Ειδησεογραφία: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

November 12, 2018: Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (9/11)

ethemis


ethemis

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (9/11)

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (9/11)

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα (9/11), εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

1) Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προωθούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο  μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές: α) κύριας σύνταξης σε 13,33% και β) (αναδρομικώς από 1.1.2017) οι εισφορές επικούρησης σε πάγιο ποσό 41 € μηνιαίως και εφάπαξ σε πάγιο ποσό 23,44 € μηνιαίως. Ικανοποιούνται, ακόμη μια σειρά από αιτήματα του δικηγορικού σώματος, και ιδίως : α) Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται μέχρι 31.12.2019 οι παλαιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΤΥΔΑ και ΤΥΔΕ, β) Το χρηματικό ποσό που λαμβάνουν οι δικηγόροι για τη συμμετοχή τους σε εκλογές σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.λπ., θεωρείται «αποζημίωση» και όχι «αμοιβή», με συνέπεια να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές. γ) Για απαιτήσεις που έχουν δικηγόροι από παροχή υπηρεσιών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον είναι και οφειλέτες αυτού σε ρύθμιση, θα διενεργείται κατά την εξόφλησή τους (μερικός) συμψηφισμός, προκειμένου να μην αποστερούνται πλήρως του καταβλητέου ποσού, όπως μέχρι σήμερα συνέβαινε.

Το θέμα των εμμίσθων δικηγόρων και των αμειβομένων με ΤΠΥ συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και ο σύμβουλος επί ασφαλιστικών θεμάτων της Ολομέλειας, Διονύσης Ρίζος, με την Γεν. Γραμ. Του Υπουργείου Εργασίας, Στέλλα Βρακά. Αναμένονται επ’ αυτού τελικές αποφάσεις απ’ την πλευρά του Υπουργείου την προσεχή εβδομάδα.

Οι προωθούμενες προς ψήφιση διατάξεις, για τις ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των  ελευθέρων επαγγελματιών – δικηγόρων αποτελούν δικαίωση των αγώνων του δικηγορικού σώματος, τόσο των αγωνιστικών του διεκδικήσεων, όσο και των δικαστικών προσφυγών που εκκρεμούν προς έκδοση απόφασης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.

2) Ανακοινώθηκε ότι, μετά από μακρόχρονη προσπάθεια του δικηγορικού σώματος, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προωθείται προς ψήφιση νομοθετική διάταξη για την μετάθεση του χρόνου έκδοσης του προβλεπόμενου φορολογικού παραστατικού από τους δικηγόρους νομικής βοήθειας, από τον χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών (που ισχύει σήμερα), στον χρόνο εξόφλησης της καταβλητέας αμοιβής από το ΤΑΧΔΙΚ.

3) Σε προσεχή έκτακτη Ολομέλεια θα συζητηθεί το θέμα της διασφάλισης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία κατοχυρώνεται στον Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 89) και παγίως αναγνωρίζεται νομολογιακώς, απέναντι σε επιθέσεις που δέχεται από πρακτικές της διοίκησης.

4) Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση διάταξης νόμου με την οποία  τροποποιείται – συμπληρώνεται το άρθρο 29 ν. 4557/2018, που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό την διασφάλιση του δικηγορικού απορρήτου.

5) Η Συντονιστική Επιτροπή υιοθέτησε Ψήφισμα για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τις εγκληματικές πράξεις του ναζιστικού στρατού κατοχής την περίοδο 1941-1944 σε βάρος του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου και της επιβολής του αναγκαστικού δανείου. Το δικηγορικό σώμα υπογραμμίζει τον δίκαιο, τεκμηριωμένο και απαράγραπτο χαρακτήρα των ελληνικών αξιώσεων και επισημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού δεν είναι μόνο ζήτημα ιστορικής μνήμης και απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά αφορά και το μέλλον οικοδομώντας σχέσεις αλληλοσεβασμού και αξιοπρέπειας μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή υιοθέτησε Ψήφισμα για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τις εγκληματικές πράξεις του ναζιστικού στρατού κατοχής την περίοδο 1941-1944


LATEST POSTS
  • ethemis

    Παρασκευή 24 Μαΐου 2019: Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law"

    Την Παρασκευή 24/05/2019 στις 09.00πμ θα λάβει χώρα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα "The Future of Global Law" (Το Μέλλον του Παγκόσμιου Δικαίου) στο Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος" του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) με ελεύθερη είσοδο και γλώσσα εργασίας την αγγλική.

  • ethemis

    Εργατική Αρχή και Σύνταγμα

    Η εργατική αρχή εισήχθη στο ιταλικό Σύνταγμα του 1947, με την πρόβλεψη ότι η Ιταλία είναι μία Δημοκρατία βασισμένη στην εργασία. Πρόκειται για έναν κανόνα που προάγει τον κλασικό νομικό πολιτισμό, κατά τον οποίο το άτομο είναι «πρόσωπο»,..
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more