Ειδησεογραφία: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

March 23, 2018: ΕνΔΕ: Δελτίο Τύπου σχετικά με τις συναντήσεις του Προεδρείου της ΕΔΕ με τον ΓΓ του Υπ.Δικαιοσύνης και την ΑΑΔΕ.

ethemis


ethemis

ΕνΔΕ: Δελτίο Τύπου σχετικά με τις συναντήσεις του Προεδρείου της ΕΔΕ με τον ΓΓ του Υπ.Δικαιοσύνης και την ΑΑΔΕ.

Αθήνα, 23/3/2018
Αριθμ. Πρωτ. 135

ΣΕ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΑΔΕ

     Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παπασπύρου. Καταθέσαμε πρόταση ώστε ο πειθαρχικός έλεγχος για καθυστέρηση στην δημοσίευση πολιτικών αποφάσεων να μην στηρίζεται αποκλειστικά στο χρονικό κριτήριο αλλά να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των δικογραφιών που έχει επεξεργαστεί και περαιώσει ο δικαστικός λειτουργός στην διάρκεια του δικαστικού έτους. Με τον τρόπο αυτό συνεκτίμησης των δύο κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολικά μεγάλη χρέωση των δικαστικών λειτουργών, γίνεται δικαιότερος ο πειθαρχικός έλεγχος για καθυστερήσεις. Επίσης προτείναμε την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης κατά το πρότυπο της διοικητικής δίκης ώστε στις εργατικές και πτωχευτικές διαφορές να καθορίζεται ανώτατος αριθμός των εναγόντων σε κάθε δικόγραφο. Η πρόταση αυτή έλαβε υπόψη της την κατάθεση δικογράφων με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ενάγοντες που δημιουργούν δυσλειτουργίες στην κατανομή των δικογραφιών, καταδικάζουν σε ανυπαίτια καθυστέρηση τους δικαστές που τις χρεώνονται και εμποδίζουν την ταχεία έκδοση αποφάσεων. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, υπήρξε απόλυτη κατανόηση των αιτημάτων μας και δέσμευση από τον κ. Γενικό Γραμματέα να τα εξετάσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

     Χθες έγινε η συνάντηση των Προέδρων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλή. Συζητήθηκε το ζήτημα της επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης που εσφαλμένα υπολογίστηκε επί των αναδρομικών που καταβλήθηκαν τα έτη 2012-2013 αλλά και σε σχέση με τον υπολογισμό της επί του επιδόματος βιβλιοθήκης. Ο κ. Διοικητής υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα τα αιτήματά μας και την πιθανότητα έκδοσης σχετικής εγκυκλίου. Κατόπιν τούτου οι συνάδελφοι που δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια θα πρέπει να αναμένουν νεώτερη ανακοίνωση της Ένωσης.

     Χθες επίσης καταθέσαμε εγγράφως στον κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου την θέση της Ένωσης για την ουσιαστική σημασία που θα είχε η γνωμοδοτική Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επί των συνταγματικά αμφισβητούμενων διατάξεων του ν. 4512/2018 περί της υποχρεωτικότητας της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.

"Προτείναμε την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης κατά το πρότυπο της διοικητικής δίκης ώστε στις εργατικές και πτωχευτικές διαφορές να καθορίζεται ανώτατος αριθμός των εναγόντων σε κάθε δικόγραφο"


LATEST POSTSethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Προκηρύξεις

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more