Νομολογία ΕΔΔΑ & Ποινικό Δίκαιο

October 09, 2018: ΕΔΔΑ: Η εφαρμογή θεραπευτικού μέτρου σε κρατούμενο που επεκτείνει την περίοδο της κράτησης του παραβιάζει το δικαίωμα του στην ελευθερία

Νομολογία ΕΔΔΑ


ethemis

ΕΔΔΑ: Η εφαρμογή θεραπευτικού μέτρου σε κρατούμενο που επεκτείνει την περίοδο της κράτησης του παραβιάζει το δικαίωμα του στην ελευθερία

Στην υπόθεση Kadusic κ. Ελβετίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5§1 που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ο αιτών Mihret Kadusic, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Νο. Προσφυγής 43977/13) καθώς το Αναιρετικό Δικαστήριο της Ελβετίας αποφάσισε, κατόπιν έκθεσης που αφορούσε την ψυχιατρική εκτίμηση του κρατουμένου και ειδικότερα τον κίνδυνο εκ νέου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, την επιβολή θεραπευτικού μέτρου και την αναστολή του τμήματος της υπολειπόμενης ποινής, ενώ ο αιτών παρέμεινε στις φυλακές όπου και εξέτιε την προβλεπόμενη ποινή. Ο κος Kadusic διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι η κράτηση του έπειτα από την επιβολή του θεραπευτικού μέτρου παραβίασε το δικαίωμα του στην ελευθερία, ότι το επίμαχο μέτρο εφαρμόστηκε στην περίπτωση του αναδρομικά, καθώς οι αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν σε χρόνο προγενέστερο από εκείνο της νομικής ρύθμισης και ότι τιμωρήθηκε για δεύτερη φορά καθώς η επιβαλλόμενη ποινή θα έληγε το 2013.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη διαχείριση, δεδομένης της ψυχικής διαταραχής διότι υπήρξε υπέρβαση του χρονικού ορίου ανάμεσα στην ψυχιατρική εκτίμηση και τη λήψη του θεραπευτικού μέτρου, ενώ δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά σε χώρο κράτησης που διαθέτει ανάλογο θεραπευτικό κέντρο.

Συνεπώς, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η εξακολούθηση της φυλάκισης του αιτούντος στον επίμαχο χώρο κράτησης ήταν προδήλως ακατάλληλη όσον αφορά τη θεραπεία της ψυχικής του διαταραχής και υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5§1 της ΕΣΔΑ, ήτοι προσβολή του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Για το σχετικό Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο

Συνεπώς, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η εξακολούθηση της φυλάκισης του αιτούντος στον επίμαχο χώρο κράτησης, παρά την επιβολή θεραπευτικού μέτρου, ήταν προδήλως ακατάλληλη όσον αφορά τη θεραπεία της ψυχικής του διαταραχής και υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5§1 της ΕΣΔΑ, ήτοι προσβολή του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.


LATEST POSTSethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more