Νίκος Κωστόπουλος: Νέα Διακυβέρνηση, άλλη νοοτροπία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / June 26, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Νίκος Κωστόπουλος: Νέα Διακυβέρνηση, άλλη νοοτροπία

Άρθρο για τους ελεύθερους επαγγελματιες του Νίκου Κωστόπουλου, Υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο (Β1) Τομέα Αθηνών

Έχοντας βαθιά πίστη ότι η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά, αντιθέτως, δικαιώνεται μόνο μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων και ιδεών, αγωνιώ να δώσω πειστικές εξηγήσεις στο τι πρέπει και μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά με τις επικείμενες εκλογές.

Από τα πολλά δεινά που επισώρευσε αυτή η Κυβέρνηση, επιλέγω να επικεντρωθώ σε κάτι που αισθάνομαι ότι γνωρίζω βιωματικά.

Τη στοχοποίηση των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό πρέπει όχι μόνο να αλλάξει, αλλά να αντιστραφεί.

Είχα την τιμή να διατελέσω Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ σε όλη σχεδόν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνισταμένη της επαφής μου με φορείς και επαγγελματικές ομάδες ανά την επικράτεια ήταν το αυθόρμητο αίσθημά τους ότι αποτελούν εξιλαστήρια θύματα. Άλλοι το απέδιδαν σε ιδεολογική ή ταξική επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης, άλλοι σε γενικευμένη δημοσιονομική αστοχία, άλλοι σε πελατειακή στόχευση προς δημοσιοϋπαλληλικά ακροατήρια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αισθάνονται διαρκή ασφυξία μέσα σε συνθήκες που λειτουργούν κυρωτικά για κάθε απόπειρα αυτενέργειας, δημιουργικής πρωτοβουλίας και παραγωγής εισοδήματος.

Η πολιτική αλλαγή για την οποίαν αγωνίζομαι, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ του Βορείου (Β1) Τομέα Αθηνών, έχει αντιδιαμετρικά χαρακτηριστικά:

- Ιδεολογικά, σέβεται το ελεύθερο επάγγελμα ως βραχίονα της επιστημονικής ιδιότητας. Ευνοεί την έρευνα, την καινοτομία, την αριστεία. Όχι ως ελιτισμό, αλλά ως προσωπικό και συλλογικό αναπτυξιακό κίνητρο. Στηρίζεται στον πλούτο που παράγεται νόμιμα και επιβραβεύει τη δύναμη της ιδέας.

- Τεχνοκρατικά, έχει επεξεργαστεί λύσεις που ανακουφίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, με ίσο συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών συντελεστών για τα πρώτα χρόνια επαγγελματικής δραστηριοποίησης των νέων επιστημόνων, κίνητρα συνεργειών και ακόμη περισσότερα κονδύλια για την έρευνα.

Γνωρίζω πολύ καλά τις αγωνίες ειδικά της νομικής κοινότητας. Πρωτοστάτησε στην αντίδραση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ένα παράλληλο «φορολογικό σύστημα» που δεν αντιστοιχεί σε καμία ανταποδοτικότητα παροχών, αλλά κανείς δεν αφουγκράστηκε τα αιτήματά της. Συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της λαίλαπας. Συνεχίζει όμως και να αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού. Είμαι σίγουρος ότι το μοντέλο της νέας διακυβέρνησης είναι πολύ εγγύτερα στο συλλογικό ήθος της, στις πραγματικές ανάγκες της και στις εύλογες προσδοκίες της και είμαι διατεθειμένος να συμβάλω και εγώ προς αυτή την κατεύθυνση ως ένας πραγματικός φίλος του δικηγορικού σώματος.

Είμαι σίγουρος ότι το μοντέλο της νέας διακυβέρνησης είναι πολύ εγγύτερα στο συλλογικό ήθος της, στις πραγματικές ανάγκες της και στις εύλογες προσδοκίες της και είμαι διατεθειμένος να συμβάλω και εγώ προς αυτή την κατεύθυνση ως ένας πραγματικός φίλος του δικηγορικού σώματος.Source/ Author: https://www.ethemis.gr

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom