Χρήστος Θεοδωρόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Τομέα Αθηνών

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 24, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Χρήστος Θεοδωρόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Τομέα Αθηνών

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Συνέντευξη με τον κο Χρήστο Θεοδωρόπουλο υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στις δημοτικές εκλογές 2019

1)Πώς λάβατε την απόφαση να κατέλθετε στο στίβο των Περιφερειακών εκλογών;

Η απόφαση να είμαι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με την παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» και τον Γιώργο Πατούλη ομολογώ ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Και αυτό γιατί, παρά την πολύ έντονη καθημερινότητα της μάχιμης δικηγορίας και την δεδομένη έλλειψη χρόνου, ένιωσα ότι πρέπει –επιτέλους- κάτι να αλλάξει, προκειμένου η Αττική να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει και να βγει από το τέλμα και την εικόνα εγκατάλειψης, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό μπορεί να γίνει, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε δημοτικό ή και εθνικό επίπεδο, μόνο εάν άνθρωποι με γνώσεις, τεχνογνωσία, μεράκι και όρεξη για σκληρή δουλειά και συνεισφορά αφήσουν την άνεση του καναπέ και την αφ’ υψηλού κριτική και ασχοληθούν ενεργά.

2) Τι κάνει έναν ελεύθερο επαγγελματία, έναν δικηγόρο, όπως είστε εσείς, να πάρει την απόφαση ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου του; Και πόσο δυνατός είναι ο συνδυασμός των δύο στην πράξη;

Ένας δικηγόρος είναι εξ επαγγέλματος συνηθισμένος να έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με προβλήματα και να προσπαθεί να δώσει λύσεις. Είτε ερχόμενος σε «σύγκρουση» είτε προσπαθώντας να συμβιβάσει καταστάσεις, είναι μαθημένος να επιλύει ζητήματα που χρήζουν λυσιτελούς αντιμετώπισης. Συνεπώς, το επάγγελμα του δικηγόρου είναι σύμφυτο με την πολιτική εν ευρεία εννοία. Τώρα, πόσο εύκολο είναι στην πράξη να συνδυάσει κανείς την δικηγορία και δη την μάχιμη και την ενασχόληση με τα κοινά? Νομίζω αρκετά δύσκολο. Δεδομένου ότι η πρώτη απαιτεί αμέτρητες εργατοώρες και στοχοπροσήλωση. Πλην, όμως, θεωρώ καθήκον όλων μας, πρωτευόντως εμάς των δικηγόρων, να αφιερώνουμε από το υστέρημα του χρόνου μας και να ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων –πέραν των εντολέων μας και- των συμπολιτών μας.

3) Πως αξιολογείτε τα πεπραγμένα της μέχρι σήμερα Διοίκησης της Περιφέρειάς σας;

Νομίζω είναι κοινός τόπος ότι η απερχόμενη διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής και ιδίως και προσωπικώς η απερχόμενη Περιφερειάρχης, κα Δούρου, απέτυχαν τόσο στα μείζονα όσο και στα ελάσσονα. Και εάν για τα πρώτα, πιστεύω ότι ομονοούμε σχεδόν όλοι, ενθυμούμενοι τα τραγικά συμβάντα στο Μάτι και την Μάνδρα Αττικής, με την παντελή απουσία σχεδίου Πολιτικής Προστασίας αλλά και την πρωτοφανή έλλειψη πολιτικής ευθιξίας, την μη εύρεση λύσης στο ζέον ζήτημα του ΧΥΤΑ της Φυλής και την μη συμβασιοποίηση ούτε ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, είναι και τα δεύτερα, τα ελάσσονα αλλά πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών, που η διοίκηση της κυρίας Δούρου παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό. Οι πολίτες της Αττικής δεν αισθάνονται ασφαλείς, η Περιφέρεια δεν ανέκτησε τον ρόλο που της αρμόζει στον τομέα της εκπαίδευσης και η Αττική δεν κατάφερε να προσελκύσει τουρισμό παντός είδους (ιατρικό, συνεδραικό, αθλητικό) και να αναβαθμίσει συλλήβδην το brand name της.

4) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειάς σας;

Όλοι έχουν –λανθασμένα- την επίπλαστη εντύπωση ότι ο Νότιος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής είναι μια προνομιακή υποπεριφέρεια, με εύρωστους οικονομικά Δήμους και πολίτες χωρίς προβλήματα. Η πραγματικότητα, εντούτοις, απέχει παρασάγγας. Τα Νότια έχουν οξεία προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως –ασφαλώς- και προκλήσεις που απαιτούν στιβαρή διοίκηση και ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία. Εάν έπρεπε να σταχυολογήσω τα 3 σημαντικότερα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης θα έλεγα ότι η ολοκλήρωση και πλήρης αξιοποίηση του project του Ελληνικού, με τη συνακόλουθη έκρηξη επενδύσεων και θέσεων εργασίας, η ευόδωση και ανάδειξη της «Αθηναικής Ριβιέρας», που ξεκινάει από τον Πειραιά και φτάνει μέχρι το Σούνιο, με το σύμπλεγμα «Μαρίνα Αλίμου – Μαρίνα Φλοίσβου και όμορες υποδομές - Αστέρια Γλυφάδας» και η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς τη Γλυφάδα, όπως ήταν –εξάλλου- και ο αρχικός σχεδιασμός, ήδη από το 2010, είναι στο επίκεντρο. Μαζί, ασφαλώς και με την αναχάραξη των γραμμών του τραμ, ώστε να επιτελεί λειτουργικότερα το ρόλο του και να μην επιβαρύνει τον εμπορικό ιστό των πόλεων, από τις οποίες διέρχεται.

5) Ποιες είναι οι κεντρικές προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων;

Τα νότια προάστια της Αθήνας έχουν την τύχη να φιλοξενούν στα χωρικά τους όρια τα 2 μεγαλύτερα εθνικά projects: την επένδυση του Ελληνικού και την ολοκλήρωση της «Αθηναικής Ριβιέρας». Δεν χωράει, λοιπόν, αμφιβολία ότι τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη απαιτούν στιβαρή διοίκηση, καθαρή πολιτική στόχευση και ανθρώπους με τεχνογνωσία και μακριά από αγκυλώσεις. Απαιτούνται συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ολοκληρωθούν μείζονες επενδύσεις και να δημιουργηθούν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας, σεβασμός στο περιβάλλον και –ασφαλώς- πολιτική πίεση, ώστε οι εμπλεκόμενοι Δήμοι να αντλήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη, όπου τυχόν πλήττονται. Χρειάζεται, επίσης, άσκηση πίεσης προς την κεντρική διοίκηση, προκειμένου πάγια και απολύτως εύλογα αιτήματα, όπως είναι η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς τη Γλυφάδα να προτεραιοποιούνται και να μην μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έναντι των αντίστοιχων άλλων περιοχών. Και –τέλος- όλα τα ανωτέρω προυποθέτουν ανθρώπους της γνώσης, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς, που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους της νέας διοίκησης, μακριά από αναχρονιστικές ιδεολογικές αγκυλώσεις, που μας κρατάνε δεκαετίες πίσω.

6) Πώς βλέπετε τη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στις γειτονιές της περιοχής σας; Ενδιαφέρονται, ενημερώνονται, συμμετέχουν;

Εάν έχω ένα παράπονο ή –έστω- απορία- όλους αυτούς τους μήνες που συχνότατα έρχομαι σε επαφή με τους πολίτες στις γειτονιές των νοτίων προαστίων είναι ότι αγνοούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τί ρόλο επιτελεί η Περιφέρεια και η διοίκησή της στην καθημερινότητά μας, πού ξεκινούν και πού σταματούν οι αρμοδιότητές της, ποια προβλήματα οφείλει να επιλύει. Και ενώ όλοι μας έχουμε ακούσει και –συχνά- πει το «τα παράπονα σου στον Δήμαρχο», ενώ όλοι –λίγο-πολύ- ξέρουμε με τι καταπιάνεται ο Βουλευτής και η κεντρική πολιτική εξουσία, αγνοούμε ακόμα και τα βασικά για την Περιφέρεια. Και αυτό είναι –πράγματι- παράδοξο, εάν αναλογιστεί κανείς αφενός ότι ο β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι Περιφέρειες, μαζί με τον α’ βαθμό, τους Δήμους, απορροφά το κυριότερο μέρος των κραδασμών, των προβλημάτων, των αιτιάσεων και των αιτημάτων των πολιτών και αφετέρου ότι οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση όλων των έργων υπερ-τοπικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, υπάρχει σίγουρα ένα έλλειμμα γνώσης εκ μέρους των πολιτών, το οποίο οφείλουμε ως υποψήφιοι να καλύπτουμε.

7) Ποια θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία σας, εφόσον εκλεγείτε, για την Περιφέρειά σας;

Εάν οι συμπολίτες μου στο Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με τιμήσουν με την ψήφο τους και με εκλέξουν στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Θα θέσω την επιστημοσύνη και την όρεξή μου για σκληρή δουλειά στη διάθεση του επόμενου Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος και θα αξιολογήσει πώς μπορεί να με αξιοποιήσει. Ως πρώτες προτεραιότητες θέτω προσωπικά να συνδράμει η Περιφέρεια στην ουσιαστική ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και να επιτελέσει –επιτέλους- τον κεφαλαιώδη ρόλο της στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάσχεση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και –συνακόλουθα- του φαινομένου του «brain drain», με τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων της χωρικής της αρμοδιότητας με φορείς της αγοράς και παράγοντες της πραγματικής οικονομίας.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1986. Είμαι μάχιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2010 και ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ και Συνεργάτες», με έδρα την Αθήνα.

Αποφοίτησα από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και, εν συνεχεία, εισήχθην στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησα τον Φεβρουάριο του 2008. Είμαι κάτοχος δύο τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, αφενός από το Queen Mary University of London (2009-2010), με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού και την Πνευματική Ιδιοκτησία και αφετέρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2011-2012), με ειδίκευση στο Φορολογικό Δίκαιο. Αποτελώ μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων.

Το 2012 εξελέγην μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.), ενώ τα έτη 2013-2014 διετέλεσα Αντιπρόεδρος αυτής. Το 2014 επανεξελέγην και τα έτη 2015-2016 διετέλεσα Εκπρόσωπος Τύπου αυτής.

Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 διετέλεσα Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα είμαι Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ., ενώ αποτελώ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Είμαι Γραμματέας του Ιδρύματος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Χρυσούλα Βαρβαρέσου», με έδρα τη Γλυφάδα.

Στις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 κατέρχομαι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Γιώργο Πατούλη στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Χρήστος ΘεοδωρόπουλοςSource/ Author: Δικηγόροι και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom