούσαν να καθοριστούν από το εσωτερικό δίκαιο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του τεκμηρίου αθωότητας.

Ως εκ τούτου, το περιφερειακό δικαστήριο δεν παραβίασε το δικαίωμα του κατηγορουμένου στο τεκμήριο αθωότητας και δεν παραβίασε το άρθρο 6§2 της ΕΣΔΑ.

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Για τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Κατ’ επέκταση, ο κατηγορούμενος αποδείχθηκε ένοχος για τις πράξεις που του απαγγέλθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα κριτήρια καθώς και εκείνα που θα μπορούσαν να καθοριστούν από το εσωτερικό δίκαιο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του τεκμηρίου αθωότητας.


LATEST POSTSethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more