Νομολογία ΕΔΔΑ & Ποινικό Δίκαιο

October 17, 2018: Η αναποτελεσματική έρευνα δολοφονίας πολίτη παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή

Νομολογία ΕΔΔΑ


ethemis

Η αναποτελεσματική έρευνα δολοφονίας πολίτη παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή

Στην υπόθεση Incin κ. Τουρκίας το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες είναι οικογένεια 15 Τούρκων οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσφυγής 3534/06) επικαλούμενοι τις ανεπάρκειες των αρχών για την διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τη δολοφονία συγγενή τους από μέλη του στρατού, κατά την περίοδο έντονων στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή τους. Υποστήριξαν πως οι αρμόδιες αρχές καθυστέρησαν υπερβολικά να εξετάσουν το αίτημα τους, το οποίο είχε υποβληθεί το 2005, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή πλέον η αξιολόγηση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. 

Το Δικαστήριο επισήμανε υπό τη γενική υποχρέωση προστασίας της ζωής περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, σε περίπτωση ανθρωποκτονίας από όργανο της κρατικής εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι ενδελεχής, αμερόληπτη και να τελείται με επιμέλεια. Στην επίμαχη περίπτωση, παρόλο που η εισαγγελική αρχή ξεκίνησε απευθείας τη συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού μέσω της λήψης μαρτυρικών καταθέσεων, καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό να εξετάσει το χώρο όπου είχε ταφεί η σωρός. Το Δικαστήριο κατέληξε ότι τα επιχειρήματα περί έλλειψης ασφάλειας στον εν λόγω χώρο δεν ήταν πειστικά και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ικανά ώστε να αποτρέψουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την διεξαγωγή της έρευνας από την εισαγγελία. Η πλημμελής έρευνα σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με την υποχρέωση του Κράτους, υπό το άρθρο 2, για τη διεξαγωγή ταχείας έρευνας που να μην ξεπερνά την εύλογη διάρκεια. Κατά συνέπεια, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ, ήτοι προσβολή του δικαιώματος στη ζωή. 

Επιμέλεια: Γεωργία Αρχοντή / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Η πλημμελής έρευνα σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με την υποχρέωση του Κράτους, υπό το άρθρο 2, για τη διεξαγωγή ταχείας έρευνας που να μην ξεπερνά την εύλογη διάρκεια.


LATEST POSTS
  • ethemis

    Young Maritime Prize - Piraeus 2020

    Βραβεία Πρωτότυπων µελετών | Πειραιάς 2020: Στο πλαίσιο του προσεχούς Συνεδρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Οργανωτική Επιτροπή συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο, νέων επιστημόνων και νομικών, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πεδίο του Ναυτικού Δικαίου.

  • ethemis

    Διενέργεια γραπτών πανελληνίων εξετάσεων υποψήφιων διαχειριστών αφερεγγυότητας έτους 2019

    Η διεξαγωγή του γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων διαχειριστών αφερεγγυότητας της 16ηςη 1/201_9 θα λάβει χώρα στην αίθουσα 1.8 του Υπουργείου Δικαιοσύνης .που εδρεύει στην οδό Μεσογείων 96 ΤΚ 115 27. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 14:00 μ.μ, έως τις 16:00 μ.μ
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more