Ειδησεογραφία: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

February 13, 2019: Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την υποστήριξη ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης

ethemis


ethemis

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την υποστήριξη ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπογράφηκε στις 12-2-2019, Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την υποστήριξη των ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, ανάμεσα στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας  (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΑ & ΚΑ) Αθήνας και Πειραιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γεωργίου Γιαννόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχη Φυτράκη.

Το πρωτόκολλο αποσκοπεί στη διασύνδεση και την ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων, με σκοπό την παροχή κατάλληλων υποστηρικτικών παρεμβάσεων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που εμπλέκονται με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και στις οικογένειές τους. Η συνεργασία της ΜΕΥ και των ΥΕΑ & ΚΑ Αθήνας και Πειραιά, πρόκειται να δώσει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, όπως συμβουλευτική, κλινική παρακολούθηση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, διαγνωστικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δράσεις σε ανηλίκους που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο να γίνουν ή είναι ήδη δράστες αξιόποινων πράξεων.

Η ΜΕΥ λειτουργεί από το 2006, βασιζόμενη στις λειτουργίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τις «φιλικές» προς τους εφήβους υπηρεσίες (Διάκριση Π.Ο.Υ., Απρίλιος 2018).  Στην ΜΕΥ προσέρχονται έφηβοι (11-18 ετών) και νεαροί ενήλικες μέχρι 21 ετών (Τμήμα Μετάβασης) με οποιοδήποτε οργανικό ή ψυχοκοινωνικό αίτημα. Η ΜΕΥ λειτουργεί, επίσης, ως Κέντρο Πιστοποίησης Μαθησιακών Δυσκολιών και ΔΕΠ-Υ από το Φεβρουάριο του 2013, εξυπηρετεί δε και τους μεγαλύτερους εφήβους και μετεφήβους (> 16 ετών).

Το πρωτόκολλο αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη δυναμική των συμπράξεων μεταξύ δημόσιων φορέων και την ανάγκη συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν πολυσύνθετες κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, ιδίως μάλιστα σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων, συνεπείς στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία της ανηλικότητας και της νεότητας, με την θεσμική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκουν, την κατά το δυνατόν, ολιστική πλαισίωση των ανηλίκων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ως υπεύθυνων και δημιουργικών πολιτών.

Το πρωτόκολλο αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη δυναμική των συμπράξεων μεταξύ δημόσιων φορέων και την ανάγκη συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν πολυσύνθετες κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, ιδίως μάλιστα σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης.


LATEST POSTS
  • ethemis

    Παρασκευή 24 Μαΐου 2019: Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law"

    Την Παρασκευή 24/05/2019 στις 09.00πμ θα λάβει χώρα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law" (Το Μέλλον του Παγκόσμιου Δικαίου) στο Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος" του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) με ελεύθερη είσοδο και γλώσσα εργασίας την αγγλική.

  • ethemis

    Εργατική Αρχή και Σύνταγμα

    Η εργατική αρχή εισήχθη στο ιταλικό Σύνταγμα του 1947, με την πρόβλεψη ότι η Ιταλία είναι μία Δημοκρατία βασισμένη στην εργασία. Πρόκειται για έναν κανόνα που προάγει τον κλασικό νομικό πολιτισμό, κατά τον οποίο το άτομο είναι «πρόσωπο»,..
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more