Άρθρο της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ «Το κρίσιμο διακύβευμα των ευρωεκλογών»

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ / May 24, 2019: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom

NewsRoom eΘέμις


ethemis

Άρθρο της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ «Το κρίσιμο διακύβευμα των ευρωεκλογών»

Ο χαρακτηρισμός κάθε επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ως κρίσιμης, ίσως ακούγεται κοινότοπος και στερεοτυπικός, όμως για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι ο ηπιότερος, προκειμένου να αναδειχθεί το πραγματικό τους διακύβευμα. 

Γιατί ποτέ άλλοτε από τον Ιούνιο του 1979, όταν οι ευρωπαίοι πολίτες εξέλεξαν για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είχε αμφισβητηθεί τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από το αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. 

Είναι αλήθεια ότι το προσφυγικό, το Brexit, η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας τροφοδότησαν τον εθνολαϊκισμό και πυροδότησαν την εσωστρέφεια, καθιστώντας τους ευρωπαίους πολίτες  επιρρεπείς στον πολιτικό λόγο των άκρων.

Έναν λόγο διχαστικό και προπαγανδιστικό, που στοχεύει στο θυμικό του αποδέκτη, παρακάμπτοντας κάθε λογική διεργασία.

Η εποχή που ακραία, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα αποτελούσαν μικρές μειοψηφίες και μάλιστα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, φαντάζει ήδη μακρινή και η δημοκρατική Ευρώπη βλέπει φαντάσματα του παρελθόντος να βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.

Η έκταση του προβλήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχει εντός Βουλής τουλάχιστον ένα κόμμα, που χαρακτηρίζεται ως ξενοφοβικό ή ακραίο και μάλιστα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακραία κόμματα είτε κυβερνούν διαθέτοντας πλειοψηφία είτε συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Όσοι μάλιστα αποδίδουν το φαινόμενο αποκλειστικά στην οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση πλανώνται, καθώς η ακροδεξιά καταγράφει υψηλά ποσοστά ακόμη και σε χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα κράτη της Σκανδιναβίας.

Μερίδιο ευθύνης φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ορμώμενες από λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας πιστώνονται οι ίδιες κάθε φιλολαϊκό μέτρο που λαμβάνουν, ενώ χρεώνουν στις Βρυξέλλες κάθε δυσάρεστη απόφαση, την οποία καλούνται να υλοποιήσουν.

Όμως η κύρια ευθύνη βαρύνει την ΕΕ για τις αστοχίες στη διαχείριση του προσφυγικού, για τις πολιτικές λιτότητας εις βάρος των χωρών του Νότου και για την εξασθένηση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Αυτά άλλωστε ήταν τα ζητήματα, στα οποία έδωσα μεγάλη έμφαση στο πλαίσιο των καθηκόντων μου με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων, επιχειρώντας να αναδείξω, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τροποποίησης των Συνθηκών του Δουβλίνου, επιβολής κυρώσεων στα κράτη μέλη, που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στο προσφυγικό και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.  

Στην πορεία για τις εκλογές του Μαΐου, το μεγάλο στοίχημα είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Ας αναλογιστούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, ποια θα είναι η τύχη της πατρίδας μας σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων φωνών που επιθυμούν τη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης, με δεδομένο ότι είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σε κακή οικονομική κατάσταση και με ανοικτά πολλά κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 1982. Ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. Στην ιστορική και πολιτικού ενδιαφέροντος δίκη της 17Νοέμβρη ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά των τρομοκρατών στις υπόθεση δολοφονίας του Κωστή Περατικού και απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γεωργίου Πέτσου και στη δίκη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.) εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Στις δικηγορικές εκλογές του 2002 υπέβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΣΑ, χωρίς ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων, με εξαιρετικά τιμητικό αποτέλεσμα. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.

Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και της επιστήμης της. Οργάνωσε και παρουσίασε προ ετών σειρά εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στην Κύπρο με αφορμή τις Κυπριακές προεδρικές εκλογές σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό LTV, καθώς και έτερη σειρά εκπομπών με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στην τελευταία τιμητική θέση.

Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012 προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως εκλεγμένη βουλευτής της Αθήνας. Κατά την περίοδο αυτή (2009-2012), ήταν τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις 13 Φεβρουαρίου 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας από τον τότε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής  με την ΝΔ

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, είναι Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, και είναι μέλος των κάτωθι Επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

–    Της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ) που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πολιτικής στις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

–    Της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  Υποθέσεων (LIBE), αρμόδιας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, και ιδίως για τη λήψη μέτρων σχετικών με την είσοδο και την κυκλοφορία των προσώπων, το άσυλο και τη μετανάστευση.

–    Της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), που έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων που άπτονται των δικαιωμάτων των γυναικών.

Είναι επίσης μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ευρωεκλογές 2019


LATEST POSTS
ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom