Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / October 02, 2019: Τί φέρνει ο νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων;

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Τί φέρνει ο νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Η 29η Αυγούστου 2019 αποτέλεσε μια σημαντική ημέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια αντικαθίσταται σχεδόν στο σύνολό του ο Ν.2472/1997που ρύθμιζε το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών ζητημάτων.

Οι διατάξεις του ήταν επιτυχείς, οι ραγδαίες όμως εξελίξεις, ιδίως οι τεχνολογικές, τον κατέστησαν παρωχημένο. Η θέση σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ ή GDPR)τον Μάιο του 2018 αποτέλεσε γι’ αυτόν την αρχή του τέλους. Περίπου ένα χρόνο μετά, ο Ν.4624/2019 ρίχνει οριστικά την αυλαία για το παλιό καθεστώς, εισάγοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε μια νέα εποχή.

Επισημαίνεται ότι ο ΓΚΠΔ ως Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οπλισμένος με άμεση εφαρμογή, δίχως να απαιτείται η ψήφιση εθνικού νόμου. Ωστόσο, προβλέπει τη σχετική δυνατότητα του εθνικού νομοθέτη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Αυτά τα ειδικά εθνικά μέτρα περιλαμβάνονται στο Ν.4624/2019, ο οποίος συνιστά πλέον την ελληνική προέκταση του ΓΚΠΔ. Πέραν αυτού, μέρος του νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί και η Οδηγία 2016/680, γνωστή και ως Αστυνομική Οδηγία, η οποία αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων.

Αφήνοντας στην άκρη για την ώρα την Αστυνομική Οδηγία, σκόπιμη είναι μια πρώτη προσέγγιση των κατά πολύ ευρύτερης εφαρμογής ειδικών εθνικών μέτρων του ΓΚΠΔ στο Ν.4624/2019, από τη σκοπιά αφενός της διαδικασίας και αφετέρου της ουσίας.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, εντύπωση προκαλούν οι παλινωδίες που υπήρξαν. Σύμφωνα με τα γεγονότα που μέχρι σήμερα έχουν γνωστοποιηθεί, για να ψηφιστεί ο Ν.4624/2019 χρειάστηκε να παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνταχθούν δύο διαφορετικά νομοσχέδια, εκ των οποίων το δεύτερο δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσια διαβούλευση, παρά μόνο μετά την κυβερνητική αλλαγή και για βραχύτατο χρονικό διάστημα, και να επέλθουν διαδοχικές μεταβολές στη σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής. Στο νομικό κόσμο επικρατεί σε μεγάλο βαθμό άγνοια γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Οι καθυστερήσεις όμως, οι παλινδρομήσεις και η διάσπαση δυνάμεων επηρεάζουν κατά κανόνα αρνητικά τον καρπό της νομοθέτησης. Η δε νομοθετική διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής από όλες τις απόψεις, ώστε να έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αναφορικά με την ουσία των νέων διατάξεων, αυτές πράγματι απαντούν πειστικά – περισσότερο ή λιγότερο -σε σειρά σοβαρών ερωτημάτων που τέθηκαν ήδη κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του ΓΚΠΔ. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι ρυθμίσεις του Ν.4624/2019 για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), για τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων(ΥΠΔ), για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο χώρο της έρευνας, για την ποινική απαξία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Η πρώτη προσέγγισή τους πάντως δημιουργεί δυσκολίες στον εφαρμοστή του δικαίου στο να τις συνταιριάξει αμέσως με τις αντίστοιχες του ΓΚΠΔ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τίθενται αμφιβολίες ως προς το αν ο εθνικός νομοθέτης ακολούθησε πιστά την προβλεπόμενη εξουσιοδότησή του.

Καταρχήν θετικό, λοιπόν, το νέο νομικό πλαίσιο, χωρίς όμως να μπορεί να αποσιωπηθεί ότι έχουν ήδη εγερθεί και σοβαρές ενστάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα από καταξιωμένους εκπροσώπους του χώρου, τα οποία θα μας απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα, τρία περίπου χρόνια από την ψήφιση του ΓΚΠΔ, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία του συνταγματικής περιωπής δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ευχή και ελπίδα όλων είναι η θέση σε ισχύ του Ν. 4624/2019 να αποτελέσει καίριο μοχλό προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Δημήτρης Αναστασόπουλος-Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις,Σύμβουλος ΔΣΑ.


LATEST POSTS
  • ethemis

    Young Maritime Prize - Piraeus 2020

    Βραβεία Πρωτότυπων µελετών | Πειραιάς 2020: Στο πλαίσιο του προσεχούς Συνεδρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς και η Οργανωτική Επιτροπή συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο, νέων επιστημόνων και νομικών, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πεδίο του Ναυτικού Δικαίου.

  • ethemis

    Διενέργεια γραπτών πανελληνίων εξετάσεων υποψήφιων διαχειριστών αφερεγγυότητας έτους 2019

    Η διεξαγωγή του γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων διαχειριστών αφερεγγυότητας της 16ηςη 1/201_9 θα λάβει χώρα στην αίθουσα 1.8 του Υπουργείου Δικαιοσύνης .που εδρεύει στην οδό Μεσογείων 96 ΤΚ 115 27. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 14:00 μ.μ, έως τις 16:00 μ.μ

ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις Δημοσίου και Αγγελίες για δικηγόρους & νομικούς.

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
social media news

Social           Media            Streaming

Ροή ειδήσεων από τα κοινωνικά δίκτυα του www.ethemis.gr

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis map

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis map

ΠΟΙΝΙΚΟΣ            ΧΑΡΤΗΣ

Διαδραστικός Χάρτης γεωκωδικοποίησης όλων των Ελληνικών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

View more